• [törölve]

csuhas32 Nem. Nincs root jelszó. Sudo su után nem kér semmit, mégis rootként fut tovább.

• [törölve]

tenkes Két gépem van. Egy Acer r11, amit átalkítottam linuxosra. És egy HP 14a, ami még szűz chromebook rendszer.

Egyébként vissza is tudom alakítani a linuxos rendszert újból chromebookra.

• [törölve]

csuhas32 Köszönöm! Kipróbálom.

• [törölve]

csuhas32 Igen, ez működik. Asynaptic bejön és működik is. Fel is raktam vele a gpartedet. Az viszont már nem működik. Bejön, de üres.

• [törölve]

[törölve] Azért üres, mert virtualizációban fut, amiben nincs disk. A gparted, a nome disk utility próbál kérni lemezt, amin dolgozhatna. De nem lehet neki adni. Érdekes, mert a doublecmd viszont eléri a pendrivokat, vagy az sdkártyákat. Szóval lehet, hogy ezen z állapoton valahogyan lehetne változtatni, de hogyan?

Nem tudom, mi történik mielőtt ( és miközben ) bármiféle kommandered mutat neked valamit.
      A linuksz kernel szolgálja ki az összeset, őt használja a rendszer.
      A kernelt meg tudod kérdezni, milyen partíciókat lát:
      cat /proc/partitions

• [törölve]

a mester A gparted nem lát semmit. A gnome disk utility szintén nem lát semmit. De ezt már írtam.

[törölve] Nem az volt a kérés/javaslat, hogy mit nem lát a Gparted, hanem arról volt szó, hogy mit lát a kernel, és azt hogyan tudod megkérdezni tőle. Erre kellene válaszolj.

• [törölve]

Htibi Nem lát semmit.

[törölve] Azt írtad, hogy DC eléri a pendrive-okat és memória kártyákat.
              Tolj be a gépbe valamit és úgy nézd meg, hogy mit lát a kernel és mit lát a Gparted.

• [törölve]

Htibi Betettem egy mikosdkártyát és egy pendrájvot. Az egyiknél bekapcsoltam a megosztás linuxal opciót, a másiknál nem. A doublecmd a megosztottat látja, a másikat nem. A gparted egyiket sem látja.

Valami hasonlóval játszom épp én is. A Chrome OS Flex egy 32GB-s pendrájvon van, a rendszer 8GB-nek látja saját magát, így nem hajlandó a Linux alrendszert telepíteni, mivel ahhoz min. 10GB szabad hely kell. W10 alatt pedig nem találtam olyan particionáló programot, amivel megnövelhetném a helyet, amely a valós partíciókat látná, általában egy az indító mellet egy 28GB-os "üreset" találnak.
                Valahol olvastam, hogy a Gparted lehet a megoldás, live rendszerről indítva, és a Flex-es pendrájvot piszkálva, elvileg minden működik.
                Csak még nem volt időm kipróbálni.

• [törölve]

Izgalmas.

• [törölve]

$ cat /proc/partitions
                major minor #blocks name

254 0 67576 vda
                254 16 10485760 vdb
                259 0 727040 pmem0

mi a pláne ezekben a Chromebookokban? azt látom hogy az emberek szert tesznek erre, aztán azon görcsölnek hogy legyen rajta rendes linux. minek veszel ilyet ha úgyse az kell, hanem valami más? miért nem egyenesen rendes standard laptopot veszel?

bartaszili mi a pláne ezekben a Chromebookokban?

A felhasználási területük.
                  Kompakt hardver, stabil és optimalizált OS, hosszú üzemidő, felhő alapú használat, nagyobb tételben kifejezetten alacsony árszint. Gyakorlatilag főleg több felhasználós irodai és oktatási célra vannak kitalálva, ahol tömeges az alap felhasználás, fontos a biztonságos eltekerhetetlen működés.
                  Igazából erre nagyon jó kis gépek, csak nálunk viszonylag ismeretlenek.