Szia! Nekem NVidia GeForce 6200-om van és a honlapján egy ehhez hasonló illesztőprogramot lehet találni. Na, a lényeg az, hogy nekem is az X beállításával volt gondom, úgyhogy addig addig kísérletezgettem, amíg valahogy csak sikerült felnyomnom a driver-t, de sajnos egyelőre Windows-on vagyok, úgyhogy emlékezetemből és az általam írt telepítési útmutatóra hagyatkozhatok, de lássuk a medvét. Először töltsd le a fájlt és elhelyezéséhez két helyet ajánlok: az Asztal és a /home könyvtár. Hogy miért? Azt hamarosan elmagyarázom. Jegyezd meg a fájl elérhetőségének PONTOS címét. Nézd meg hova tetted és ha kell, jegyzeteld is le. Kövesd ezeket a lépéseket: 1. Indulj újra és amikor megjelenik a GRUB, nyomj egy ESC-et 2. Válaszd azt a menüpontot, amely mellet található a '(recovery mode)' felirat. Ezzel indulj be. 3. Na itt a magyarázat. Egy parancssorba, lényegében egy karakteres terminálba jutsz és ha jól emlékszem, akkor a root könyvtárban kezdel. Azért mondtam, hogy jegyezd meg a fájl elérési útját, mert én speciel nem tudom hogy kell könyvtárat váltani ilyen terminál alatt és én úgy csináltam, hogy a fájl teljes elérési útját használtam, pl.: 'sh /home/Zanth/Desktop/NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run' és így sikerült bejutnom a telepítőbe. 4. Ha itt arról kezd el rinyálni, hogy valamilyen 1-es, 3-as vagy 5-ös (már pontosan nem emlékszem) szintre kéne visszalépni, ne tedd meg, mert akkor vagy kilép, vagy visszalép grafikus felületre. 5. Ha azt kérdezi, hogy megpróbálja e saját maga felépíteni az illesztőprogramot, nyugodtan mondd meg neki, hogy igen. Sikerülnie kell - és általában sikerül is - mert még egy lehetőséget ajánl fel ezenkívül, méghozzá azt, hogy töltsön e le még egy pár esetleg szükséges fájlt, de ezekre nincs szükség. Ezek után már működnie kéne a telepítésnek. Ha jól csináltad, akkor ezentúl minden bootolás után a bejelentkező képernyő előtt megjelenik az NVidia logója. Én azt mondom, hogy ha a Linuxod még teljesen szűz és a beépített videókártya illesztőprogramot még nem buheráltad meg, akkor nem is kell leszedni, de ha le akarnád szedni, akkor szerintem a Synaptic segítségével megoldható, bár ezzel én még sose próbálkoztam. Remélem valamit segítettem. Sok szerencsét!

karmesterHahó karmester! Köszi az értékes információkat nekem is Nvidia 6600GT VGA van és a korlátozott meghajtók részt már elintéztem, de a glxgears és a sudo nvidia-settings parancsokat nem tudtam! Így már legalább be tudok pár dolgot állítani! Már mentem is le az infót, jó lesz későbbre is! :-) aquarius

aquariusÉppen most raktam teljesen friss Ubuntut, és direkt kipróbáltam karmester leírását kiváncsiságból...újraindítás után kék hátteres hibaüzenet hogy nemjó a xorg.conf utána pedig no screens found hibaüzenettel csak a parancssornál megáll és ennyi. Egyébként meg többtucat fórumot végignéztem már mielőtt kérdezni mertem és végig is csináltam mások javaslatait, szintén hasonló eredménnyel. Nem véletlenül szoktam megkérdezni valamit. Egyébként köszönök minden segítséget. Ja, meg konkrétan a most megjelent nvidia driver telepítését kérdeztem, amit a hivatalos oldalon mutattam. Az itteniek alapján azt kapnám egyébként?

Ott akadtam meg, hogy azt írja 3-as szinten kell lennem a telepítés sikeres végrehajtásában ubinál máshogy vannak a futási szintek mint a többi linux distronál. A 3-as futási szint annak felel meg ha leállítod az x servert /grafikus képernyőt/. Ha gnome-od van: sudo /etc/init.d/gdm stop Ha kde -d akkor sudo /etc/init.d/kdm stop /ha stop helyett start-ot írsz akkor indítani tudod./ Alt+F2, alt+F3 stb tudsz váltogatni a terminálok között, valahol jelentkezz be. Nekem ezzel a módszerrel ubinál nem sikerült feltenni /más linuxnál viszont csont nélkül/, igaz nem is ezt a telepítőt használtam. Automatix-nál van n-vidia driver telepítés, az viszont pikk-pakk felrakta, még konfigolni se kellett. Arra nem esküszöm meg, hogy pont azt fogja amit te linkeltél, de mivel nem kérdez semmit, hanem automatikusan felderít, csatlakozik, letölt, van rá esély, hogy a legfrissebbet teszi fel.

A futtatás már sikerült így, viszont most a kernel nem tetszik neki, valami fordítást kér addig nem folytatja és kilép. Minden frissítésem fent van(update) és így azthiszem a legújabb kernel van, ha ez segít.

Ahoz, hogy kernel modulokat tudjon forditani fennt kell lenni a kernel headers fájloknak valószínű azt hiányolja. Synaptic tedd fel a linux-headers-generic-et meg a kerneled verzió számának megfelelőt pld.linux-headers-2.6.20-16 Terminálba uname -r megmutatja az aktuális kernelt ha hiba üzit dob próbáld felírni pontosan úgy jobban tudunk segíteni mégegyszer nekem automatixból nagyon egyszerű volt Üdv

Megnéztem 2.6.20-16-generic ez az aktuális kernel uname -r parancs hatására. Synaptic-ban néztem az összes erre vonatkozó header már telepítve. Várom a további segítséget.

phoenixszerintem x lekapcs ahogy írtam és próbáld megint futtatni a telepítőt a leírás szerint, most hogy fenn vannak a header fájlok remélhetőleg nem fog leállni, ha igen akkor pontosan kéne mi a hiba üzi

phoenixSziasztok! Egy masik bejegyzesben erdeklodtem, hogy mikepp tudnam beuzemelni a 8800GTS kartyamat. Azota sikerult megoldanom a problemat! Lepesrol lepesre leirom mit tegyetek: 1. Synaptic csomagkezelovel rakjatok fel a libc6-dev -et (ezt hianyolja majd az nvidia telepito csomag) Itt azert megjegyeznem, hogy a header csomag alapbol fent van a default installnal. 2. Toltsetek le az NVIDIA honlaprol a linuxos drivert (esetemben a 8800-ast) 3. CTRL+ALT+F1 -el valtsunk taskot es kapcsoljuk ki az X-et (lejjebb mar irva vagyon mikent) 4. Futassatok az NVIDIA telepitot. (elviekben tokeletesen le kell, hogy fusson) 5. Sikeres telepites utan ahogy leallitottuk az X-et ugy ujra is lehet inditani Itt jegyeznem meg, hogy nekem nem jon be az Nvidia logoja, es megis mukodik. ;) glxgear eredmeny: 15000 FPS (nem allitottam az ablak mereten - default) Remelem tudtam segiteni - sok sikert mindenkinek!

Végigfutott végre a telepítő, viszont a grafikus felület indításakor azonnal ezt írja: No Screens found! És ennyi. Mi a baja ilyenkor? Ezután fogtam és visszatértem a sima nvidia-glx-new driverre de most meg valami nagyon összekavarodhatott mert a 3d gyorsítás egyszerűen nem működik. A restricted drivers-ben aktív pedig a 3d. glxgears futtatásakor ezt az üzenetet kapom: Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual Kipróbáltam Automatix-al mit rak fel, sajnos csak a 9755-ös verziót.

Ennyivel később: 14 nap

Sziasztok! Probáltam telepíteni én is nforce driver-t Kubuntu alá. Hardware: Asus M2N-MX alaplap, integrált videókártyával. Telepítés közben a következő hibaüzenetet kapom: No precompiled kernel interface was found to match your kernel;... Hogyan tudnám ezt telepíteni?

Ennyivel később: 2 hónap

Sziasztok! Geforce 8800GTS -et nem tudom beüzemelni az Ubuntu alatt. Egy geforce 7900GT volt eddig benne azzal ment minden tökéletesen beryl 3d stb. Letöltöttem az nvidia honlapjáról az NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-Pkg1.run -t. CTRL+ALT+F1 -el első konzolon kikapcsoltam a gdm-et, ez se ment elsőre vmi X server mindig futott a driver szerint, csak a sudo killall gdm segített, majd sh... és elindult az nvidia driver ami problémázik hogy nincs nvidia kernel modul és megpróbál letölteni az nvidia ftp-ről vmit de semmit nem talál persze. A driver telepít ezt azt lefut, majd visszajön a grafikus felület is de 3d ugyanúgy nincs. A driver a következőt írja: No precompiled kernel interface was found to match your kernel.... A synaptic csomagkezelővel megnéztem telepítve van libc6, elvileg a header generic is fenn van. uname -r szerint 2.6.20-16 kernel van. Szóval itt elakadtam, majd azt tanácsolták próbáljak a csomagkezelőben alkotni vmit és hivatalos ubuntu nvidia drivercsomagokkal próbálkozzak, ezzel sem jutottam előre, próbáltam nvidia-new kernelt meg new drivert de továbbra sincs 3d. Valaki tudna segíteni vagy ötlet?

Ennyivel később: 5 nap

P3t1k3Szia! Régebben előfordult, hogy a legfrisebb verziójú driver nem működött egy adott felállásban, de egy korábbi igen. Próbáld meg egy korábbi driver-el. A "no precompiled kernel interface..." után valami olyan szövegnek kell jönnie, hogy elkészítheti-e maga a szükséges dolgokat? Erre igen a helyes válasz, de ehhez kellenek a kernel források! (Biztos hogy a szabványos helyükön vannak a források, és tényleg az éppen használt kernelhez tartozóak?) Ez csak egy "checklist" volt emlékezetből, ha a források is rendben vannak, szvsz. próbáld meg kicsit korábbi driverrel.

Van 1 régi TNT2 kártyám, a régi PIII gépemben. A korlátozott meghajtoknál nincs pipa. Engedélyezem, jelzi, hogy újraindítást akar, OK megtörténik. Újraindítás után viszont kék képernyő, miszerint nem lehet indítani az X servert mert nincs nVidia driver. DPKG-reconfigure xserver-xconf --> van nv illetve nvidia driver(?) Ha nvidia-t választon újraindítás után ue.a helyzet. Az nv-t választva lesz grafikus felületem, de itt ugrás az elsőpontra ismét engedélyezni kell a meghajtót :( . Próbáltam már a Synaptic segítségével telepíteni, semmi. Próbáltam már recovery módban valami nvidia-reconfig paranccsal ami jelezte, hogy beállította, de aztán ismét kék. Ilyenkor mi van? ja: és közben frissítési hiba is van, egyfolytában teleszemeteli ablakmaradványokkal a képet. Valamit lépnem kell... :( szota

szotaHello! Erről a frissítési hibáról elég szűkszavúan nyilatkoztál, mit mond? Tárolók hiányoznak, vagy mi a baja? Az Nvidia gyári driver-ek a TNT-t is támogatják, úgyhogy ebben a helyzetben én azt tenném, hogy minden storno, majd Nvidia driver letölt, init 3, utána Nvidia-*.run futtatás, majd ha szükséges, xorg.conf kézi buherálás (driver: 'nv' -> 'nvidia'). Ahogy látom, karmester írta korábban ezt az egyszerűbb megoldást, ahogy Te is próbáltad (GNOME-ból), az enyém a bonyolultabb-hegesztősebb-parancssoros, de eddig mindig összejött, és talán itt is segít. Így már próbáltad esetleg?

MZoliahhoz régebbi (ún. legacy) driver kell. a példáy nvidia-glx-legacy néven fut. benne is van az nvidia-glx csomag leírásában: If you have a TNT, TNT2, or older GeForce, you may need the nvidia-glx-legacy package instead of this one.

próbálom telepíteni a drivert, de ezt kapom: E:/var/cache/apt/archives/nvidia-glx-legacy_1.0.7184+2.6.20.5-16.29_i386.deb: pre-installation script alfolyamat 2 hibakóddal kilépett brühühü :(

Ennyivel később: egy hónap

ptk1000 hála, rengeteget segítettél vele!!! A kártyám: 8600GTS Galaxy, pont támogatja a legutóbbi nVidia linux-driver, a laptopon nVidia quadro 120nvs kártya van, azt is így tettem fel, tökéletesen mennek!!!

Ennyivel később: 13 nap

Envyvel nem probáltad felrakni a drivert?