Igen ez is benne van. Emlékezzetek vissza, win7 alatt is sok helyen, intézményekben még mindig XP-t használtak...

Bigyó bácsi Amíg megy a böngésző, elérik vele a Facebookot, addig használni fogják a lejárt támogatottságú rendszert. Utána meg vesznek egy gépet Win 14-gyel.
A Linuxra való áttéréshez kellene egy támogató személy, ők nem adminisztrálnak (Windowst sem).

csuhas32

csuhas32 A Linuxra való áttéréshez kellene egy támogató személy

Nem kételkedek, hogy igazad van!

• Ha rajtam múlna, már bevezettem volna a számítógép használati engedélyt!

Szerk.: Amíg a felhasználók IQ-ja vetekszik a 'langyos avarkori erdei mümüke repülési magasságával', addig csak kattintgatni fognak, szerintem később csak beszélnek a géphez, még később a gép mondja majd meg mit gondolnak...

Ez tökre nem IQ vagy tudás kérdése, szerintem leginkább a hozzáálláson múlik.

meskobalazs Miért akarna valaki számítógépet adminisztrálni? Nekem semmi bajom azzal, hogy „csak” használni szeretnék. Én sem óhajtok autót szerelni (néha kényszerülök izzót vagy akkumulátort cserélni), de alapvetően ezekre van a szerviz. Én tankolok és vezetek vagy egyszerűen utazom.
        A számítógéppel is ez a helyzet, olyan rendszer lesz rajta, amivel veszik, vagy amilyet rá tud/akar tenni és karban tartani valaki (szerviz, ismerős rendszergazda, szomszéd, rokon, szóval könnyen elérhető és megfizethető személy.)

Bigyó bácsi Ha rajtam múlna, már bevezettem volna a számítógép használati engedélyt!

Neked is azt írom, hogy az alap számítástechnikai képzés jelenleg tudtommal programkezelési modulokat fed le, nincs benne adminisztrálás. Sokaknak még ez sincs meg. Lehetne tanítani akár alapszinten adminisztrálni, mondjuk gépben lévő egyetlen lemezre Linuxot, Windowst telepíteni, használatba venni, visszaállítási pontot csinálni.
          Mobiltelefonja ma már mindenkinek van. Lehetne országos lefedettségű (szinte)korlátlan mobilnethálózatot építeni és mindenkinek alanyi jogon adni hozzá ingyenesen egy SIM-kártyát, hogy digitálisan intézhesse az ügyeit, tanulni, tájékozódni tudjon.
          Lehetne angolul érdemben tanítani az alapképzésben.
          Persze csak akkor, ha cél az önálló polgárok számának növelése.
          Ha van politikai akarat, bármit lehet. Adhatok Linuxszal előtelepített profin lepróbált hardvert alanyi jogon olcsón vagy rászorultság esetén ingyen az embereknek és csinálhatok hozzá tévéműsort, hogy miként kell beüzemelni, használni. Az ocsmányirodában tarthatok egy asztalt, ahová beviheted az így kapott laptopot és segítenek ha problémád akad vele.

A valamilyen informatikai eszköz használatát a körülmény követeli meg, lassan már az SZTK-ba se jutsz be nélküle, a leleteidet sem tudod megnézni nélküle, mert a vérképed eredményét egy a személyeddel összekapcsolt online adatbázisba küldik be. A képzés ezt nem követi, de ez nem az emberek hibája.

csuhas32 Ugyanazt mondjuk. Persze a dolog másik fele meg hogy senkit sem érdekelt mit akarsz csinálni, karbantartani minden operációs rendszeren kell 🙂

meskobalazs Az Androidot elég jól összerakták, nem kell rendszert telepíteni, csak néhány adatot megadni a készülék első bekapcsolásakor. Alkalmazások a Play Áruházból, a frissítések telepítésének engedélyezése egy koppintás, aztán megcsinálja, újraindul. Ennyi. Ez azért nem olyan nagy kaland, elég jól boldogulnak vele az emberek.
            Valahogy így kellene összerakni egy linuxos konfigurációt is.

csuhas32 Régebben tudtam 15-20 telefonszámot a legfontosabbat (másokét)kellett. Ma csak a sajátomat, hiába kapok kölcsön telefont hogy beszéljek mint a filmekben nem tudom a a számokat.

KiralyMarta Nem is olyan rég a telefonszámok helyett a jelszavakat és PIN-kódokat kellett észben tartani. Most már azt sem kell, kivéve a mesterjelszót...

tenkes

Az új generációk teljesen mást és máshogy tanulnak meg, többek között gondolkodni is.
                Szüleinknek minimum 20-30 évvel több tapasztalatuk van, sőt a fenti gondolatmenet szerint gondolkodni is jobban megtanultak, mint mi, mégis szinte reménytelenül el vannak veszve a mai világban.

De Ök még olyan nemzedéket neveltek akik tanultak, gondolkodtak, problémát oldottak meg, és alkottak. Egyébként idáig ez maradt nekünk a gépek után a többi munkát már elvégzik. Most jön AI és nem kell tanulni, gondolkodni, problémát megoldani, és alkotni. Nem tudom ki programozza tovább AI-t mert nem valaki hanem valami valaki kezében.

KiralyMarta

Van egy film, a címe Idiocracy, magyarul Hülyék paradicsoma volt a fordítása.
                  Az első 6-7 percet nézd meg, nagyon kemény!
                  Mert bár ez egy bugyuta vígjáték, nagyon arra felé megyünk, amit felvázol a film!

tenkes
                  Annyi kérdéssel mint biológiában a génsebészet. Meddig mehetünk a tudással, kinek a kezében van a tudás, kiében lehet később, ma mire használjuk később mire. Itt is Ott is sok a bizonytalanság. Nem a technológia a rossz hanem akinek a kezében van vagy lesz.

KiralyMarta
                    Telefonszám? A saját belépésed kell megoldani a Messengerbe, Skype-ba vagy más alkalmazásba, aztán órákig beszélgethetsz a korlátlan net alól akár más földrészen lakóval. Lehet okostelefon is az eszköz, de ha WiFi-n van, akkor SIM-kártya nem is kell bele, vagyis gyakorlatilag nem is telefon.

trt
                      É ezeket még megjegyzem nem adtam át a böngészőnek meg az önjelölteknek.

• trt válaszolt erre.

csuhas32
                        Arra korlátlan net-re gondolsz amit mindenre (mobil, tablet, vezetékes net) mindenre egyet. A tripla korlátlanra?
                        Igen eleinte ad-hoch adtam felhasználónevet jelszót. ma tudatosabb kell hogy legyek mert átléptem a 20-at, tehát bonyolódik. Csoportosítom, egyikben ezt a másikban azt a párost használom sehol nem kérem AI kedves figyelmes segítségét.

KiralyMarta Régen én is így csináltam, de manapság a Firefox megbízhatóan teszi a dolgát, meg sokkal egyszerűbb generáltatni vele egy teljesen véletlenszerű karaktersort, mint kitalálni egy ilyet. (Szótárazható nem biztonságos, ha meg nem szótárazható, ember legyen a talpán, ha megjegyzi.) KeepassXC-be is mentem ezeket , biztos, ami biztos.

KiralyMarta Amióta a világ a világ, minden nemzedék úgy gondolta, hogy az utánuk következők csak "rosszabbak" lehetnek, léhák, lusták, tanulásra, munkára képtelenek, csak az élvezeteket hajszolják, a könnyű életet keresik. Nem tisztelik a hagyományokat, az régi értékeket, nem kíváncsiak az elődök tudásárara, bölcsességére.
                          Viszonylag egyszerű utánanézni a neten, mit gondol erről az ókori görög gondolkodóktól, a római oktatókon, a középkori szerzeteseken, a felvilágosodás kori tanítókig, vagy épp a modern kori pedagógusokig az érettebb generáció.
                          Sok ezer éve megy ez a verkli, ahol az idős "lenézi" a fiatalt, és aggódik, mérgelődik pótolhatatlannak vélt tudásának feledésbe merülésén.
                          Szerencsére ezzel a fiatalok nem sokat törődnek, mi sem törődtünk, így aztán sikerült egy picit továbbhaladni a keréknél és a tűznél.

Kittus2 Ez az Ai dolog és szabályzása még meglehetősen zavaros, és számtalan veszélyt rejt magában, de ugye nem is nagyon lehet valamit szabályozni, ami még csak most formálódik, születik. Gondolom idővel kialakul, mint minden.
                            Viszont, most van az AI hőskorszaka és én ezt, ha jelentéktelen részében is, de szeretném figyelemmel kísérni, megérteni és részt is venni benne. Egyszerűen azért mert ez most van, most kell vele foglalkozni és mégegyszer ilyen nem lesz.