klt Rövid összefoglaló:
Nincs a gépnek semmi baja, az Ubuntu 18.04 omlott össze.
Megpróbáltam kikalapálni, de csak recovery módban működött a billentyűzet.
A vége az lett, hogy némi szívás után (a ventoy drive-om vincsesztere éppen kigurnyadt, hát mikor, ha nem most?) egy pendrive-ra sikerült Ubuntu 24.04 telepítőt dd-zni (hogy milyen tetű lassú tud lenni egy pendrive...)
Az eredeti home könyvtárat lementettük, legyen egy másodpéldány a fontos adatokból.
Volt egy 1 TB WD Passport, az gyárilag FAT32 volt, átformáztam ext4-re, így a 4GB-nál nagyobb fájlok is ráfértek.
A /home-nak fönntartott partíciót összébb nyomtam, és egy 64GB-os új partícióra telepítettük a 24.04-et, vigyázva, hogy a /home partíciója nehogy formázódjon 🙂
Nincs semmi extra igény a felhasználásban, így inkább hagytam a nouveau drivert.
Több lépésben elértük, hogy az új rendszer indulása gyakorlatilag megegyezik a régiével, a GRUB-nál hagytam egy 3 másodperces rést, ha esetleg valami eltérő indításra lenne szükség.
Elvileg az eredeti rendszerpartíción semmi értékes nincs, de még nem töröltük, otthagytam. Majd 1-2 hónap múlva ki lehet takarítani, ha addig nem támad hiányérzet, amit valahogy onnan lehetne csillapítani.
A Brother nyomtató plug'n'play volt, csak bedugtuk, és prüszkölte is a festéket a papírra - a tesztoldal gyönyörű lett legalábbis.
Így tehát adatok megvannak, Firefox, Thunderbird profil műxik, az alaprendszer most új, remélhetőleg egy darabig nem lesz vele gond.