tenkes
jó ez a rajzos példa. eszembe juttatja mennyit kellett tükrözni meg forgatni...
Legutóbb rokonom kért meg hogy segítsek neki mert nincs a környéken 60km körzeten belül ember aki le tudná rajzolni 3Dben ami kellene neki... Marha régen CADeztem, és emlékszem már volt vagy hajnal egy mikor végeztem a munkámmal és hozzá fogtam neki gyorsan kiszámolni a szögeket, stb. Nekem meg ahogy észre vettem kukázódott a CAD program ismeretem, és csak szenvedtem vele. Viszont halál egyszerűen lerajzoltam a skiccet kézzel, aztán kiszámoltam 4 tizedes jegyre a méreteket. Ezután ezek az itteni úgymond szakik elképzelni nem tudták az egészet, ami fura nekem. Nemhogy elképzelni, de pontos bekótázott rajzot nem tudtak AutoCADbe bevinni, úgy hogy ne valami faszság jelenjen meg a képernyőn. Aztán tudtam meg hogy azért kellett volna berajzolni CADbe, mert ha ott jó akkor arra garanciát vállalnak... Meg akkor abból a CAM automatán megcsinálná nekik a G kódot... Azt hittem lehidalok. Bammeg semmi perc alatt megírtuk kézzel a kódot a vágásokhoz a nyomtatott műszaki rajzból egyenesen be a gépbe számítógép nélkül anno a régi melómban. Ezek a mai fiatalabb szakik se kotázást olvasni nem tudnak, se pontosan dolgozni, se programot írni, sem saját kepzelő erejük nincs.
Szóval mi a csának jártak egyetemre? Tánciskolával többre mentek volna. Nekem nincs meg az egyetemem Ott hagytam. Viszont Google Sheetsel Venturi féle áramlást vizsgáltam és a sok diplomás igen nagy tudású és tapasztalatú főmérnök számításaira cáfoltam rá. Vákuum szivattyú teljesítményét javította ő fel hogy 2-3x jobb legyen. Én meg megmutattam neki hogyan lesz vagy 100x jobb... Android 4 telóval keszítettem G kód generátort szuper speckó fúratokhoz. Nem kellett hozzá egyetem. Csak a fejedet használni. Nem hittek nekem, és szenvedtek a sokat tanult emberek. Nagy nehezen iszonyat veszteséggel kicsit sikerült hatásfokot növelniük. Aztán mikor totál kikészült a kollégám hogy a 100. fúrót törte már bele az anyagba, beleegyezett, hogy lefuttassa az én fúrási ciklusomat, és utána mikor látta hogy az bevált, akkor hallgatott rám a többiben is. Az eredmény az lett, hogy a korábban igen megbízhatatlanul működő vákum szuper erős lett. De a ma végzett frissen diplomázott szuper okos újoncoknak semmilyen mesteri tudásuk nincs. Nincs a kezükben semmilyen érzék, tudás, gyakorlat, rutin, semmi. Nagy nulla. Nagyon sok szuper hasznos dolgot keszítettünk anno és rengeteget tanultam meg igen színvonalas valódi mesteri tudással rendelkező kollégáimtól. De szomorú hogy a pálmát egy vad idegen ország viszi-vitte el, mert itthon senkinek nem kell a tudásunk. Sem a magyar, sem a ciprusi, sem a lengyel sem a lett sem a román kollégámé. De bezzeg egy full idegen nyugati látja hogy nem hülyék ezek. A világ leg precízebb eszközeit készítettem el külföldön, olyat is amivel gyógyítanak, meg felfedeznek, meg védenek, stb... Erre haza költözök és azt mondja nekem itt az összes cég ahol jelentkeztem hogy nincs papíron végzettségem. És csak csicskásnak felvesznek... Hát ezért dolgozom inkább olyanoknak, akik nem néznek szarba egy rendesen dolgozó embert. A többiek meg elmehetnek a ... Nagyon sok ügyes gyerekkel volt szerencsém dolgozni kint. Autószerelő végzettségű volt az egyik kollégám lengyel. Otthon szarba se nézték, megunta, lelécelt. A kathari foci VB stadionjaihoz kizárólag a mi általunk legyártott pneumatikus vibrátorokat használták. Másik magyar kollégám egy tök más munkahelyen 3D nyomtató firmwarét írta át sajátra, hogy olyan forrasztási segédeszközöket tudjon készíteni, amit még senki a világon nem csinált. Itthon lócsöcs jövője nem volt, lelécelt, ma Budapesten vagy akárhol az ő általa készített tápegységekkel CTznek meg téged. Ő forrasztotta én szigeteltem le és teszteltem. De mikor megpróbáltunk sokan hazatérni is beadni a tudásunkat tapasztalatunkat az itthoni dolgokba az nem kellett. Érdekes az amerikai hadseregnek megfelelt amiket készítettem, a szlovák ill magyar cégeknek egy senki vagyok. És ezt nagyon sokan elmondhatjuk. Most megint külföldieknek dolgozom és nem arról szól a napom, hogy szarba se néznek. Csak szomorú hogy ez marha régóta így megy ám. no, elvittem ezt a témát itt én is mindenféle más irányba... mindegy ez van