[törölve]
Phace Akkor ezt a topikot felesleges volt nyitnom....
Phace Akkor ezt a topikot felesleges volt nyitnom....
klt Pedig de. Az asztali gépen visszaálltam a jogtiszta w10-re, a chromebookot visszaállítottam a gyári állaporta ami már nem frissül, az okostelefonomon meg már szintén nem frissül. De jó ez így. Szóval tanultam valamit. Felesleges csinálnom bármit. Hozzám úgysem törnek be. Ebbe a topikba sem írok már többet. Le lehet zárni.
[törölve] Na, várjunk azért.
Az asztali W10 még egy évig min. támogatott, utána meg majd meglátjuk + arra a gépre gyakorlatilag bármely Linux is jó lehet. A Chromebook-on a Flex, vagy bármely hagyományos Linux teljesen legálisan használható és frissül is, ami nem nagy igényű (már nem emlékszem, hogy mit sikerült rágyógyítanod az idők során).
DE, hogy az Android 14 nem frissül?
Nem mondtam ilyet, hogy felesleges volt nyitnod emiatt témát. Itt mindenki arra szeretne rávilágítani, hogy szinte teljesen mindegy milyen támogatott operációs rendszert választasz, Windows, Linux/Unix. Hatalmas százalékban a szűk keresztmetszet a felhasználó tudásszintje. Otthoni hálózatra nyilván nem fogsz egy több millió forintos NGFW-t betenni tűzfalnak, értelmetlen lenne. Ezért is írtam fentebb, hogy kockázat alapján kell a biztonsági szintet meghatározni. Jelen esetben a legnagyobb kockázat otthoni környezetben maga a felhasználó.
Mik a leggyakoribb problémák?
Az elcsépelt, de igaz ökölszabályok:
Ami viszont a valódi probléma forrása szerintem:
Vannak kanyarok, amelyeket nem lehet levágni.
[törölve]
Ha már te lezártnak is tekinted a témát, én nem szeretném, ha követnének téged ebben a hozzáállásban az oldal olvasói, mert ez szerintem egy téves következtetés.
Bármely támogatott rendszer jobb mint egy támogatottságát vesztett vagy ugyan támogatott, de hekkelt.
Ha valakinek olyan gépe van, amin már nem támogatott rendszer fut és a rendszer nem frissíthető támogatott verzióra, akkor (amennyiben stimmel hozzá és a hardver nem valami rettenetesen elavult vagy harmatgyenge) tegyen rá helyette támogatott Linuxot.
Ha eljárt a hardver felett az idő, nem lehet annyira bővíteni, hogy egy Linux az adott kornak megfelelő felhasználói élményt biztosítva fusson rajta, akkor nem az a megoldás, hogy a gépet használjuk tovább a hozzá kapott, de már támogatottságát vesztett rendszerrel, hanem beismerjük, hogy ennek itt a vége és leselejtezzük.
Hiába néz ki úgy, hogy az a Chromebook egy jó vétel, mint látszik, nem az. Olcsó, de jobb lett volna helyette egy picit drágább, ami hosszabb távon is használható. Ahogy mondják: Olcsó húsnak híg a leve.
csuhas32 "Bármely támogatott rendszer jobb mint egy támogatottságát vesztett vagy ugyan támogatott, de hekkelt."
Igen. Így igaz! Visszaraktam a chromebookomra a Debian 12.6 Xfce rendszert. Ezt használom mostmár szinte mindenre.
Köszönöm!
Sokak szerint a Samsung Internet Browser ma a legbiztonságosabb az android rendszerben. Kipróbáltam. Veszettül gyors, nagyon jól beállítható. Jók a biztonsági betétek. Sajnos a Debianra nem tudtam feltenni. Kár.
[törölve]
"Sajnos a Debianra nem tudtam feltenni."
Ami ugye nem is csoda, mert nem létezik natívan linuxra - tudtommal.
Ha mindenképp ilyen "bonyolult" cuccokkal akarsz foglalkozni, akkor olvasgasd pl. a Waydroid oldalát (https://waydro.id), az arra való, hogy futtasd az Androidos cuccaidat a linuxon - már ha képes leszel rá!
darthvader69 "már ha képes leszel rá!"
...nem leszek. Nem szeretem a dolgok megerőszakolását. Egyébként meg a böngészést leginkább a tabletemen szeretem csinálni. Azon meg van.
[törölve]
"Nem szeretem a dolgok megerőszakolását."
Ettől függetlenül azért nyomod a krahácsot rendesen!
darthvader69 "Kellemetlenkedsz"
csuhas32
Ez 2031-ig támogatott, csekély 70 000,- Ft.
https://www.amazon.com/Dell-Chromebook-Touchscreen-Convertible-Board/dp/B0CZGWZBFT/ref=sr_1_2?dib=eyJ2IjoiMSJ9.voAR3rxUzWALOda2IG4DNaxGJBPkqD4ka3aLYUrRAfHNRzYJaFXCHyPwTAPN7zex6RCc0GbBRzUlBEsOjmtjMj0oXw5J5l0B6GN_GHV7_G2iqcSOIsOpCGT4I_6R5ppPLmRKhygJkk2MgZh-JlZRP7bg13FGfUjBo-4M_J2pAYlvFw1Q1u7NLpNFlexLOZ3FuRRjHlHk8bCg6Qj-G1KgLw.ihnE3BWEzJUcvjkPvcYqB-IR6cyFyTAn20uP8kX8TTk&dib_tag=se&keywords=chromebook&qid=1724217497&refinements=p_n_size_browse-bin%3A13580784011%7C13580785011%2Cp_n_operating_system_browse-bin%3A6401981011%2Cp_n_feature_fifteen_browse-bin%3A23611396011%2Cp_n_feature_thirty-three_browse-bin%3A23720419011&rnid=23720416011&s=electronics&sr=1-2
csuhas32 Bocsánat, nem fejtettem ki mi köze ennek a biztonsághoz. Hát csak az, hogy jelenleg a Samsung böngészője a legbiztonságosabb az összes böngésző közül. De sajnos a Debian linuxra nem telepíthető. Az androidos telefonokra és a chromebookokra viszont igen. Sajnos az én chromebookom már nem kap biztonsági frissítéseket. Ezért van rajta most egy Debian linux. Nade szeretném a Samsung böngészőt használni ezen a kis csodamasinán. Áthidaló megoldásként a Chrome OS Flex telepítésén gondolkodom. Persze nem tudom lehet-e rá telepíteni és ha fentvan, lehet-e rá Samsung böngészőt tenni.
Vagy a https://waydro.id/ használatával tegyem föl Debianra?
Konténer alapú. Megint nem működne a Systemback?
[törölve] Felraktam a chromebookomra a Chrome OS Flexet. A nevén kívül, meg hogy frissül nem lehet megkülönböztetni az eredeti chromebook szoftverétől. Ezen már van Samsung böngésző is. Tökéletes!
Mostmár tényleg le lehet zárni ezt a topikot.