Üdv,

Bocs a hülye kérdésért, de hát ez a retek nem enged több karaktert begépelni 80-nál. A lényeg:

Telepítettem az Uborkát kettő darab partícióval (az EFI-t kivéve, mert az közös). Van egy / partíció és van egy /home partíció.

Telepítés után beléptem a terminálba és írtam neki egy FREE -G-t. Azt írja, hogy 5 giga SWAP van. Hol van ez a SWAP? A RAM-ba dolgozik bele? Zramnál az LSBLK ki szokta írni a RAM SWAP-ot is, de itt nem látok ilyesmit.

És szétnéztél azon a merevlemezen, hogy nincs-e véletlenül egy SWAP-fájl is a rendszer fájljai mellett?

Rowon
    Szia!
    Mutatsz egy cat /etc/fstab, esetleg egy mount kimenetet? Hátha valamelyikben látunk a swap-re utaló sort.
    Amúgy az ls -la / | grep swap parancsra mit mond, van esetleg a root alatt egy swap fájlod?

Köszönöm! Most egyelőre Fedorán vagyok bejelentkezve, az Ubi pedig egy 2,5"-os SSD-ről megy, ami egy mobile rackből fut. Hamarosan írok és mutatok képet is!

Rowon Telepítettem az Uborkát

Miért nem a cukkinit? Kiadósabb...
      Vagy csak a balkonon volt hely?
      (Bocsi az OFFért 🙂 )

csuhas32

user@user-MS-7C91:~$ sudo cat /etc/fstab
      [sudo] user jelszava: 
      # /etc/fstab: static file system information.
      #
      # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
      # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
      # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
      #
      # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
      # / was on /dev/sda1 during curtin installation
      /dev/disk/by-uuid/141050d9-5d63-421d-942a-a7a3cc700606 / ext4 defaults 0 1
      # /home was on /dev/sda2 during curtin installation
      /dev/disk/by-uuid/57b5ecc4-cf28-4a3c-9f28-0afdfae7ddb0 /home ext4 defaults 0 1
      # /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during curtin installation
      /dev/disk/by-uuid/1AD4-9DFF /boot/efi vfat defaults 0 1
      /swap.img	none	swap	sw	0	0
      user@user-MS-7C91:~$ ls -la / | grep swap
      -rw-------   1 root root 6050283520 szept  2 16:17 swap.img
      user@user-MS-7C91:~$ free -g
                     total        used        free      shared  buff/cache   available
      Mem:              31           2          28           0           1          29
      Swap:              5           0           5

Rowon

Az sda él jelenleg, arról írok. Az nvme0n1 a Fedora SSD, az nvme1n1 pedig csak adattároló.

user@user-MS-7C91:~$ lsblk
        NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
        loop0         7:0    0  74,3M  1 loop /snap/core22/1564
        loop1         7:1    0     4K  1 loop /snap/bare/5
        loop2         7:2    0  74,3M  1 loop /snap/core22/1586
        loop3         7:3    0 269,8M  1 loop /snap/firefox/4793
        loop4         7:4    0  10,7M  1 loop /snap/firmware-updater/127
        loop5         7:5    0 505,1M  1 loop /snap/gnome-42-2204/176
        loop6         7:6    0  91,7M  1 loop /snap/gtk-common-themes/1535
        loop7         7:7    0  38,8M  1 loop /snap/snapd/21759
        loop8         7:8    0  10,5M  1 loop /snap/snap-store/1173
        loop9         7:9    0   500K  1 loop /snap/snapd-desktop-integration/178
        sda           8:0    0 119,2G  0 disk 
        ├─sda1        8:1    0  27,9G  0 part /
        └─sda2        8:2    0  91,3G  0 part /home
        sr0          11:0    1  1024M  0 rom  
        nvme1n1     259:0    0 931,5G  0 disk 
        nvme0n1     259:1    0 931,5G  0 disk 
        ├─nvme0n1p1 259:2    0   600M  0 part /boot/efi
        ├─nvme0n1p2 259:3    0     1G  0 part 
        └─nvme0n1p3 259:4    0 929,9G  0 part 
        user@user-MS-7C91:~$ 

Rowon Hol van ez a SWAP? A

Fentiek alapján a gyökérben, swap.img fájlban.

klt

Köszi! 🤝 Fel is rakom a Zramot.

• klt válaszolt erre.

klt Kis dolog, de annyival kevesebb adatot ír az SSD-re. Firefoxban is kiszoktam kapcsolni a lemezre történő cache írást. Most már így néz ki:

user@user-MS-7C91:~$ swapon -show
            Filename				Type		Size		Used	Priority
            /dev/zram0                              partition	3278176		0	100
            user@user-MS-7C91:~$ lsblk | grep zram
            zram0       251:0    0   3,1G  0 disk [SWAP]
            • klt válaszolt erre.

Ha swappiness 60-on van, akkor én inkább azt írtam volna át 5-re a zram telepítése helyett. 32 GB RAM mellett így se swappelne (szinte) soha.
              Persze én ehhez a vacakis vegán salátához nem nagyon konyítok.

csuhas32

Otthoni felhasználás esetén 32 GB memóriánál szerintem is teljesen felesleges. Én nem is raktam swap-et:

total        used        free      shared  buff/cache   available
                Mem:              31           3          26           0           2          27
                Swap:              0           0           0

Phace OFF Nálam otthoni felhasználásra van swap a 32 GB mellett és valóban dologtalan hever.
                  (A kép teljességéhez talán az is hozzátartozik, hogy ez a 32 GB RAM nálam nem egyelten gépben teljesít szolgálatot, hanem a három gépben van összesen ennyi. 😀)

csuhas32
                    Céges laptop nekem is, csak van benne egy saját SSD-m másik rendszerrel. A munkám során azért van hogy kihasználom a RAM-ot, privát felhasználásra sok értelme nincs. Saját laptopot vagy 15 éve nem vásároltam. Van egy 12 éves asztali gépem, de az csak a port fogja. 🙂

Rowon is dolog, de annyival kevesebb adatot ír az SSD-re. Firefoxban is kiszoktam kapcsolni a lemezre történő cache írást.

Én nem pátyolgatom az SSD-t, inkább használom, amíg lehet.
                      Nem foglalkozom vele egyáltalán, hogy spórolgassak pár GB-nyi fölírást, mert projektenként 100..200GB nagyságrendben mozgatok adatokat, amiken ügyködni kell.
                      Ha az SSD kifingik, kicserélem és kész.
                      Nekem döglött már meg SSD 98% life-left érték mellett, és nagyon sokáig működött még olyan, aminek rég ki kellett volna purcannia az előrejelzés szerint, de a 128GB kapacitása lett szűkös, nem az élettartama.

klt Ezzel én is így vagyok. A legutóbb vett, gyakorlatilag az elérhető legolcsóbb 256GB-os M2 SSD esetén, a garanciális TBW értékét nézve (5 év garancia, és kb én is ennyi időt várok el egy olcsó SSD-től), napi kb. 100GB írható rá.
                        Ezzel, otthoni felhasználásnál, ma már nem nagyon kell foglalkozni.

klt

Ebbe a laptopba sajnos elég ritka SSD való (M.2 2242, PCIe Gen4 x4, NVMe). Emiatt egy normálisabb márka, nem Transcend és társai, plusz viszonylag jó sebesség esetén már elég borsos az ára. 512 GB-os 50-60e Ft körül mozog. Ettől függetlenül nem is a spórolásról van szó, szimplán úgy gondolom, hogy a SWAP már csak lassítana rajta és 32 GB RAM mellett általános célokra szükségtelen.