Videokártyák Ubuntu alá
Én egy RX 570 kártyát vettem (25k alkalmi vétel volt) fél éve. Nem csalódtam benne! A proci AMD a10-8770, Nem egy erőgép, de évek óta teszi a dolgát.
Nekem egy AMD A10-7860K Radeon R7 van (rendszerfigyelő szerint).
De már nagyon öreg és még mindig elbír mindennel, amire megkérem. A nyomtatóhoz kellő 3D-s tervezést is.
Viszont én megrögzött AMD-s vagyok és amióta csak lehet, mindig prociba belekalapált videokártyát használok.
A mostani kínálathoz meg annyit konyítok, mint a mester. :-D
Én már jó 10 éve teljesen áttértem lapikra, így a video "probléma" egy vásárláskor eldöntendő kérdés. Egészen a következőig nem kell foglalkozni vele.
Saját élmények:
Egy AMD Rx 550, illetve később 580 hasított minden Linux disztib alatt. Az amdgpu driver bent van a repoban mindenhol. Úgyhogy a 3D játékokig bezárólag teljes a megelégedettség.
Szintén AMD vonal: Athlon saját iGPU -ja (Vega 3): Szintén pöccre ment minden a repós amdgpu driverrel. Ezzel már nem játszanék, de a YouTube, netezés, stb felhasználásra tökéletes.
Most egy kb 10 éves Radeon R7 250 van a gépben. A Linux desktopot (Gnome) gondok nélkül jeleníti meg az animációival együtt. mivel te KDE -s vagy, talán érdekel: Kipróbáltam vele a mostani legfrissebb KDE Neon disztribet, és nem okozott neki gondot.
3D tervezés: Soha nem csináltam, de ha az RX 550 és az 580 megbírkózott a 3D játékokkal, akkor nem reménytelen a dolog.
a mester
Nekem van egy ASUS RX 570 kártyám teljesen használaton kívül. Szívesen oda adom ha szükséges.
KiralyMarta
Szerintem ebben az évben ettől jobb ajánlat nem lesz.
Grat. Mártának és a kártyának is.
- Szerkesztve
sömike
A mester az email címemre megírhatja hova kell küldeni a kártyát, mert én Isaszegen lakok és általában hétfőnként Pestre megyek. Email: ...
(Szerk: Remélem nem veszik érte a fejemet, de lekaptam a nyilvános felületről az email-címedet, nehogy rácuppanjanak a robotok. Átküldtem a (mester_????kukucfree...) címre kvázi privátban, azt gondolom, így megtalálja. csuhas32)
KiralyMarta
Köszönöm.
- Legjobb válasza mester állította be
KiralyMarta
Köszi, nagyon kedves vagy, de türelmetlen voltam, és már megrendeltem az 550-et.
Húsvétkor telepíteni és átköltözni szeretnék.
- Szerkesztve
klt Várom a postást, ráérek nosztalgiázni.
A dolog 2001-ben indult.
Akkor vettem azt a gépházat, amit azóta használtam. A bele többször változott, igaz, legutóbb olyan 2013-ban. Azóta csak egy nagyobb merevlemez érkezett bele.
Aztán idén, hogy pluszba kapom a nyugdíjat, (meg a 13.-at), úgy döntöttem, hogy lecserélem a gépet. Most a házat is, mert USB-kivezetésnek teljesen híján van, igaz, hekkeltem rá DIY.
Szóval: Chieftec ház, Chieftec tápegység.
Belefér rendesen a táp a házba? Lópikulát! Van egy nyelvecske, ami icipicit feljebb engedi csak be a tápot, emiatt a táp 4 csavarjából csak 3 illeszkedik, a negyediknek esélye sincs bemenni a lukába.
Az ominózus nyelvecske meg rálógna a 120 mm-es veti hűtőrácsára. Szerencsére be tudtam nyomni a hűtőrács alá, nem kellett házat faragni.
Az alaplap szinte logikusan rácuppant a távtartókra, bár a távtartók beszerelésénél Chieftecék optimisták voltak: 6-ot becsavaroztak, a maradék 3 zacsiban jött, nekem kellett belegóznom.
A tápegység "moduláris", vagyis csak azokat a drótokat kell bedugnom, amiket tényleg használok is.
És itt jön a válasz a kérdésedre: ennek az RX550-es videónak nincs szüksége pluszban 12 Voltra, elég neki, amit a PCIe-ből felvesz. Tehát igazad is van , a tápegységen most tényleg nincs rajta a VGA 12 v-os vezetéke.
És a következő amália: a gép összelegózva, bekapcsol, és nincs kép a monitoron. Hm! Mi lehet rossz? Elcsipogná a bajait, csak rossz a csipogó?
Logikus lépés: kivettem a memóriákat, és indítás. Szerencsére csipog, szóval a VGA-ra is csipogna, ha gondja lenne.
HDMI kábelt cseréltem egy tartalék 50 cm-esre, és lett kép. Vissza az eredetit: azzal is van kép. X-akták.
Beszereltem az asztal alá, és persze ismét nincs kép.
Két monitor, két kábel, egyiken sincs kép.
Közelről megvizsgálva a helyzetet: a VGA hátlapjának van egy vastagsága (szabványos?). A gépház hátsó falán a kitört fedél mögött ott a VGA, kb. 2 mm-re. A hátlap is picit gyárilag hullámos(szabványos? minden ház ilyen).
Szóval a VGA kábelek (pontosabban a HDMI és DP kábelek) nem mentek be eléggé a kártyába, nem volt érintkezés, nem volt kép. Megoldás? Szike! A kábel dugójának fekete műanyag borításából lefaragtam 1.5-2 mm-t (ahogy sikerült). Azóta hallhatóan bepattannak a kábelek a helyükre.
És ha valaki azt hinné, hogy itt a kánaán, és a hepiend, az nagyot téved!
Tegyük fel a gépház oldalát. Na de mibe akad el? Hát a procihűtő olyan magas, hogy kinyomja a ház oldalát. Pedig csak akkora teljesítményűt vettem, ami a proci gyári adatai szerint a turbo TDP-hez elég kell legyen.
Itt nem a szike segített (de majdnem): a hűtő tetejére a gyártó felcsavarozott egy látványosnak gondolt műanyag takarólemezt, hogy ne a kopasz csöveket bámuljuk. Ezt a lemezt az elrejtett két csavarját felderítve eltávolítottam, és máris befér a házba.
Aztán persze húsvétkor rajzoltam hozzá minimalista takarólemezt, amit a két gyári csavarral a helyére tettem.
A hosszú hétvége fele meg azzal telt, hogy a régi két vinyóm tartalmát kicsit cenzúrázva felmásoltam az újra.
Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet. De sebaj, pár hónap, és kijön a rendszer 15.6-os kiadása, és ismét két élő rendszerem lesz.
Hát így telik egy nyugdíjas villamosmérnük húsvétja.
- Szerkesztve
a mester Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet.
Én úgy tudom, hogy olyan Legacy rendszert, aminek az indítója a legacys rendszer rendszerpartícióján van, egy kis csalfintasággal be tudsz bootolni UEFI-s lapon. Kell hozzá egy UEFI-s rendszer, ami egy update-grub
-bal megtalálja. A gép bekapcsolása után az UEFI-s rendszer GRUB-ját indítod, abban ott a legacys rendszer bejegyzése, azt választod és kész.
a mester
Nezd meg a BIOS / UEFI-t hogy van-e benne "CSM" opcio? Ha van, -> enable.
Igy a legacy, es az EFI-s telepitesu rendszerek is indulnak.
Ha ujabb ... Class 3: UEFI-s vagy Class 3+: UEFI-s az alaplap, akkor mar nincs benne CSM opcio.
A Class 3+ -osnal meg mar a secure boot sem kapcsolhato ki.