Az én eljárásom a következő:
-Megnézem a SMART adatokat, különös tekintettel az olvasási, írási hibákra utaló bejegyzéseket, az áthelyezések számát, illetve az áthelyezésre váró szektorok számát.
-Leürítem a lemezt, mert a következő lépés destruktív.
-Futtatom a badblocks-ot, valahogy így: badblocks -svw -t 0x55 -t 0xaa -b 4096
Ez 1-2 nap, mire lefut, és a teljes felületet teleírja kétféle mintával, minden bit fordul egyet legalább.
-Értelmeszerűen a badblocks nem találhat hibás szektort (ha igen, az nem jó)
-Ezután megnézem a SMART-ot újra, különös tekintettel a fentebb említett attributumokra.
Amennyiben az adatok nem romlottak, a lemez jó, és merem használni. Ha romlottak, annak megfelelően kezelem:
ha éppen most vettem, visszaküldöm, ha már nálam szolgál egy ideje, akkor pedig kivonom a forgalomból, esetleg "tök mindegy" adatok (nem tragédia, ha elvesznének) rövid távú tárolására használom.
Esetleg a SMART adatok tüzetes vizsgálata helyett kérheted a HDD sentinelt, ez adhat egy rövid szöveges értékelést a lemezről.
https://www.hdsentinel.com/hard_disk_sentinel_linux.php
Szerk2.:
Például Hardveraprón nagyon szeretik a Sentinel értékeléseket a HDD-kről.
Most márciusban vettem 2 db 4TB-os, és 2 db 6TB-os lemezt, az egyiket vissze kellett küldenem, pontosan a fenti tesztet csináltam rajta.
Sentinel jelentés a teszt előtt:

És a badblock után (valójában 37% környékén lelőttem, mert iszonyatos lassú lett, láttam, hogy nem lesz jó):