Eleg sokat szivok azert, mert az ismerosok nem guruk, es tonkrevagjak az XP-t. Nem kell messze menni, pl. ha a user meglatogat egy megbizhatatlan oldalt (crack kereses kozben), es gyanutlanul rakattint a nagymellu szokere, maris megvan a baj... Eppen ezert probalom ezeket az emberkeket rabeszelni arra, hogy a kellemetlensegek elkerulese erdekeben, probaljak ki az Ubuntut. Eddig nem fogadta senki kitoro lelkesedessel. Bar nem kerdeztem soha, hogy mi a baj a rendszerrel, mert nagyjabol a valaszt ugy is tudom.
Nagyon rabeszelni nem akarom senkire, mert az pont az ellenkezo iranyban sulne el. Pedig 99%ban minden ismerosom kinotte mar a jatekos korszakat, es tobbsegeben filmet nez, zenet hallgat, meg netezik, de valami eltantoritja oket. Tudom nalam is az volt anno a lenyeg, hogy KDE legyen a disztribucioban, mert az nagyjabol hasonlo mint amit Windowsban lattam. Ami nem olyan, mint a Windows az tuti, hogy valami nagyon bonyolult kell, hogy legyen! (Sokuk a Windows alatt is csak a Programok menube megy bele, es fogalma sincs milyen dolgok rejtoznek a melyben. :D) De ezt mindenki tudja, hogy marhasag! Ha tudnak, hogy sokkal egyszerubb sokesetben, akkor lehet nagyon racsodalkoznanak.
Pl. nemregiben munkahelyemen 15 gepet vasaroltunk. Engem nem kerdeztek meg, hogy milyen gepeket kellene venni (en csak akkor szembesultem az egesszel, amikor beallitott a szallito a gepekkel), igy valami Asus PCket sikerult venni. Nem mondom, hogy rossz gepek, merthogy hozzak mindazokat a szolgaltatasokat, amiket manapsag minden uj gep tud. Egesz kis dogos hazak, viszont valami noname monitor van hozzajuk. Es az Istenert sem tudom beallitani az 1440x900-as felbontast. (Nincs hozzajuk .inf file sehol, es a videokartya tudja az emlitett felbontast.) Aztan gondoltam, hogy egyik gepre gyorsan dobok egy Ubuntut. Hogy, hogy nem rogton adta be a monitornak megfelelo felbontast. De ha nem tette volna akkor meg ott van a Xorg.conf, aztan atirom, es viola. Valahogy nekem mindig is ez hianyzott a Windowsokbol, csak akkor meg nem tudtam rola. Aki nem ert a gepekhez annak a Windowst is massal kell felrakatni. Akkor meg szerintem teljesen, mind1 mit hasznal egy atlag user, ugyis en turkalok a config fileokban. Onnantol meg nem kell nagyon sok esz ahhoz, hogy valaki egy Ubuntut hasznaljon, csak amig nem tapasztalja meg a kenyelmet, addig foggal-korommel ragaszkodik a megszokott kornyezetehez.
A konkluziot a vegen le is vonom: nem akarasnak ugye tudjuk mi a vege?! :)