inigoEz maximálisan így van. Az egyik ismerősömnek másfél éve van számítógépe, előtte csak tévében meg a kirakatban látott ilyesmit. Megvette, egyik ismerőse feltette neki az XP-t beállította úgy ahogy a netet, felrakott egy víruskergetőt (tűzfalat már nem) és azóta megy neki. Természetesen minden ami fent csont warez. Aki felrakta a cuccokat nem mondott neki semmit itt van használd, oszt kész,
Ő nem érezte sohasem, hogy azért jó volna a dolgoknak utánanézni, hogy végül is mi miért van, tehát abszolút ösztönből használja a gépét. Például tőlem hallott először arról, hogy létezik particionálás, nem minden cuccnak kell egy hatalmas katyvaszban lenni a hdd-n, van könyvtárstruktúra stb. Meg volt róla győződve, hogy minden a legnagyobb rendben van, amíg nem találkozott velem:)
Most már azért feltűnik neki, hogy vannak indokolatlan leállások és más furcsaságok is, amiből arra lehet következtetni, hogy kissé bezombult, és sokféle más érdekesség is lehet a gépén.
Amire használja a gépet: néha film és/vagy zeneletöltés sms-web-ről, (torrent, eDonkey teljesen ismeretlen nem is hallott róluk) ezek kiírása DVD-re vagy CD-re, böngészgetés eddig IE 6-al én beszéltem rá a FF-ra mert erről sem hallott még, levelezés web-es felületen mert e-mail-kliensről szintén nem hallott, (mondjuk az lehet, hogy nem is baj), na és az elmaradhatatlan MSN.
Programot életében nem telepített, a múltkor amikor felrakattam vele az Everest-et mert megakarta tudni (pontosabban én), hogy milyen memóriát kell vásárolnia bővítésként a gépbe újdonság volt neki, hogy telepítés után újra akart indulni a gép.
Na ezt csak azért írom, hogy képbe legyetek a kaliberről. Nála vezettem elő, hogy tulajdonképpen amire Ő használja a gépét bőven megfelelne neki egy linux is. Ugyanezeket tudja elég egyszer beállítani és utána csókolom, a legális, illegális dolgokról már nem is beszélve.
Hümmögött, hogy hát igen de a windows-t már megtanulta kezelni. Amikor pedig azt válaszoltam, hogy ezt a mondatát azért gondolja át mégegyszer akkor pedig majdnem neki állt feljebb:)
Anno ideális linuxos alapanyag lett volna persze csak az alapjárati típusból.