XMMS helyett Audacious (mondhatni ugyanaz), Synaptic-ban megtalálható, vagy pedig Termiál-ból: sudo apt-get install audacious

Szia! Elsősorban örülök hogy megelégelted a Windows "apró" hibáit, a warezt stb-t, üdv. az Ubuntusok körében. :) Igazán csak az utolsó kérdésekre tudok pontosabb választ adni... Antivírusra nincs szükség (írtak ugyan néhány vírust Linuxra, de egyik sincs ami működőképes lenne), tűzfalat se kell különösen állítgatni, hacsak nem akarsz szervert üzemeltetni (tűzfal beállítása a firestarter programmal lehetséges). Lassan már 1 éves lesz ez a rendszerem, számos programot kipróbálgattam, felraktam, eltávolítottam, lassulást nem vettem észre (köszönhető ez annak, hogy itt nincs az a registry mint windows alatt, amit még a legprofibb programokkal se tudsz kitakarítani teljesen - a format C: -t leszámítva :) ). Ha eltávolítasz egy programot (apt-get autoremove paranccsal, vagy synapticba a teljes eltávolítással), az teljesen megszűnik létezni, aligha hagy magaután nyomot. :)

XMMS azert nincs, mert ha jol tudom, az eredeti fejlesztoje befejezte a projektet. helyette XMMS2 van, es nagyjabol ugyanaz. ezt mondjuk ugy jelentem ki, hogy jopar eve nem hasznaltam, de gondolom nem szakitottak a Winamp kinezettel. antivirus felesleges, tuzfalat lehet hasznalni (mondjuk szerintem nem kotelezo). es vegul ha nem esz nelkul, mindenfele hitelesitetlen tarolobol telepitgetsz csomagokat, hanem a hivatalosbol, akkor valoszinu a rendszered stabilitasa megmarad.

• [törölve]

Hello! Hát elsőként azt mondanám neked, hogy 4 nap után elég bátor vagy. :D A kérdéseidhez én speciel csak a keresőt tudom neked ajánlani, vagy a google-t. Nem szoktam dokumentációkat olvasni csak mindent megold Na akkor a lényeg. A telepítések előtt fel kell venned pár forrást (tárolókat), hogy egy teljes skálájú csomagkészleted legyen. Kell lennie valahol (én xubuntu-t használok, ezért nem tudom, hogy a gnome-ban hol van) a menuben egy olyan részek, hogy szoftverforrások. Ott be kell pipálni az internetről letölthető résznél -> Canonical által tám.... , Közösségi karbantartású ... , Szabadalmazott eszközmeghajtók, valamint a Szerzői vagy egyéb .... részeket. A Frissítések fülön pedig Fontos biztonsági frissítések-et legalább. Azon kívűl pedig amit még szeretnél. :) Bezár majd fríssít és már kb 24000 csomag közöl válogathatsz. Egyébként az xmms -helyett van xmms2 vagy ami szerintem jobb audacious mind a 3. winamp szerű. De ha mégis forrásból szertnél xmms-t forgatni akkor töltsd le, csomagold ki, majd lépj a könyvtárban. Ott keresd meg a README-t vagy INSTALL-t abban le van írva a fordítás menete valamint jobb esetben a függőségek is. Direkt nem részletezem, hogy mik azok a lépések. Majd biztos lesz olyan koléga aki mutat neked jó dokumentációt. A pár rövid kérdéshez: Én speciel nem használok antivirus programot, de ha nagyon paranoiás vagy akkor pl: clamav, tűzfal program alapból van ubiban. Tapasztalatom szerint a le/fel telepítés nem lassítja, nem teszi instabillá a rendszert nyugottan próbáld ki a dolgokat. Egy apró megjegyzés eltávolításnál ha konsolban végzed akkor a köv módon csináld: aptitude purge csomagnév (itt a purge eltávolítja a config fájlokat is), viszont ha később mondjuk szükséged van a conf fájlra akkor inkább csak a sima aptitude remove csomagnév parancsot használd. A Synapticban a purge a kijelölés teljes eltávolításra opcióként szerepel. Ja az elsőhöz még annyit szerintem nem kell neked még a forgatással bajlódni, szinte minden csomag megtalálható a tárolókban. Ennyi lenne tudom nem sok konkrétum, de azért remélem segítettem. :)

C0d3rEgyet kell ertsek veled, a format c: az MS legprofibb programmja :)) Azok alapjan , amilyen valaszokat kaptam eddig, nagyon jo dontesnek tunik a Linux tovabbra is, kicsit sem banom, h valtottam. A virus problematikahoz annyit, erdekes tema lenne szamomra hogy a linux felhasznalok szamanak novekedese hogy befolyasolna a biztonsagot, egy ido utan a "virusgyartok" felfigyelnenek a novekvo tomegre es jobban koncentralnanak a temara.

• [törölve]

Tomi-87Még ha lesz is több vírus akkor is sokkal nehezebb dolguk lesz a linux-al mint a win-el. :D Ez a felépítésből valamit a szemléletmódból adódik.

MiZYÉn meg úgy tudom, hogy az xmms2 maga csak egy média szerver, mint az mpd. ehhez készülnek GUI-k, esetelg pont egy, a régi formavilágot megöröklő. De a GUI a mögötte megbúvó daemon nélkül életképtelen. Szóval akkor már Audacious.

phoenixNem kell feladni az XMMS-t! Nekem is ez van. http://blog.sartek.net/2008/04/install-xmms-on-ubuntu-804-hardy-heron.html

[törölve]A dokumentaciobol tudtam milyen parancsokat kell hasznalni. Lehet hogy ott voltak a fuggosegek, csak en meg akkor nem voltam tisztaban a jelentesukkel, jelentosegukkel. A beforgatas nem tunik annyira bonyolultnak (mondom mindezt ugy hogy a fuggosegekbe valo begabalyodas miatt a "make install"-nal feladtam), a "parancssor" annal inkabb a DOS-os utan. A teljes skálájú csomagkészlet - ahogy nevezed - letrehozasa erdekel igazan. Remelem vki leirja, hogy kell ezt ubuntuban osszehozni, most meg csak nem is indulhatok a megoldas keresesere mert kubuntu van fent holnapig. Amugy Koszonom neked es a tobbieknek is.

GorkhaanKosz, ez tenyleg reszletes leiras. Bevallom itt ---> # sudo apt-get install autotools-dev automake1.9 libtool gettext libasound2-dev libaudiofile-dev \ libgl1-mesa-dev libglib1.2-dev libgtk1.2-dev libesd0-dev libice-dev libmikmod2-dev libogg-dev \ libsm-dev libvorbis-dev libxxf86vm-dev libxml-dev libssl-dev build-essential make kezdtem el felni a terminaltol :))) Bar ahogy tapasztalom, a dolgok nagy resze bemasolhato a webrol vagy a dokumentaciobol. Azert gondolom egy ido utan a magatol is menni fog, mert erdekel.

[törölve]Valoban igy lehet. Nem tudod, mennyire sebezhetoek a Linuxra irt webes alkalmazasok (foleg bongeszok,messengerek, levelezok)? Nem nagyon ertek a temahoz, de az alapjan amit tudok/gondolok, ezeken keresztul indithato par tamadas ami nem muszaj h annyira fuggjon az op.rendszertol mint pl egy warezos virus.

• [törölve]

Tomi-87A tárolók felvétele ubuntu-ban is ugyan úgy zajlik mint ahogy leírtam, csak azt nem tudom, hogy "szoftverforrások" pont melyik menüben van. Meg kell keresni, nem nagy dolog. :D Egyébként kubuntu-ban, megnyitod az adept programot a legelső menüpont (nem emlékszem mi a neve), és ott rákattintól a tárolók hozzáadása (azt hiszem ez volt a neve) menüpontra és onnantól ugyan úgy kell felvenni a tárolókat mint ahogy leírtam.

• [törölve]

Tomi-87Függ az oprendszertől. egy vírusnak nem mindegy hogy mit és hogyan kell fertőznie.

Tomi-87Nyilván találhatnak sebezhetőséget mondjuk Firefoxban. De ezt az Ubuntu közösség is javítgatja, tehát hosszútávon nem lehet kihasználható. Érvényes ez a rendszerre is, Microsoft havonta egyszer ad ki frissítést, ellenben Ubuntunál szinte mindennap megjelenik javítás valamelyik hibára. Ubuntuban meg több úgymond biztonsági szint is van, ami megakadályozza a kártékony progik bejutását és terjedését. Ilyen pl. nem egyből admin (root) jogokkal léptet be a rendszer, hanem sima felhasználóként, és minden komolyabb műveletkor (telepítés, beállítás) kéri a jelszavadat. vagy ilyen a nyílt forrás előnye, hogyha egy programba elpróbálnak rejteni kártékony kódot az kiszűrhető könnyen, hiszen mindenki más is látja a forráskódot. És ahogy azt írták, csakis a hivatalos tárolókból telepíts programot, illetve megbízható forrásból (bár nem hiszem hogy máshonnan kéne telepíteni, a tárolókban lévő több ezer program közül szinte biztosan megtalálható minden ami kell).

[törölve]OK, hogy van tűzfal, de alapból ha jól tudom ugye nem aktív. tehát azt konfigurálni kell. egyébként kubuntun zenehallgatásra nem próbáltad az amarok-ot? sokan gondolják azt, hogy az legjobb zenelejátszó beleértve nem csak a linuxot. bár az nem ilyen winamp szerű.

inigoPersze, azota megismerkedtem az Amarokkal es elegge tetszik. A winampot talan el is tudnam felejteni (windooz alatt nagyon ragaszkodtam hozza kulonben). A kerdesem viszont tovabbra is erdekelt, mert legkozelebb ha vmit be kene forgatni, elkezdem letolteni az elso fuggoseget hozza, ahhoz is kell majd ket masik, amik nincsenek is a synapticban, es igy tovabb, amig el nem fogy az idegrendszer turokepessege. Majd megprobalom Volo utmutatasa alapjan holnap, ha feldobom az ubuntut a kubuntu helyere.

inigoen Gnome alatt is csak az Amarokot hasznalom. igaz talaltam 1-2 alternativ megoldast (Exaile, Listen), de egyszeruen az Amaroknal piszok magasra raktak a mercet, es eddig meg nem talaltam olyan programot, ami teljes mertekben helyettesithetne. hozzateszem, hogy az Exaile eleg jo. leszamitva 1-2 plugin hianyat. pl. szerintem a dalszovegek letoltese alap dolog lenne, az album borito beszerzese is, ami mellesleg mukodik elvileg, de gyakorlatilag nem. mondjuk ez egyik sem nem olyan hiba, ami miatt hasznalhatatlan. :)

MiZYNekem is megtetszett az Amarok. Bar ha jol tudom az KDE-s alkalmazas, es nem igazan vagyok tisztaban azzal, mit hoz ez egy gnome juzernek. Az meg ok h jon vele a fel KDE (feltetelezem, kezdo vagyok), gondolom nem foglal annyi helyet, de nem tudom hogy ilyen korulmenyek kozott a futtatasa mennyivel jobban terheli a gepet. Erdekes tema ez, talan megerne topikot is nyitni rola, sok hasznos info osszegyulhetne ott az ilyen problemakrol.

Tomi-87én gnome alatt használom az amarok-ot, és nagyon meg vagyok vele elégedve :)

Tomi-871-2 KDE-s libet rak fel, de semmi extra. amugy nekem is fent van gnome alatt, most az Exaile-val akarok baratsagot kotni, de nemnagyon megy. reggel ota kiderult, hogy van benne lyrics plugin, de valamiert nem mukodik... nem hagyott a dolog, es nagynehezen kiderult, hogy hianyzott neki a gnome2-python-dev csomag. most gyonyoruen mutatja a dalszoveget, illetve a zenekarok wikipedias profiljat is. :) szerk: album boritot is letolti mostmar, csak az Amazon atallt 3as ECSrol a 4esre, es ez gatolta meg a letolteset, es a Hardyba meg egy regebbi verzio kerult bele. az Exaile honlapjan a 2.13as verzio popecul mukodik. igy mar tok ugyanazt tudja, mint az Amarok, es sokkal gyorsabb is.