• [törölve]

lala2 Bővebben?

[törölve]
    Kerdezd meg a "legjobb baratodat" (Ha megsugja, szigoruan csak sajat felellosegre hasznald.)

[törölve] Hogyan telepítesz valamit Chromebook Linuxában? Hogyan frissítesz? Mit kell kiadni a terminálban?
    Ha mezei felhasználóként indítok egy rendszer-adminisztrációhoz kapcsolódó programot, akkor jelszót kér.
    Ha átjelentkezek rendszergazdának, akkor ilyenkor kéri a rendszer a rendszergazdai jelszót, de amikor rendszergazdaként indítok egy alkalmazást, akkor már nem.

• [törölve]

csuhas32 Ebből nem sokat értettem. Bocs, de képzetlen kezdő vagyok.
      sudo apt install programneve
      Nem így kellene?

[törölve] Amikor egy linux telepítő elindul, a gparted működik. Nem kell root jelszó. Azt gondoltam a "rengeteg eszemmel", hogy talán ezt a verziót kellene a fejlesztői módban felrakni és működne.

Adok egy picit az én eszemből, nekem már úgysem kell annyi.
        Amikor a telepítőt indítod, akkor az rendszergazda joggal fut (telepítő).
        Nincs még rendszer a gépen, nincsenek jelszavak sem.
        Csak a telepítő program fut. Ez nem más verzió, hanem egy telepítő. Ha elindítja pl. a gpartedet, azt rendszergazda joggal indítja.

[törölve] De, lehet így is. Ez attól függ, hogy hogyan van kialakítva (beállítva) a rendszer.

1. A root-nak van jelszava. Ekkor a felhasználó mondjuk a su root paranccsal átjelentkezik és root-ként adminisztrálja a rendszerét.
        2. A root-nak nincs jelszava és a felhasználó a sudo-val majd a jelszava megadásával szerez rendszergazdai a jogot az adminisztrálási feladatok ellátásának idejére.

Nincs CromeOS-em és csak olyan rövid ideig találkoztam vele, hogy nem jegyeztem meg, hogyan van ez a Debianjában, ezért kérdezem tőled.
        Most azt írod, sudo-s.
        sudo su-val át tudsz jelentkezni rootnak?
        Ha igen és így kiadod a synaptic utasítást, elindul?

[törölve] Kicsit megkavarodtam. Én eddig úgy értettem, hogy Chrome OS ment (BIOS lecserélve), linux jött és így minden fut, ami egyébként egy linuxon is fut.
          A Chromebook-nak van egy biztonsági chip-je, amit így nem használ, és van egy védett indítási megoldása, ami miatt le kell cserélni a BIOS-t (UEFI). Ezek a gép "normál" linuxosítása után már nem jelentenek korlátozást.
          Így elvileg a ChromeOS-re visszaállás újra ugyanazokat a korlátozásokat hozná, mint eredetileg.
          Megoldás lehet a ChromeOS Flex, ami nem használja sem az extra chip-et, sem a spec rendszerindítást, sima UEFI-vel működik, ezért tehető fel szinte minden gépre (egyfajta Chrome OS + Chromium OS hibrid).
          Nincs Android támogatás (Play áruház), van Linux alrendszer. Viszont itt is van biztonság, így nem tudom, hogy a linux alrendszerben telepített szoftverek mennyire tudnak hozzányúlni a rendszerhez, pl. Gparted.
          Viszont, mivel a géped már korlátozás mentes és gondolom még nem is laktad be, ezt most akár ki is tudnád próbálni.

• [törölve]

csuhas32 Nem. Nincs root jelszó. Sudo su után nem kér semmit, mégis rootként fut tovább.

• [törölve]

tenkes Két gépem van. Egy Acer r11, amit átalkítottam linuxosra. És egy HP 14a, ami még szűz chromebook rendszer.

Egyébként vissza is tudom alakítani a linuxos rendszert újból chromebookra.

• [törölve]

csuhas32 Köszönöm! Kipróbálom.

• [törölve]

csuhas32 Igen, ez működik. Asynaptic bejön és működik is. Fel is raktam vele a gpartedet. Az viszont már nem működik. Bejön, de üres.

• [törölve]

[törölve] Azért üres, mert virtualizációban fut, amiben nincs disk. A gparted, a nome disk utility próbál kérni lemezt, amin dolgozhatna. De nem lehet neki adni. Érdekes, mert a doublecmd viszont eléri a pendrivokat, vagy az sdkártyákat. Szóval lehet, hogy ezen z állapoton valahogyan lehetne változtatni, de hogyan?

Nem tudom, mi történik mielőtt ( és miközben ) bármiféle kommandered mutat neked valamit.
                A linuksz kernel szolgálja ki az összeset, őt használja a rendszer.
                A kernelt meg tudod kérdezni, milyen partíciókat lát:
                cat /proc/partitions

• [törölve]

a mester A gparted nem lát semmit. A gnome disk utility szintén nem lát semmit. De ezt már írtam.

[törölve] Nem az volt a kérés/javaslat, hogy mit nem lát a Gparted, hanem arról volt szó, hogy mit lát a kernel, és azt hogyan tudod megkérdezni tőle. Erre kellene válaszolj.

• [törölve]

Htibi Nem lát semmit.

[törölve] Azt írtad, hogy DC eléri a pendrive-okat és memória kártyákat.
                        Tolj be a gépbe valamit és úgy nézd meg, hogy mit lát a kernel és mit lát a Gparted.