Nem mondtam ilyet, hogy felesleges volt nyitnod emiatt témát. Itt mindenki arra szeretne rávilágítani, hogy szinte teljesen mindegy milyen támogatott operációs rendszert választasz, Windows, Linux/Unix. Hatalmas százalékban a szűk keresztmetszet a felhasználó tudásszintje. Otthoni hálózatra nyilván nem fogsz egy több millió forintos NGFW-t betenni tűzfalnak, értelmetlen lenne. Ezért is írtam fentebb, hogy kockázat alapján kell a biztonsági szintet meghatározni. Jelen esetben a legnagyobb kockázat otthoni környezetben maga a felhasználó.
Mik a leggyakoribb problémák?
Az elcsépelt, de igaz ökölszabályok:
- Nem kattintgatunk "ész nélkül" linkekre.
- Nem adunk meg gyanús oldalakon személyes/bankkártya adatokat.
- Nem telepítünk fel ismeretlen, megbízhatatlan forrásból szoftvereket (a telefonra sem).
- Emelt jogkörrel nem csinálunk butaságokat.
- Nem nyitunk meg gyanús feladótól leveleket, SMS-eket.
- Mentjük a fontos adatainkat offline adathordozókra.
- Ismeretlen WiFi hálózatokra nem csatlakozunk, stb.
Ami viszont a valódi probléma forrása szerintem:
- Oktatás hiánya. - Legyünk tisztában az informatika alapjaival. Operációs rendszerek, hálózatok, tűzfalak, programozás, stb. Az életben a dolgok megértése a legfontosabb. Ha tudod valami hogyan működik, tudod hol vannak a gyengeségei, tudsz ellenük védekezni. Magától értetődő lesz a háttérismeretek birtokában a helyes felhasználói/adminisztrátori szokások kialakítása.
- Oktatás utáni hivatalos képzések vagy autodidakta módon tanulás hiánya. - Könyvekből, akár az interneten lévő leírásokból. (De vigyázat! A nagy százaléka hibás vagy hiányos, elvétve akár kártékony is lehet). 2x utánaolvasunk mit csinál az XY parancs a leírásban, értelmezzük az ott leírtakat, mielőtt hülyeséget csinálnánk, több forrásból tájékozódunk. Tesztrendszeren kipróbáljuk a tanultakat.
- Logikus gondolkodás elsajátításának hiánya, mások hibájából való tanulás készségének el nem sajátítása. Kellő alázat, elhivatottság, kitartás a tanulás során.
Vannak kanyarok, amelyeket nem lehet levágni.