7zi Lemaradtam. Nem ismerem a jelenlegi gép paramétereit, lehet, hogy elavult és le kell cserélni, de magában abból, hogy pendrive-ról szerettél volna futtatni rendszert nem következik ez.
Lehet az is, hogy csak egy plusz SSD-t kellene tenni abba a gépbe, vagy ha van USB3-as portja, akkor ahhoz egy USB3-as csatlakozójú adapterben lévő SSD-t csatlakoztatni és vidáman menne róla valamelyik Linux.
Ez 10, legfeljebb 20.000 forintból biztosan már megoldható kérdés, egy komplett gép ennél biztos (sokkal) drágább lesz.

• 7zi válaszolt erre.

7zi Elfogadom. Új gépet fogok venni.

Mielőtt elrohannál pénzt költeni, még leírhatnád nekünk (tanulságul), mik voltak a "különböző okok", amik miatt nem működtek a javasolt linukszok.

• 7zi válaszolt erre.

Én a hardverre is kíváncsi lennék.

a mester A pendrájvról nem indult el kettő. Az egyik elondult a pendrájvról, de kódot kért. A negyediket le sem töltötte a windows, mondván, hogy veszélyes.

A gép régi laptop celeronnal, 4 gb rammal.

7zi

4 GB RAM + Celeron + pendrive
        csak egy Firefox és egy szövegszerkesztő

Nem a bootolás sebessége lesz itt a gond, hanem hogy a netes tartalom a böngészőben fel fogja zabálni a rendelkezésre álló RAM-ot, amint elkezdi használni a rendszer a cserehelyet, használhatatlanul lassú lesz az egész.
        A pendrive a sok swapelés miatt hamar átkerül az elektronikai hulladékok közé.

7zi Köszi.
        Ne foglalkozz linuksszal.
        Vegyél új gépet, win11-gyel.

• 7zi válaszolt erre.

7zi Egyelőre még nem vagy annyira bejáratott fórumozó, hogy neked is személyesen vigyem el a fórumtársak által összeadott gépet. (Bakker! Idén már 5 éve lesz! Hogy öregszünk...)
          A PEBKAC-ot kéne először leküzdened. Addig a Win11 a neked való rendszer.

• klt kedveli ezt.

7zi Ha van 4 GB olyan RAM a fiókodban, amit ez a gép fogadni tud, akkor dobd bele. A belső lemezre tegyél egy Linuxot. Ha még merevlemez van a gépben, akkor az én fogalmaim szerint lassan fog betölteni, lassan fog működni, de azért türelemmel használható lesz. Ha a merevlemez helyett SSD van, az sokat jelenthet.
          Másik használt gépet 8 GB RAM (mely még bővíthető legalább 16 GB-ra) alatt ne vegyél.

• 7zi válaszolt erre.

7zi Egyenlőre marad így minden.

7zi Elfogadom. Új gépet fogok venni

7zi Egyenlőre marad így minden.

Az a baj, hogy ez nem igaz. Az egyes honlapok szinte napról-napra több és több adatot küldenek a géped felé, csak a géped marad így, ahogy megy előre az idő mindig egyre használhatatlanabb lesz. Nálam egy viszonylag slank rendszer, könnyű környezettel egy darab nyitott Firefoxszal is képes néhány másodperc erejéig 4 GB-nál több memóriát kérni, a 4 GB RAM ma már kevés, fájó szívvel én is nyugdíjaztam az ennyi RAM-mal rendelkező és gazdaságosan már nem bővíthető gépemet.

• 7zi válaszolt erre.

csuhas32 Marad így minden. Majd ha lesz pénzem veszek. Addig windows.

Ennek az egésznek így nem sok értelme van és a topik se nagyon tisztázza a helyzetet.
              Bármi gyorsan indul, ha eleve nem túl bonyolult OS, nincs feleslegesen induló szoftverekkel leterhelve és megfelelő eszközön van. Pl. egy USB2 pendrive nem ilyen.
              Kevés az infó is a gépről és még az sem világos melyik Windows ketyeg rajta. Merthogy egy Windows esetén gyakorlatilag meg lehet felezni az indulási időt, néhány beállítás módosításával, amit kb. 5 perc elvégezni.
              Egyébként meg pont erre találták ki az alábbi rendszert:
              https://chromeos.google/products/chromeos-flex/

tenkes A windowst lesöpörte. Gyors, áttekinthető.
                Megoldódott a problémám. Köszönöm szépen tenkes!