A chromeOsflex-szel való rövid kísérletezésem alapján úgy vélem, az android egy alap Linux virtuális gépében fut.
Ha jól gondolom, akkor ezt a konstrukciót kell újra csinálni. Vagy egy teljes asztali Linuxba beültetni az androidot, vagy az oprendszerhez használt alap Linuxot kell felfejleszteni.
Érdekel mire jutsz és hogyan. Érdekes lehet számomra is egy kevésbé GPU igényes verzió.

• [törölve]

Nagy Gyula Android? Én nem akarok androidot. A flex módban a HP 14a chromebookomon egy 12.2-es Debian jelentkezik be. Pár dolog kell nekem csak, ami a chromebook alaprendszeréből hiányzik. Például a Libreoffice, a Doublecmd (ezek mennek), Gparted, Disk utility, Synaptic (ezek nem működnek). Ezeken kéne változtatni, hogy működjenek.

• [törölve]

lala2 Bővebben?

[törölve]
        Kerdezd meg a "legjobb baratodat" (Ha megsugja, szigoruan csak sajat felellosegre hasznald.)

[törölve] Hogyan telepítesz valamit Chromebook Linuxában? Hogyan frissítesz? Mit kell kiadni a terminálban?
        Ha mezei felhasználóként indítok egy rendszer-adminisztrációhoz kapcsolódó programot, akkor jelszót kér.
        Ha átjelentkezek rendszergazdának, akkor ilyenkor kéri a rendszer a rendszergazdai jelszót, de amikor rendszergazdaként indítok egy alkalmazást, akkor már nem.

• [törölve]

csuhas32 Ebből nem sokat értettem. Bocs, de képzetlen kezdő vagyok.
          sudo apt install programneve
          Nem így kellene?

[törölve] Amikor egy linux telepítő elindul, a gparted működik. Nem kell root jelszó. Azt gondoltam a "rengeteg eszemmel", hogy talán ezt a verziót kellene a fejlesztői módban felrakni és működne.

Adok egy picit az én eszemből, nekem már úgysem kell annyi.
            Amikor a telepítőt indítod, akkor az rendszergazda joggal fut (telepítő).
            Nincs még rendszer a gépen, nincsenek jelszavak sem.
            Csak a telepítő program fut. Ez nem más verzió, hanem egy telepítő. Ha elindítja pl. a gpartedet, azt rendszergazda joggal indítja.

[törölve] De, lehet így is. Ez attól függ, hogy hogyan van kialakítva (beállítva) a rendszer.

1. A root-nak van jelszava. Ekkor a felhasználó mondjuk a su root paranccsal átjelentkezik és root-ként adminisztrálja a rendszerét.
            2. A root-nak nincs jelszava és a felhasználó a sudo-val majd a jelszava megadásával szerez rendszergazdai a jogot az adminisztrálási feladatok ellátásának idejére.

Nincs CromeOS-em és csak olyan rövid ideig találkoztam vele, hogy nem jegyeztem meg, hogyan van ez a Debianjában, ezért kérdezem tőled.
            Most azt írod, sudo-s.
            sudo su-val át tudsz jelentkezni rootnak?
            Ha igen és így kiadod a synaptic utasítást, elindul?

[törölve] Kicsit megkavarodtam. Én eddig úgy értettem, hogy Chrome OS ment (BIOS lecserélve), linux jött és így minden fut, ami egyébként egy linuxon is fut.
              A Chromebook-nak van egy biztonsági chip-je, amit így nem használ, és van egy védett indítási megoldása, ami miatt le kell cserélni a BIOS-t (UEFI). Ezek a gép "normál" linuxosítása után már nem jelentenek korlátozást.
              Így elvileg a ChromeOS-re visszaállás újra ugyanazokat a korlátozásokat hozná, mint eredetileg.
              Megoldás lehet a ChromeOS Flex, ami nem használja sem az extra chip-et, sem a spec rendszerindítást, sima UEFI-vel működik, ezért tehető fel szinte minden gépre (egyfajta Chrome OS + Chromium OS hibrid).
              Nincs Android támogatás (Play áruház), van Linux alrendszer. Viszont itt is van biztonság, így nem tudom, hogy a linux alrendszerben telepített szoftverek mennyire tudnak hozzányúlni a rendszerhez, pl. Gparted.
              Viszont, mivel a géped már korlátozás mentes és gondolom még nem is laktad be, ezt most akár ki is tudnád próbálni.

• [törölve]

csuhas32 Nem. Nincs root jelszó. Sudo su után nem kér semmit, mégis rootként fut tovább.

• [törölve]

tenkes Két gépem van. Egy Acer r11, amit átalkítottam linuxosra. És egy HP 14a, ami még szűz chromebook rendszer.

Egyébként vissza is tudom alakítani a linuxos rendszert újból chromebookra.

• [törölve]

csuhas32 Köszönöm! Kipróbálom.

• [törölve]

csuhas32 Igen, ez működik. Asynaptic bejön és működik is. Fel is raktam vele a gpartedet. Az viszont már nem működik. Bejön, de üres.

• [törölve]

[törölve] Azért üres, mert virtualizációban fut, amiben nincs disk. A gparted, a nome disk utility próbál kérni lemezt, amin dolgozhatna. De nem lehet neki adni. Érdekes, mert a doublecmd viszont eléri a pendrivokat, vagy az sdkártyákat. Szóval lehet, hogy ezen z állapoton valahogyan lehetne változtatni, de hogyan?

Nem tudom, mi történik mielőtt ( és miközben ) bármiféle kommandered mutat neked valamit.
                    A linuksz kernel szolgálja ki az összeset, őt használja a rendszer.
                    A kernelt meg tudod kérdezni, milyen partíciókat lát:
                    cat /proc/partitions

• [törölve]

a mester A gparted nem lát semmit. A gnome disk utility szintén nem lát semmit. De ezt már írtam.