A Nobara Linux egy linux projekt, amely Fedora alapokon a felhasználóbarátságot, azon belül is a játékélmény fejlesztését tűzte ki céljának. Nemrég jelent meg a Nobara 40 kiadás.
https://nobaraproject.org/2024/07/17/july-17-2024/
Az apropót az adja, hogy egy AMD játékteszt kapcsán megnézték, mit produkál a Windows11 24H2-vel szemben.
https://www.pcgameshardware.de/Ryzen-7-9700X-CPU-280545/Tests/Zen-5-im-Linux-Test-1453470/
Az eredmény meglehetősen egyértelmű lett.
(A képet egy picit árnyalja, hogy a W11 24H2 még csak teszt fázisban van, a végleges változat ősszel érkezhet.)

• klt válaszolt erre.
  • klt kedveli ezt.

tenkes Jó lett volna szélesebb összehasonlítás, mondjuk szerepelt volna benne Debian is, meg valami reálisabb Windows 🙂
    Amúgy sosem értettem a gémerek efpées hajhászását, a 100 és a 109 közötti különbség tutira placebo ...
    A Nobara meg adott esetben megérhet egy próbát számomra is, ha valamiért kiszeretnék a Debianból 🙂

klt A Nobara meg adott esetben megérhet egy próbát számomra is, ha valamiért kiszeretnék a Debianból

Én most szerettem bele az LMDE-be. A telepítője szerintem még nem tökéletes, de amúgy semmit nem kellett rajta faragnom, nem a csipketerítő alól kirángatott vason ugyanolyan szépen ketyeg mint a Debian Xfce, de itt például alapból látszanak a felhasználók teljes nevei a bejelentkezési képernyőn, van grafikus felületű felhasználókezelés, a Cinnamon zárképernyőjén kint vannak az internetes rádiót lejátszó VLC vezérlői, van Warpinator, ami nekem kényelmes a gépek közötti fájlmozgatáshoz, van grafikus felületű frissítéskezelő, blueman. Azt hiszem, terminálból nem kellett faragni semmit.

csuhas32

csuhas32 ugyanolyan szépen ketyeg mint a Debian Xfce

Az XFCE ott látszik majd gyorsabbnak, ahol tényleg ócska már a vas.

csuhas32 amúgy semmit nem kellett rajta faragnom,

Igen, szépen össze van legózva, minden benne van, ami az alaptelepítésű Debianból hiányozhat.
        Szerintem, ha megnéznéd a fiam gépén a Debian 12-t a Cinnamon felülettel, nem tudnád megmondani, hogy az eredetileg Debian, csak rá van pakolva néhány cucc, ami nem alap (ja, faragtam rajta.. 😃 ), simán nézhetnéd LMDE-nek, még használat közben sem szúrnád ki ... 🙂
        Persze a cat /etc/os-release hamar lebuktatna...
        Ettől függetlenül kalapot emelek a Mint fejlesztői előtt, mert a gondolkodásmód, amit képviselnek (vagy csak Lefebvre egyedül?), nagyon szimpatikus nekem.

csuhas32 Én most szerettem bele az LMDE-be.

Gondolom, nem véletlenül, hiszen még jobban eltávolodik a Canonical/Ubuntu vonaltól. Ha a - Debian sajátosságaiból eredő - kernel, alkalmazás, vagy grafikus meghajtó verziófrissítések nem hiányoznak, akkor jobb választás lehet.
        Kérdés, hogy az Ubuntu irányvonal nagy részének választhatósága, és ezzel a Mint fővonal, meddig marad meg. Mert addig az LMDE deklaráltan "csak" tartalék projekt.

• klt válaszolt erre.

tenkes LMDE deklaráltan "csak" tartalék projekt.

Így van! De "B" tervnek nem olyan rossz, pláne, hogy egyáltalán létezik! 😃

OFF
          Még jó, hogy ez egy Ubuntu fórum, ahol egyre sűrűbben merül fel, hogy amúgy egyre kevesebb embernek jön be a klasszik Ubuntu. Főleg a forkok a szimpatikusak, ahol az Ubuntu fejlesztései kevésbé érződnek, meg a Debian! 🙂
          Ahogy létezik "Nem egri borozó!", úgy lehet majd "Nem Ubuntu fórum" is?
          ON

tenkes Van az Ubuntuval kapcsolatban egy kis ódzkodás a snap miatt, hisz gyenge vason, kevés tárterület mellett megmutatkozik, hogy mindkettőből többet kér. Normális hardveren nekem a snapes alkalmazásokkal sem volt semmi bajom, volt hogy a Debian csomagos valamiből vacakolt, nem kerestem a hibát, feltettem a Snap-est belőle, azzal nem volt gond. A Mintre is egyre több alkalmazást látok (csak) Flatpak formátumban.
            A Skype a honlapján kizárólag Snap formátumban érhető el Linuxra.
            Most készülök ezt feltenni Mintre.
            Az időseknek, mint nekünk, eltart egy ideig, míg megbarátkozunk ezekkel az új konténeres csomagokkal, elsőre menekülünk olyan irányba, ahol csak a megszokott Debian csomagok vannak vagy a konténeres ugyan elérhető, de csak lehetőség a használatuk. Elég az is, ha van még az embernek egy megszokott alkalmazása az ókorból és az nem ismeri a snapet...
            A Linuxot olykor olyan gépre szánják, amire már nincs támogatott Win, vagy az már lassú rajta, no ezen a Linux se biztos, hogy jó lesz konténeres csomagokkal. Még kell egy kis idő, hogy ezek a gépek végleg kikopjanak, utána már az ebbe a kategoriába bekerülőkön a konténeres csomagokkal sem lesz gond, szerintem ekkor megint népszerűbb lehet az Ubuntu.

csuhas32 Én azt a trendet látom, hogy folyamatosan keletkeznek olyan gépek, amiken az új Windows már nem megy el. A felhasználóknál meg ekkor triggerelődik a hallott kenyérpirítós szlogen, és erőltetnék rá a Linuxot.

csuhas32
                A Mint taroloiban nincs skypeforlinux .deb csomag? (21.3-ban meg bent van.)

lala2 Remélem, hogy még nem keféltem el nagyon a rendszerem, így egy általános információval tudok neked szolgálni:

csuhas@mint22:~$ apt search skype
                  p   empathy-skype                   - Skype plugin for libpurple messengers (Emp
                  p   pidgin-skype                    - Skype plugin for libpurple messengers (Pid
                  p   pidgin-skype-common             - Skype plugin for libpurple messengers (com
                  v   skype4pidgin                    -                                           
                  csuhas@mint22:~$ 

Én Deb csomagból a

wget https://go.skype.com/skypeforlinux-64.deb
                  sudo gdebi skypeforlinux-64.deb

parancsokkal tettem fel, de úgy tudom, ez már nem fog frissülni.
                  Kockáztatok, a Deb-et leszedtem és feltettem az ellenőrizetlen Flatpak-ből.

a mester a trendet látom, hogy folyamatosan keletkeznek olyan gépek,

A trend megvan, csak a Windows esetén annyira változékony az irány, hogy mindenki kivár. Elvileg 2025. október közepétől nincs MS támogatás a W10-re. Illetve csak előfizetésért, ami nem tudni mennyi. (Harmadik fél támogatás már tuti lesz, és azt is tudni mennyiért.) Ezek az ígéretek, amelyek a múltban is kőbe voltak vésve....🙂
                  Ehhez képest az összes Windows gép kb. 65-70%-án W10 fut, amiből legalább harmada, de inkább több nem is tud váltani W11-re.
                  Ebből hogyan lesz egy év múlva támogatás vége, azt nem tudom.

csuhas32 Az időseknek, mint nekünk, eltart egy ideig,

Ezért nem is szoktam sokat vacillálni egy újdonság kipróbálásán, nehogy idősnek tűnjek 🙂

• [törölve]

tenkes amiből legalább harmada, de inkább több nem is tud váltani W11-re.
                    De. Tud. reedit áttírásával tud.

[törölve] De. Tud. reedit áttírásával tud.

Csak technikailag tud, igazából nem tud.

• A kiskapuk folyamatosan záródnak, át lehet térni most is, de már nem olyan egyszerű, mint a W11 megjelenésekor
                      • A felhasználók zöme nem nyúl a szoftvere lelkébe, nem is ért hozzá és nem is érdekli
                      • Ha egy gép nem felel meg a W11 követelményeinek, akkor a nem támogatott összetevők működése az idő előrehaladtával garantáltan problémás lesz, ill. frissítéseket sem fog kapni. Így a legalább jól működő W10-ről mi értelme lenne áttérni?

Van egy felhasználói réteg, aki trükközik, gépészkedik a W11-el, de az egyszeri felhasználó simán csak használja tovább a W10-et, egyszerűen azért, mert a támogatás megszűnése után is működni fog, amikor pedig gépet cserél, azon már eleve W11 lesz.

• [törölve]

tenkes Ez nem így van. Nekem változatlanul jönnek a frissítések. A picipuha csak a hardvergyártók kedvében akar járni, ezért ad meg erős hardver-szükségletet. Nem vizsgálja a hardvereket azóta sem. És nem nehéz a regeditbe a beírás. Szakértelem nélkül is meg van percek alatt. Ez kezdetektől változtatás nélkül rendelkezésre áll.

[törölve] Nekem változatlanul jönnek a frissítések.

Nyilván, hiszen egy W11-által nem támogatott procira is készülnek a foltok, mivel a W10-ben támogatott. Szerinted, ha a W10 kifut, mennyire éri meg olyan tizenéves, vagy régebbi CPU sorozatok tömegét foltozgatni, amelyek nem is támogatottak?

Ráadásul a W11 kupászkodásnak még az üzenete is rossz. A W11-el szembeni legfőbb felháborodás épp az, hogy ne kelljen már pl. egy gamer lapit csak azért lecserélni, mert 7. gen. intel proci van benne. Erre két megoldás van, a W11 követelményeit lejjebb vinni, vagy a W10-et legalább biztonsági szinten tovább támogatni. A megoldások indokoltságát pedig az adja meg, hogy elég nagy tömeg használja a W10-et (nem tér át W11-re).
                          Ha tömegesen térnek át a gépek "okosba" a W11-re, akkor a felhasználónak lesz egy féli-meddig támogatott warez gépe, az MS részéről meg a probléma költséghatékonyan solved.

• [törölve]

tenkes Ne vagdalkozz kérlek. Ez nem varez. A prohardver Windows 11 fórumában még ajánlják is, mert biztonságosabb, ugyanazon a vason gyorsabb, stb. Senki nem tud semmiféle ellen-intézkedésről eddig a Microsoft részéről.

@[törölve] ka"#p681512 ugyanazon a vason gyorsabb,

🤣 🤣

@[törölve] ka"#p681512 semmiféle ellen-intézkedésről eddig

EDDIG.
                              NT alapokon: Never Trust

[törölve] Pedig ez is warez. Ha valamit nem a szabályainak megfelelően használnak, az az. Ha a W10-et letölti valaki, és nem aktiválja, mert nincs hozzá licence, akkor az idők végezetéig működni fog (minimális korlátozással), de attól még nem jogosult használni, pláne nem jogosult a támogatásra. És ez a saját felelőssége, nem háríthatja át azzal, hogy a MS szerinte engedi. Mert a MS pontosan kiköti hogyan lehet használni és ez elég, nem kell semmilyen egyéb "ellen-intézkedés".