Szerintem ott kezdődik a dolog, hogy: A felhasználónak el kellene döntenie mire és hogyan akar használni egy PC-t/laptopot. Rengeteg ismerősöm keresett már meg az utóbbi 15-20 évben, hogy "kell neki egy gép feltelepítve" Természetesen (mindenre is) használni akarja... Az MS mindent a seggük alá tol, persze nem ingyen, de akkor is megteszi, szép/csicsás nem kell érteni hozzá. -egy 'xy.exe' két katt és települ egy program- (felhasználóbarát szoftver) Mindenféle felesleges vizuális szoftver, hogy csak kattintani kelljen az egérrel. --> cserébe mit is kap? --> Minden gépen végzett dolgát figyelik, és maga a felhasználó fogadja ezt el mikor a "licensz szerződés elfogadását" bepipálja Akár a gépe helyzetét is figyelik... A keresések alapján reklámok vannak a start menüben is (személyre szabva)... (kösz de kösz nem kérem!)
Csak összehasonlítás képpen, mit kapunk a linux-tól: Nem van reklám rendszerszniten! Ha telepíteni szeretne egy alkalmazást, elképzelhető, hogy ismernie kell a betűket, és olvasnia/tanulnia kell valamennyit, hogy az adott alkalmazás települjön, és az is elképzelhető, hogy az adott alkalmazás elindítását is terminálból kell végeznie. De a Win (bármelyike) képtelen folyamatoptimalizálásra! --> gondoljatok bele: egy pár soros script képes volt nekem 800+ db *.avi file-ból *.mkv-t csinálni felügyelet nélkül. Úgy, hogy a file-ok külön mappában voltak, és mindezt ingyen tette meg. Cserébe 30 percet kellett olvasnom, és ezen a fórumon kérdezősködnöm.
2-3-4 naponta olvasom, hogy ilyen-olyan biztonsági rés a W10/11 ben "persze" azt használják sokkal többen, mert írni-olvasni lassan már luxus. (tisztelet a kivételnek)
Én azért használok Linux (ubuntu 22.04.4 LTS), mert nincs vele gond, egyszer belakod és kész! Sok vason volt már sok OP-rendszerem: SuSe, Debian, Ubuntu, DOS 5.0, Win3.11 től napjainkig... Sőt van még eredeti működő C64-em is. De /igaz mással nem foglalkoztam/ az Ubunturól tudom azt elmondani, hogy minden beállításomat (kisebb nagyobb kopromisszummal) a 6.04 -es verzió óta tudtam örököltetni. Erre az MS nem képes! Sőt ha csak egy hardware-t cserélsz ugrott náluk a licsensz...