csuhas32 Köszönöm kiprobálom, de előbb telepíteni kell a Debian felkészülök. Aztán kérdezek.

csuhas32 Keresgéltem Nvidia és Debianra ezt az oldalt találtam https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers ez alapján mehetek? Mait telepítenék: debian-12.6.0-amd64.DVD-1-iso. Ez ventoyról.
Ezen a gépen van 1nvme 1GB windows 11, és a másik lemez 1Tb: /dev/nvme0n1p2 /boot/efi, /dev/nvme0n1p3 /gyökér /dev/nevme0n1p4/home. Cél mind működjön az új telepítéssel. Kell e valamire kiemelten figyelnem a debian telepítésekor?

KiralyMarta Ez laptop vagy desktop?
    Nem bonyolult az nVidia telepítése, de szükséged lehet a cuda készletre is.
    A helyedben csinálnék egy visszaállítási pontot a telepítések előtt, ezután föltenném azt a ceruza-drivert (rajztábla 🙂 ), ha működik, utána az nVidia drivert

KiralyMarta Nem tudjuk mi a nagy különbség, az hogy Ubuntu (alapú Mint) kontra Debian vagy az hogy GNOME alapú felület kontra Xfce vagy valami más.
      A Debian alapértelmezettje a GNOME, ha ez a DVD1 is azt teszi fel és a GNOME miatt van a gubanc, akkor nem fogsz előrébb lépni. Én Debian Xfce-t tennék elsőre, de ettől simán lehet, hogy a GNOME-mal is jó lesz.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem ugyanaz a GNOME verzió van a csilivili Ubuntuban, mint a Debianban (43).
        Én meg merném próbálni 🙂

KiralyMarta Mait telepítenék: debian-12.6.0-amd64.DVD-1-iso. Ez ventoyról.

Közben ébredezek 😃

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/

Inkább innen keress Debian telepítőket.

GNOME felülettel:
          https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/debian-live-12.6.0-amd64-gnome.iso

Cinnamon felülettel:
          https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/debian-live-12.6.0-amd64-cinnamon.iso
          (Szinte LMDE, csak mégsem)

XFCE felülettel:
          https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/debian-live-12.6.0-amd64-xfce.iso
          (Talán @csuhas32 is ezt használja?)

klt Én is merném, bár nekem nagyon nem jön be a GNOME, legfeljebb újrahúznám Xfce-vel, ha mégse. Egyelőre nem tudjuk, hol a különbség.

• klt válaszolt erre.

klt Talán @csuhas32 is ezt használja?

Az enyém szerintem még a 4-es netinstből ment fel, de ennek talán nincs olyan nagy jelentősége.

klt Most ez van, ez jól működik:

csuhas@Deb12:~$ inxi -F
              System:
                Host: Deb12 Kernel: 6.1.0-23-amd64 arch: x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce
                  v: 4.18.1 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
              Machine:
                Type: Desktop System: FUJITSU product: ESPRIMO P920 v: N/A
                  serial: <superuser required>
                Mobo: FUJITSU model: D3222-A1 v: S26361-D3222-A1
                  serial: <superuser required> UEFI: FUJITSU // American Megatrends v: 4.6.5.4
                  R1.46.0 for D3222-A1x date: 08/29/2018
              CPU:
                Info: quad core model: Intel Core i7-4770 bits: 64 type: MT MCP cache:
                  L2: 1024 KiB
                Speed (MHz): avg: 1436 min/max: 800/3900 cores: 1: 2600 2: 800 3: 2100
                  4: 1000 5: 800 6: 800 7: 2595 8: 800
              Graphics:
                Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] driver: nvidia v: 535.183.01
                Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
                Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 driver: X: loaded: nvidia
                  gpu: nvidia resolution: 1: 1920x1080~60Hz 2: 1920x1080~60Hz
                API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 535.183.01 renderer: NVIDIA GeForce GTX 1050
                  Ti/PCIe/SSE2
              Audio:
                Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
                  driver: snd_hda_intel
                Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio driver: snd_hda_intel
                Device-3: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
                Device-4: Realtek Audio USB type: USB driver: snd-usb-audio
                API: ALSA v: k6.1.0-23-amd64 status: kernel-api
                Server-1: PulseAudio v: 16.1 status: active
              Network:
                Device-1: Intel Ethernet I217-LM driver: e1000e
                IF: enp0s25 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 90:1b:0e:39:0d:69
              Bluetooth:
                Device-1: Cambridge Silicon Radio Bluetooth Dongle (HCI mode) type: USB
                  driver: btusb
                Report: hciconfig ID: hci0 state: up address: 00:15:83:FF:71:1B bt-v: 2.1
              Drives:
                Local Storage: total: 2.42 TiB used: 882.42 GiB (35.6%)
                ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT500MX500SSD1 size: 465.76 GiB
                ID-2: /dev/sdb vendor: Intel model: SSDSA2BW160G3H size: 149.05 GiB
                ID-3: /dev/sdc vendor: Crucial model: CT2000MX500SSD1 size: 1.82 TiB
              Partition:
                ID-1: / size: 45.53 GiB used: 11.42 GiB (25.1%) fs: ext4 dev: /dev/sdb3
                ID-2: /boot/efi size: 487 MiB used: 13.8 MiB (2.8%) fs: vfat
                  dev: /dev/sda2
                ID-3: /home size: 99.84 GiB used: 24.78 GiB (24.8%) fs: ext4
                  dev: /dev/sdb4
              Swap:
                Alert: No swap data was found.
              Sensors:
                System Temperatures: cpu: 38.0 C pch: 60.0 C mobo: N/A gpu: nvidia
                  temp: 32 C
                Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
              Info:
                Processes: 242 Uptime: 1m Memory: 15.53 GiB used: 1.19 GiB (7.7%)
                Shell: Bash inxi: 3.3.26
              csuhas@Deb12:~$ 

Ráengedek egy frissítést, hátha elromlik. :-D
              *Szerk: A frissítés megtörtént, csak alkalmazásokból került fel igazából újabb, kernel, nvidia-driver nem volt érintett így a naprakész rendszert újraindítva is rendben a kijelzők kezelése.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 nekem nagyon nem jön be a GNOME

Alapból nekem sem. Különböző kiegészítőkkel viszont egész barátságossá tehető.
                De a KDE-t meg sem közelíti rugalmasságban 🙂

csuhas32 Ráengedek egy frissítést, hátha elromlik. :-D

Nekem még soha, semmi nem romlott el Debian frissítés miatt (tudom, ami késik, az jön... 🙂 )

klt De a KDE-t meg sem közelíti rugalmasságban 🙂

lályk

klt Desktop hol szerezhetem be a CUDA készletet? Igy keressem? Nem része a Nvidia drivernek?

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta
                    Én így telepítettem, driverrel együtt:

apt install nvidia-driver libcuda1 libnvidia-encode1 nvidia-opencl-icd

klt Köszönöm. További kérdés merült fel. A /dev/nvme0n1p3 ami a jelenlegi rendszeren a / csatolás mérete 1 tb használat 54 Gb (5,4%) ezt szeretném zsugorítani. Inen az Ubuntu alol nem lehet, ha leválasztom hogy működik a zsugorítás. Másik a telepítőből manuálisan eltolta 500GBi ig n1p2 lett /boot/efi, n1p3 maradéka / gyökér, és a n1p4 /home de nem csinálta meg hiba üzenettel de ez angol és egyenlőre nem írtam ki.

KiralyMarta USB-ről szoktam live rendszert indítani, az alól simán tudom a partíciókat buherálni.
                        Tetszőleges live rendszer jó, csak a Gparted működjön rajta.

KiralyMarta
                          Live alatt van net, onnan is tudsz fórumozni, képernyőképet készíteni.
                          Mutass
                          sudo parted -l kimenetet
                          meg a partícionáló ablakát a telepítőből, hogy mit hová, miként szeretnél felcsatolni.
                          A hibaüzenetről is készíthetsz képernyőképet.

csuhas32 Időközben újra próbáltam felment a debian kiírás szerint, de a grubban nincs benne. Tudom valahogy újra kell olvastatni a rendszert és menteni csak azt nem, hogy fel kell e kézzel csatolni a debianos lemezt

klt Már fel ment a debian de grub-ba nem került bele sikeres telepítés után. hogyan frissítsem a gubot?!
                            Az eredeti grub-ból tudom indítani az Ubuntut, csak nincs benne a debian a menűben.

KiralyMarta
                              sudo update-grub
                              megtalálja?
                              Elsőre valószínűleg nem, mert lehet, nincs is telepítve az os-prober
                              sudo apt install os-prober
                              És még ha fent is van egy
                              sudo nano /etc/default/grub
                              után a
                              GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true
                              sort át kell írni
                              GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false-re
                              Ctrl+O, enter, Ctrl+X, enter
                              Aztán már a sudo update-grub meg fogja találni a Debiant.

Én inkább kiadnék egy sudo apt install refind-et, én azt jobban szeretem, mint a GRUB-ot.