- Szerkesztve
Én abban sem vagyok biztos, hogy azonos dolgot értünk származtatott disztribúció alatt, meg is akadtam a hozzászólás megírásával este. Amit az én fogalmaim szerint jelent, az egy nagyon komoly dolog, ahhoz szakértelem, rengeteg idő, honlap, tárhely, szóval valamennyi pénz is kell.
Mi a cél?
A folyamat egyik része, hogy egy megváltoztatott Ubuntuból egy live lemezképet hozol létre.
Én elsőre ezt ragadnám ki a dologból.
Ennek több módja is van:
A) Kiválasztasz egy Ubuntu lemezképet és ahogy azt már @lala2 javasolta, mondjuk a Cubickal változtatsz rajta valami(ke)t. Így végül lesz egy személyre szabott ISO-d, amiből telepítőt lehet írni.
B) Vagy azt is lehet, hogy feltelepítesz egy Ubuntut, személyre szabod és ezzel a rendszerrel dolgozol a továbbiakban.
I. Ez „csak” rendszermásolás, nem live meg telepítés, de van amikor ez is elég:
Rendszermásolás a systemback.sh mentési pontjának használatával
II. A személyre szabott rendszeredből mondjuk a Refracta-val live rendszert készítesz (olyat, amivel ezt a rendszert lehet telepíteni vagy másolni).
III. Nekem az is bevált, mikor egy speciális célra kialakított rendszert elkészítettem UEFI és Legacy módban telepítve egyaránt, majd csak akkora lemezre másoltam virtuális gépen amit a partíciókon adatokkal foglalt hely igényelt és ezeket a teljes lemezeket mentettem IMG fájlba.
Így, ha az új gépen egy teljes lemezt megkaphat a rendszer, akkor csak be kell bootolni live alól, a megfelelő IMG tartalmával felülírni a céllemezt, majd a GParteddel megfésülni azt. Ez nekem azért tetszik, mert itt a live lehet egy normális, hivatalos live, nincs a veszélye annak, hogy a lelkes felhasználó által készített live-val dolgozunk, ami aztán még be sem bootol. Hivatalos live és az IMG-ek bármilyen adattárolón. Biztosan tiszta munka legalább ez a része.
Itt jár az IMG-ek mellé egy Olvass-el.txt a másolás módjáról és a másolt rendszeren megjelenő felhasználó paramétereiről.
Ezzel aztán még matrjoskáztam egyet. Készítettem egy live-ot erről a rendszerről úgy, hogy benne volt a két lemezkép és az Asztalon az Olvass-el.txt. Ha jól működik a live az adott hardveren, akkor a telepített rendszerrel is ez lesz a helyzet.
Aztán megcsináltam ezt az egészet úgy is, hogy nem a teljes lemezek voltak lementve, hanem csak a partíciók és akkor más lett az Olvass-el.txt tartalma, mert ezt lehetett akár egy a lemezen már lakó rendszer(ek) mellé tenni, de ez egy bonyolultabb eljárás, több előkészületet, nagyobb szakértelmet igényel a felhasználó részéről, nem egy sima másolás.
Szerk: Ha meg van egy jól meghatározható célcsoportod és hozzá egy rakat azonos hardvered, akkor csinálhatod azt is, hogy a kiválasztott Ubuntu variánssal véghez viszel egy OEM telepítést, felrakod az esetlegesen hiányzó meghajtóprogramokat és teljesen személyre szabod a rendszert. Amikor kész vagy, akkor lezárod az OEM kialakítást. A lemeznek ezt az állapotát másolod a többi gépben lévő lemezekre.
Amikor bekapcsolja a felhasználó a gépet, akkor csak pár dolgot kell megadnia (területi és nyelvi beállítások, billentyűzetkiosztás, név, felhasználónév, jelszó) és már használhatja is a gépet.