Linux vs. Windows
lala2 Remélem, hogy még nem keféltem el nagyon a rendszerem, így egy általános információval tudok neked szolgálni:
csuhas@mint22:~$ apt search skype
p empathy-skype - Skype plugin for libpurple messengers (Emp
p pidgin-skype - Skype plugin for libpurple messengers (Pid
p pidgin-skype-common - Skype plugin for libpurple messengers (com
v skype4pidgin -
csuhas@mint22:~$
Én Deb csomagból a
wget https://go.skype.com/skypeforlinux-64.deb
sudo gdebi skypeforlinux-64.deb
parancsokkal tettem fel, de úgy tudom, ez már nem fog frissülni.
Kockáztatok, a Deb-et leszedtem és feltettem az ellenőrizetlen Flatpak-ből.
- Szerkesztve
a mester a trendet látom, hogy folyamatosan keletkeznek olyan gépek,
A trend megvan, csak a Windows esetén annyira változékony az irány, hogy mindenki kivár. Elvileg 2025. október közepétől nincs MS támogatás a W10-re. Illetve csak előfizetésért, ami nem tudni mennyi. (Harmadik fél támogatás már tuti lesz, és azt is tudni mennyiért.) Ezek az ígéretek, amelyek a múltban is kőbe voltak vésve....
Ehhez képest az összes Windows gép kb. 65-70%-án W10 fut, amiből legalább harmada, de inkább több nem is tud váltani W11-re.
Ebből hogyan lesz egy év múlva támogatás vége, azt nem tudom.
[törölve]
tenkes amiből legalább harmada, de inkább több nem is tud váltani W11-re.
De. Tud. reedit áttírásával tud.
[törölve] De. Tud. reedit áttírásával tud.
Csak technikailag tud, igazából nem tud.
- A kiskapuk folyamatosan záródnak, át lehet térni most is, de már nem olyan egyszerű, mint a W11 megjelenésekor
- A felhasználók zöme nem nyúl a szoftvere lelkébe, nem is ért hozzá és nem is érdekli
- Ha egy gép nem felel meg a W11 követelményeinek, akkor a nem támogatott összetevők működése az idő előrehaladtával garantáltan problémás lesz, ill. frissítéseket sem fog kapni. Így a legalább jól működő W10-ről mi értelme lenne áttérni?
Van egy felhasználói réteg, aki trükközik, gépészkedik a W11-el, de az egyszeri felhasználó simán csak használja tovább a W10-et, egyszerűen azért, mert a támogatás megszűnése után is működni fog, amikor pedig gépet cserél, azon már eleve W11 lesz.
[törölve]
tenkes Ez nem így van. Nekem változatlanul jönnek a frissítések. A picipuha csak a hardvergyártók kedvében akar járni, ezért ad meg erős hardver-szükségletet. Nem vizsgálja a hardvereket azóta sem. És nem nehéz a regeditbe a beírás. Szakértelem nélkül is meg van percek alatt. Ez kezdetektől változtatás nélkül rendelkezésre áll.
- Szerkesztve
[törölve] Nekem változatlanul jönnek a frissítések.
Nyilván, hiszen egy W11-által nem támogatott procira is készülnek a foltok, mivel a W10-ben támogatott. Szerinted, ha a W10 kifut, mennyire éri meg olyan tizenéves, vagy régebbi CPU sorozatok tömegét foltozgatni, amelyek nem is támogatottak?
Ráadásul a W11 kupászkodásnak még az üzenete is rossz. A W11-el szembeni legfőbb felháborodás épp az, hogy ne kelljen már pl. egy gamer lapit csak azért lecserélni, mert 7. gen. intel proci van benne. Erre két megoldás van, a W11 követelményeit lejjebb vinni, vagy a W10-et legalább biztonsági szinten tovább támogatni. A megoldások indokoltságát pedig az adja meg, hogy elég nagy tömeg használja a W10-et (nem tér át W11-re).
Ha tömegesen térnek át a gépek "okosba" a W11-re, akkor a felhasználónak lesz egy féli-meddig támogatott warez gépe, az MS részéről meg a probléma költséghatékonyan solved.
[törölve]
tenkes Ne vagdalkozz kérlek. Ez nem varez. A prohardver Windows 11 fórumában még ajánlják is, mert biztonságosabb, ugyanazon a vason gyorsabb, stb. Senki nem tud semmiféle ellen-intézkedésről eddig a Microsoft részéről.
@[törölve] ka"#p681512 ugyanazon a vason gyorsabb,
@[törölve] ka"#p681512 semmiféle ellen-intézkedésről eddig
EDDIG.
NT alapokon: Never Trust
- Szerkesztve
[törölve] Pedig ez is warez. Ha valamit nem a szabályainak megfelelően használnak, az az. Ha a W10-et letölti valaki, és nem aktiválja, mert nincs hozzá licence, akkor az idők végezetéig működni fog (minimális korlátozással), de attól még nem jogosult használni, pláne nem jogosult a támogatásra. És ez a saját felelőssége, nem háríthatja át azzal, hogy a MS szerinte engedi. Mert a MS pontosan kiköti hogyan lehet használni és ez elég, nem kell semmilyen egyéb "ellen-intézkedés".
[törölve]
tenkes Végülis ebben igazad lehet.
[törölve]
Hááát nem mostanában...
- Szerkesztve
[törölve]
Az ilyen regedites gépész szakemberek miatt "biztonságos" sőt atombiztos a világ!
Vedd meg (ha kell a gépet is), ne lopj!
[törölve]
A hülyeség akkor is az, ha fennhangon hírdetjük!
[törölve]
darthvader69 Meg ha szemétkedsz is.
Szerintem ott kezdődik a dolog, hogy: A felhasználónak el kellene döntenie mire és hogyan akar használni egy PC-t/laptopot. Rengeteg ismerősöm keresett már meg az utóbbi 15-20 évben, hogy "kell neki egy gép feltelepítve" Természetesen (mindenre is) használni akarja... Az MS mindent a seggük alá tol, persze nem ingyen, de akkor is megteszi, szép/csicsás nem kell érteni hozzá. -egy 'xy.exe' két katt és települ egy program- (felhasználóbarát szoftver) Mindenféle felesleges vizuális szoftver, hogy csak kattintani kelljen az egérrel. --> cserébe mit is kap? --> Minden gépen végzett dolgát figyelik, és maga a felhasználó fogadja ezt el mikor a "licensz szerződés elfogadását" bepipálja Akár a gépe helyzetét is figyelik... A keresések alapján reklámok vannak a start menüben is (személyre szabva)... (kösz de kösz nem kérem!)
Csak összehasonlítás képpen, mit kapunk a linux-tól: Nem van reklám rendszerszniten! Ha telepíteni szeretne egy alkalmazást, elképzelhető, hogy ismernie kell a betűket, és olvasnia/tanulnia kell valamennyit, hogy az adott alkalmazás települjön, és az is elképzelhető, hogy az adott alkalmazás elindítását is terminálból kell végeznie. De a Win (bármelyike) képtelen folyamatoptimalizálásra! --> gondoljatok bele: egy pár soros script képes volt nekem 800+ db *.avi file-ból *.mkv-t csinálni felügyelet nélkül. Úgy, hogy a file-ok külön mappában voltak, és mindezt ingyen tette meg. Cserébe 30 percet kellett olvasnom, és ezen a fórumon kérdezősködnöm.
2-3-4 naponta olvasom, hogy ilyen-olyan biztonsági rés a W10/11 ben "persze" azt használják sokkal többen, mert írni-olvasni lassan már luxus. (tisztelet a kivételnek)
Én azért használok Linux (ubuntu 22.04.4 LTS), mert nincs vele gond, egyszer belakod és kész! Sok vason volt már sok OP-rendszerem: SuSe, Debian, Ubuntu, DOS 5.0, Win3.11 től napjainkig... Sőt van még eredeti működő C64-em is. De /igaz mással nem foglalkoztam/ az Ubunturól tudom azt elmondani, hogy minden beállításomat (kisebb nagyobb kopromisszummal) a 6.04 -es verzió óta tudtam örököltetni. Erre az MS nem képes! Sőt ha csak egy hardware-t cserélsz ugrott náluk a licsensz...