csuhas32 nekem nagyon nem jön be a GNOME

Alapból nekem sem. Különböző kiegészítőkkel viszont egész barátságossá tehető.
De a KDE-t meg sem közelíti rugalmasságban 🙂

csuhas32 Ráengedek egy frissítést, hátha elromlik. :-D

Nekem még soha, semmi nem romlott el Debian frissítés miatt (tudom, ami késik, az jön... 🙂 )

klt De a KDE-t meg sem közelíti rugalmasságban 🙂

lályk

klt Desktop hol szerezhetem be a CUDA készletet? Igy keressem? Nem része a Nvidia drivernek?

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta
      Én így telepítettem, driverrel együtt:

apt install nvidia-driver libcuda1 libnvidia-encode1 nvidia-opencl-icd

klt Köszönöm. További kérdés merült fel. A /dev/nvme0n1p3 ami a jelenlegi rendszeren a / csatolás mérete 1 tb használat 54 Gb (5,4%) ezt szeretném zsugorítani. Inen az Ubuntu alol nem lehet, ha leválasztom hogy működik a zsugorítás. Másik a telepítőből manuálisan eltolta 500GBi ig n1p2 lett /boot/efi, n1p3 maradéka / gyökér, és a n1p4 /home de nem csinálta meg hiba üzenettel de ez angol és egyenlőre nem írtam ki.

KiralyMarta USB-ről szoktam live rendszert indítani, az alól simán tudom a partíciókat buherálni.
          Tetszőleges live rendszer jó, csak a Gparted működjön rajta.

KiralyMarta
            Live alatt van net, onnan is tudsz fórumozni, képernyőképet készíteni.
            Mutass
            sudo parted -l kimenetet
            meg a partícionáló ablakát a telepítőből, hogy mit hová, miként szeretnél felcsatolni.
            A hibaüzenetről is készíthetsz képernyőképet.

csuhas32 Időközben újra próbáltam felment a debian kiírás szerint, de a grubban nincs benne. Tudom valahogy újra kell olvastatni a rendszert és menteni csak azt nem, hogy fel kell e kézzel csatolni a debianos lemezt

klt Már fel ment a debian de grub-ba nem került bele sikeres telepítés után. hogyan frissítsem a gubot?!
              Az eredeti grub-ból tudom indítani az Ubuntut, csak nincs benne a debian a menűben.

KiralyMarta
                sudo update-grub
                megtalálja?
                Elsőre valószínűleg nem, mert lehet, nincs is telepítve az os-prober
                sudo apt install os-prober
                És még ha fent is van egy
                sudo nano /etc/default/grub
                után a
                GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true
                sort át kell írni
                GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false-re
                Ctrl+O, enter, Ctrl+X, enter
                Aztán már a sudo update-grub meg fogja találni a Debiant.

Én inkább kiadnék egy sudo apt install refind-et, én azt jobban szeretem, mint a GRUB-ot.

csuhas32 Ebből azt gondolom igen, kipróbálom.

marta@marta-B760:~$ sudo update-grub
                  [sudo] marta jelszava: 
                  Sourcing file `/etc/default/grub'
                  Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
                  Generating grub configuration file ...
                  Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-40-generic
                  Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-40-generic
                  Found linux image: /boot/vmlinuz-6.5.0-35-generic
                  Found initrd image: /boot/initrd.img-6.5.0-35-generic
                  Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
                  Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
                  Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
                  Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
                  Found Debian GNU/Linux 12 (bookworm) on /dev/nvme1n1p5
                  Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
                  done
                  marta@marta-B760:~$ 

KiralyMarta Bent a Grub-ban a debian, de nem indul mert
                    Hiba: hibás aláírás
                    Hiba: először a kernelt kell betölteni, és vissza ugrik a menühöz

KiralyMarta
                      Én megpróbálnám újratenni a Debian rendszerbetöltőjét az Ubuntu alól:

sudo mount /dev/nvme1n1p5 /mnt
                      sudo mount /dev/nvme1n1p2 /mnt/boot/efi
                      sudo mount -B /dev /mnt/dev
                      sudo mount -B /proc /mnt/proc
                      sudo mount -B /sys /mnt/sys
                      sudo chroot /mnt
                      grub-install /dev/nvme1n1p2
                      update-grub
                      exit
                      sudo reboot

Nem biztos, hogy segít. Ha van hibaüzenet, azt mutasd meg.

csuhas32
                        A reboot most jön de úgy látom a többi rendben

marta@marta-B760:~$ sudo mount /dev/nvme0n1p5 /mnt
                        marta@marta-B760:~$ sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt/boot/efi
                        marta@marta-B760:~$ sudo mount -B /dev /mnt/dev
                        marta@marta-B760:~$ sudo mount -B /proc /mnt/proc
                        marta@marta-B760:~$ sudo mount -B /sys /mnt/sys
                        marta@marta-B760:~$ sudo chroot /mnt
                        root@marta-B760:/# grub-install /dev/nvme0n1p2
                        Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
                        grub-install: figyelmeztetés: EFI variables are not supported on this system..
                        A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
                        root@marta-B760:/# update-grub
                        Generating grub configuration file ...
                        Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png
                        Found linux image: /boot/vmlinuz-6.1.0-22-amd64
                        Found initrd image: /boot/initrd.img-6.1.0-22-amd64
                        Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
                        Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
                        Found Ubuntu 22.04.4 LTS (22.04) on /dev/nvme0n1p3
                        done
                        root@marta-B760:/# exit
                        exit

Most indítom újra

csuhas32 Ugyan az a hiba csak az előbb elírtam, Hibás betét aláírás a hiba üzenet

csuhas32 /etc/default/grub

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
                        # /boot/grub/grub.cfg.
                        # For full documentation of the options in this file, see:
                        #   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
                        GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
                        GRUB_TIMEOUT=30
                        GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
                        GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
                        GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
                        # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
                        # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
                        #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
                        #GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
                        # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
                        # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
                        #GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
                        #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
                        #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
                        #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

Nem látok ilyen sort pedig van

Csomaglisták olvasása... Kész
                        Függőségi fa építése... Kész
                        Állapotinformációk olvasása... Kész
                        os-prober már a legújabb verzió (1.79ubuntu2).
                        0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 3 nem frissített.

KiralyMarta Ha nincs, akkor nem meg kell változtatni, hanem beletenni, a egyből a helyest. De nem hinném, hogy van jelentősége, mert mindkét esetben találta a másik rendszert.
                          Itt valami a Debian telepítésénél nem volt kerek szerintem. Lehet, hogy valahogy kézzel ki lehetne keresni annak a hiányolt kernelnek az útvonalát és megadni neki („először a kernelt kell betölteni”), de azt nem tudom hogyan kell.
                          A másik ami zavar, az a „Hibás betét aláírás”. Ezt nem tudom mint jelent. Nem lehet, hogy be van kapcsolva a Secure boot? Csak tipp.

Amíg jönnek az értő kollégák, esetleg mutass egy sudo efibootmgr -v kimenetet, hátha mond nekik majd valamit.
                            Az egyik hibaüzenet eredetije vélhetőleg az Invalid signature, így talán több találat lesz rá.
                            A BIOS-ban (UEFI-ben) a Secure Boot-ot megnézted? Ki van kapcsolva?
                            Ha nagyon nincs ötlet, esetleg próbáld meg a rEFIndet, hátha az bebootolja.

csuhas32 Source boot ha be van kapcsolva akkor idáig is be volt mármint Ubuntu Windows párosnál. Öket nem zavarta csak a Debiant? Más erre az ubuntura próba képp fel lehet tenni Xfce ablak kezelőt?