GorkhaanKosz, ez tenyleg reszletes leiras. Bevallom itt ---> # sudo apt-get install autotools-dev automake1.9 libtool gettext libasound2-dev libaudiofile-dev \ libgl1-mesa-dev libglib1.2-dev libgtk1.2-dev libesd0-dev libice-dev libmikmod2-dev libogg-dev \ libsm-dev libvorbis-dev libxxf86vm-dev libxml-dev libssl-dev build-essential make kezdtem el felni a terminaltol :))) Bar ahogy tapasztalom, a dolgok nagy resze bemasolhato a webrol vagy a dokumentaciobol. Azert gondolom egy ido utan a magatol is menni fog, mert erdekel.
4 kezdo kerdes - fuggosegek es egyebek
[törölve]Valoban igy lehet. Nem tudod, mennyire sebezhetoek a Linuxra irt webes alkalmazasok (foleg bongeszok,messengerek, levelezok)? Nem nagyon ertek a temahoz, de az alapjan amit tudok/gondolok, ezeken keresztul indithato par tamadas ami nem muszaj h annyira fuggjon az op.rendszertol mint pl egy warezos virus.
[törölve]
Tomi-87A tárolók felvétele ubuntu-ban is ugyan úgy zajlik mint ahogy leírtam, csak azt nem tudom, hogy "szoftverforrások" pont melyik menüben van. Meg kell keresni, nem nagy dolog. :D Egyébként kubuntu-ban, megnyitod az adept programot a legelső menüpont (nem emlékszem mi a neve), és ott rákattintól a tárolók hozzáadása (azt hiszem ez volt a neve) menüpontra és onnantól ugyan úgy kell felvenni a tárolókat mint ahogy leírtam.
[törölve]
Tomi-87Függ az oprendszertől. egy vírusnak nem mindegy hogy mit és hogyan kell fertőznie.
Tomi-87Nyilván találhatnak sebezhetőséget mondjuk Firefoxban. De ezt az Ubuntu közösség is javítgatja, tehát hosszútávon nem lehet kihasználható. Érvényes ez a rendszerre is, Microsoft havonta egyszer ad ki frissítést, ellenben Ubuntunál szinte mindennap megjelenik javítás valamelyik hibára. Ubuntuban meg több úgymond biztonsági szint is van, ami megakadályozza a kártékony progik bejutását és terjedését. Ilyen pl. nem egyből admin (root) jogokkal léptet be a rendszer, hanem sima felhasználóként, és minden komolyabb műveletkor (telepítés, beállítás) kéri a jelszavadat. vagy ilyen a nyílt forrás előnye, hogyha egy programba elpróbálnak rejteni kártékony kódot az kiszűrhető könnyen, hiszen mindenki más is látja a forráskódot. És ahogy azt írták, csakis a hivatalos tárolókból telepíts programot, illetve megbízható forrásból (bár nem hiszem hogy máshonnan kéne telepíteni, a tárolókban lévő több ezer program közül szinte biztosan megtalálható minden ami kell).
inigoPersze, azota megismerkedtem az Amarokkal es elegge tetszik. A winampot talan el is tudnam felejteni (windooz alatt nagyon ragaszkodtam hozza kulonben). A kerdesem viszont tovabbra is erdekelt, mert legkozelebb ha vmit be kene forgatni, elkezdem letolteni az elso fuggoseget hozza, ahhoz is kell majd ket masik, amik nincsenek is a synapticban, es igy tovabb, amig el nem fogy az idegrendszer turokepessege. Majd megprobalom Volo utmutatasa alapjan holnap, ha feldobom az ubuntut a kubuntu helyere.
inigoen Gnome alatt is csak az Amarokot hasznalom. igaz talaltam 1-2 alternativ megoldast (Exaile, Listen), de egyszeruen az Amaroknal piszok magasra raktak a mercet, es eddig meg nem talaltam olyan programot, ami teljes mertekben helyettesithetne. hozzateszem, hogy az Exaile eleg jo. leszamitva 1-2 plugin hianyat. pl. szerintem a dalszovegek letoltese alap dolog lenne, az album borito beszerzese is, ami mellesleg mukodik elvileg, de gyakorlatilag nem. mondjuk ez egyik sem nem olyan hiba, ami miatt hasznalhatatlan. :)
MiZYNekem is megtetszett az Amarok. Bar ha jol tudom az KDE-s alkalmazas, es nem igazan vagyok tisztaban azzal, mit hoz ez egy gnome juzernek. Az meg ok h jon vele a fel KDE (feltetelezem, kezdo vagyok), gondolom nem foglal annyi helyet, de nem tudom hogy ilyen korulmenyek kozott a futtatasa mennyivel jobban terheli a gepet. Erdekes tema ez, talan megerne topikot is nyitni rola, sok hasznos info osszegyulhetne ott az ilyen problemakrol.
Tomi-871-2 KDE-s libet rak fel, de semmi extra. amugy nekem is fent van gnome alatt, most az Exaile-val akarok baratsagot kotni, de nemnagyon megy. reggel ota kiderult, hogy van benne lyrics plugin, de valamiert nem mukodik... nem hagyott a dolog, es nagynehezen kiderult, hogy hianyzott neki a gnome2-python-dev csomag. most gyonyoruen mutatja a dalszoveget, illetve a zenekarok wikipedias profiljat is. :) szerk: album boritot is letolti mostmar, csak az Amazon atallt 3as ECSrol a 4esre, es ez gatolta meg a letolteset, es a Hardyba meg egy regebbi verzio kerult bele. az Exaile honlapjan a 2.13as verzio popecul mukodik. igy mar tok ugyanazt tudja, mint az Amarok, es sokkal gyorsabb is.
MiZYJol hangzik ez az Exaile is, ki kene probalni. Mondjuk azt kezdo lettemre nem vagom, hogyan derulnek ki az ilyen dolgok hogy hianyzik ez meg az a csomag, csak ugy margora... Ezekszerint inkabb a honlaprol toltsem le a 2.13-at, ha ki szeretnem probalni, jo tudni. Kicsit mas iranyu kerdesem, hogy ha az ubuntuhoz felrakom az egesz KDE-t is, akkor is letolti e ezeket a libeket, de ezt elkepzelhetetlennek tartom. Es amugy ha valoban ezt teszem tudok majd valtogatni gnome es KDE kozt? Mikor es hogyan? Indulasnal is lehet vagy csak ott? Tudom nagyon elterek a tematol de nagyon kezdo vagyok es nagyon szivom amgamba a "tudomanyt most" :)
Tomi-87Ubuntu alól a kde telepítéséhez a kubuntu-desktop csomagot kell telepíteni. Ha ez kész, akkor a bejelelentkező képernyőnél (ahol be kell írni a felhasználónevet és jelszót) lehet kiválasztani a másik ablakkezelőt. Telepítésnél a csomagkezelő meg fogja kérdezni, hogy gdm -et vagy kdm-et használjon alapértelmezetten. A gdm a gnome betöltő képernyője, a kdm pedig a kde betöltő képernyője. Nekem kubuntum van, amikor a gnome-ot telepítettem, akkor meghagytam kdm-nek.
MiZYHmm, es ha utana el akarom tavolitani a Synapticban, a "mark for complete removal" eltunteti majd a KDE libjeit is? Ha nem, hogy szabadulok meg a szuksegtelen csomagoktol (ugy altalaban). Ha igen, mi van, ha mar vmi mas alkalmazas is hasznalja ezeket. Ugy latom kezd bonyolultta valni. Remelem nem az a vege, hogy a fejemben kell tartani az osszes csomagot es fuggoseget, azt sem tudom melyik micsoda.
[törölve]
Tomi-87A "mark for complete removal" azt jelenti, hogy a beállításaidat is teljesen leszedi. A lib-eket abban az esetben fennthagyja, ha másik program is használja, de szól, amennyiben egyik programnak sincsen rá szüksége. Olyan ember pedig még nem született aki az összes csomagot és függőséget fejbe tudja tartani. :)