Nem kell mindent előre tudni, mert akkor semmi érdekes nem történik veled az életben. :-)

Telepíted a három rendszert (mindhárom a saját partícióján és ott a saját /home-juk is, azonos felhasználónévvel). És mindháromba csatolod tárhelyként a másik lemezt.

Ezután lehet szórakozni a /home mappáinak a kiszervezésével.

KiralyMarta /home/kozos hol hozom létre a / -be

Nem, mindegyik rendszeren a saját /home alatt.
    Telepítéskor megmondod például, hogy a csatolási pontja /home/kozos.
    De utólag is létrehozhatod
    sudo mkdir -p /home/kozos
    (minden rendszeren),
    az fstabba pedig beteszed, hogy oda csatolódjon.
    Mintaként mutatok 2 sort az fstabból nálam:

UUID=1ae1c426-bf78-4e4b-9135-590230e0d664 /home/public   ext4    defaults,noatime 0 2
    UUID=d3572f4a-c6bd-4301-9cb8-22573e497469 /home/home-ext ext4    defaults,noatime,discard 0 2

Így érthető?

Htibi
      Ebből indulok ki. Most napi teendők, de utána jön a 2. verzió. Köszönöm.

KiralyMarta Most ott tartok, hogy újra telepítettem a LinuxMintet és TB csatoltam /Adatként ami nem látszik ill. a lemezekben látom és azt is hogy a csatolás /adat. A második (már amit a rendszereknek van) szeletre feltettem az OpenSuset de nem indul hanem a LM indul. Gondolom GRUB probléma, ezt kéne frissíteni akár itt a LM-en de hogy vagy ide is feltehető a refind azt használom a másik gépen? Köszönöm.

KiralyMarta
        Az info téves volt mert amikor a OpenSuse újra indult, nem kérte a ventoy lehúzását és valószínűleg ezért indult újra a LinuxMint-tel. Újra indítottam a LinuxMint alól a gépet és már benne volt a GRUB-ban. Bár 10 perc a telepítés de el kell mennem tehát csak holnap tudom folytatni.

Htibi Ma szabad vagyok!
        Ott tartok, feltettem a 3 rendszert. 1 LinuxMint GRUB rendben, 2 OpenSuse telepítése GRUB rendben, 3 ZorinOs telepítése után nem működik a GRUB, és a külseje is más mint a LinuxMintnek. Melyik GRUB indul. Valamelyiket meg kéne szüntetni én a ZorinOS-on levőt szüntetném meg de hogyan? LinuxMint-en futtattam:

marta@marta-Linuxok:~$ sudo update-grub
        [sudo] marta jelszava:      
        Sourcing file `/etc/default/grub'
        Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
        Generating grub configuration file ...
        Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-57-generic
        Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-57-generic
        Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
        Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
        Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
        Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
        Found openSUSE Tumbleweed on /dev/nvme0n1p3
        Found Zorin OS 17.3 (17) on /dev/nvme0n1p4
        Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
        done

Előre is köszönöm a segítséget.
        Még egy infó: az OpenSuse megtalálható a Bios indítóban de a Grubba nem

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta A GRUB azé a rendszeré, amelyik legutóbb települt. Ha azt akarod, hogy a Minté legyen újra, akkor a Mint alól telepítsd újra.
          sudo grub-install /dev/nvme01n1
          Majd ezután
          sudo update-grub
          Zorinhoz majd @tenkes szól, azzal 0 tapasztalatom van 😉

klt
            Nagyon köszönöm a segítséget. Ma már kB 5. telepítésnél tartok. Soha nem jött össze a grub. Sorrendet cseréltem másik suse-t tettem. De a suse csak addig volt a grubba míg utána nem tettem a zorint akkor eltűnik. Végén féltettem a refindet azzal minden indítható. Újra fent a 3 rendszer. Grubba a LM és a Zorin. Mostléptem vissza a LM be és megcsinálom a javaslatod ha nem megy jön újra a refind remélem ez a vége.

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta Szerintem kezdd akkor a Zorinnal! Más: némely rendszernél az os-prober alapból tiltva van.
              Ezt esetleg célszerű ellenőrizni, Debian alapú rendszereken a /etc/default/grub fájlban a
              GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
              sornak szerepelnie kell, hogy engedélyezve legyen más OS-ek felfedezése az update-grub során.

klt
                Míg az utolsó bejegyzést írtam a mobilról megtörtént a LM újra indítása, és az általad javasolt újra telepítés (sudo grub-install /dev/nvme01n1 helyett /dev/nvme0n1p1 csak azért írom ha valaki később olvassa) és frissítés sikert hozott Köszönöm. Most van 1 lemezem rajta 3 rendszer (egy biztos ínul de olyan jól néz ki, hogy azok is indulni fognak, de kipróbálom), és van a 3TB lemez.Ezt felcsatolom az fstab-ban másolat után egyenlőre a LM-en. Ezen 3TB-n kell létrehozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat majd ezt kell becsatolni a /home/Dokumntumok, /home/Képek stb és akkor az adat a 3TB-n lesz?

KiralyMarta Ilyesmi ?
                  Lemezek: /media/marta/2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 3TB
                  fstab
                  UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 /media/marta ext4 defaults,noatime 0 2

Utána nagylemezen létrehozni a könyvtárakat, amit ln parancsokkal a /home/könytárakhoz kell linkelni. A link a /home/Dokumentumok stb ben kell lenni?

KiralyMarta

KiralyMarta 3TB-n kell létrehozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat majd ezt kell becsatolni a /home/Dokumntumok, /home/Képek stb és akkor az adat a 3TB-n lesz?

Lényegében igen, de...
                  A lemezt becsatolni valamilyen üres könyvtárba fogod, nálam ez a /home/home-ext, de lehet /adat is, ha az tetszik.
                  Mondjuk, te /adat könyvtárba csatolod a 3TB-os lemezt.
                  Akkor szükséges lesz először is jogot formálnod rá:

sudo chown marta:marta /adat
                  sudo chmod 770 /adat

Ezzel marta felhaszálónak (és csoportjának) teljes joga lesz rá.

Ezután már sudo nélkül:

mv ~/Dokumentumok /adat/Dokumentumok
                   ln -s /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok

Így az adott rendszeren a home könyvtáradban a Dokumentumok csak egy link lesz.
                  A többi rendszeren a mv nem kell, hiszen a doksi mappa már létezik, ott az eredetit törölni kell, majd létrehozni a linket:

rmdir ~/Dokumentumok
                   ln -s /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok

És így tovább, minden könyvtárra, minden rendszeren 🙂
                  (Remélem, nem írtam el semmit!)

klt
                    Valamit elrontottam.
                    Van fstamregi fájlom. Most az sftab tartalma:

#/etc/fstab: static file system information.
                    #
                    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
                    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
                    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
                    #
                    # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
                    # / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
                    UUID=e37f5222-9196-4f23-91aa-8b7755f0bd9c /               ext4    errors=remount-ro 0       1
                    # /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
                    UUID=08DD-F71C  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
                    # 3TB lemez csatolása
                    UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 /media/marta ext4    defaults,noatime 0 2

Ezzel el is indul. De nem vagyok a tulajdonos igy mégse férek a 3TB lemezhez. Mit tegyek?

klt Ez működhet?
                    sudo chown marta:marta UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107
                    De újra indításkor megint root jogosultság lesz.

KiralyMarta Ez működhet?
                      sudo chown marta:marta UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107

Nem hinném. (Az fstab utolsó sorában amúgy nem UUID-nek kellene lennie UUI helyett?)
                      Ha már így szeretnéd, akkor a
                      sudo chown -R marta:marta /media/marta
                      lenne a javaslatom.
                      Én amúgy inkább UID (user ID) alapján adnék meg egy ilyen több rendszer első felhasználója által közösen használni óhajtott könyvtárra vonatkozó tulajdonlást.
                      Ha beírod, a terminálba, hogy echo $UID akkor a válasz valószínűleg 1000 lesz, mert általában a rendszerek ezt adják minden telepítéskor létrejövő új felhasználónak, attól függetlenül, hogy mi annak a felhasználóneve.
                      Ha most a te felhasználódé 1000 és a
                      sudo chown -R 1000: /media/marta
                      parancsot adod ki, akkor most fog rá tudni írni a marta nevű felhasználó, de ha másik rendszeren dezso lesz az elsőként (telepítéskor) létrehozott felhasználó felhasználóneve, akkor is fog tudni rá írni dezso is, (feltéve, hogy az ő UID-je is 1000).
                      Nálam ez a Debian-Ubuntu-Linux Mint-LMDE négyes-fogatnál bevált.

klt (Remélem, nem írtam el semmit!)

Nekem így első ránézésre jónak tűnik. Eddig én is mindig symlinket használtam, de csak azért mert korábban nem ismertem a hardlinket. Szerencsére mindig tanul az ember fórumozás közben valamit:
                        https://linuxmint.hu/comment/68710#comment-68710
                        Még túl sokat nem gyakoroltam, csak egyszer próbáltam ki az tudásszomj okán, de talán érdemes megfontolni az
                        ln -s /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok helyett egy ln /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok parancsot. Azért az nem kis előny, ha átnevezed az /adat/Dokumentumok könyvtárat és mégse törik el a link! Remélem jól gondolom, tudom.

csuhas32
                        Köszönöm! UUID már észrevettem javítottam, a többit most próbálom.

csuhas32
                        Megcsináltam, hiba magam beírtam és másoltam:

marta@marta-Mint:~$ echo $UID
                        1000
                        marta@marta-Mint:~$ sudo chown -R 1000: /media/marta
                        [sudo] marta jelszava:      
                        chown: érvénytelen meghatározás: ”1000:”
                        marta@marta-Mint:~$ sudo chown -R 1000: /media/marta
                        chown: érvénytelen meghatározás: ”1000:”
                        marta@marta-Mint:~$