szerintem a win-nek ott van elönye az Ubival szemben (egyéb disztrokat a DSL kivételével nem probáltam), hogy amit nem lehet grafikus felületen megoldani/beállitani, ahhoz tényleg szükség van komolyabb ismeretekre. ez persze nem azt jelenti, hogy win-ben mindent olyan simán meg lehet csinálni, hiszen ha valaki nincs tisztában az adott problémával csak azt tapasztalja, hogy "valami" miatt nem müködik, ott hiányzik a kellö utánaolvasás. - ami viszont sokkal körülményesebb lehet.
az Ubival és legtöbb linuxxal kapcsolatot blogon szinte mindig olyan leirásokat és megoldásokat látok, amik alapvetöen a terminálra vannak kihegyezve. ez egyfelöl érthetö, hiszen "komolyabb" dolgokat adott esetben csak igy lehet megcsinálni, ugyanakkor pont egy win-röl válto juzer, aki csak használni szeretné a gépet, esetleg olyan "felsökategoriás testreszabást" szeretne csinálni, mint a háttér változtatása, msn csicsázása, stb., egyáltalán nem tud mit kezdeni az ilyen informácioval. (félelem az ujtol, mástol, bonyolultsági elöitélet) egyébként magam is idegenkedek a termináltol, de ennek egészen más okai vannak.
1 évvel ezelött váltottam, mostanra mondhatom, hogy átlag heti 1-2x van csak szükségem az xp-re, de az elmult "ismerkedési" idöszakban nagyon elhanyagoltam minden egyebet, igy most "nincs idöm" a terminál behatobb megismerésére.
net, foto, filmnézés, office, cd/dvd irás, scannelés szoval muszáj most már rendesen használnom is a gépet.
ugyanakkor, személy szerint ugy tapasztaltam, hogy az esetek 90%-ában minden alapvetöen szükséges beállitást meg tudtam oldani grafikus felületen is. ("start"->rendszer->adminisztrácio->synaptic->keres-talál-telepit->használ :Đ)
kivétel ez alol az itthoni megosztás és remote desktop, amit tesom bizonyos biztonsági okokbol eleve tulbonyolitott, ergo néhány dolgot csak ö tudott megcsinálni nekem. de ilyennel mint nálunk, szerintem egy átlag win/linux felhasználo csak ritkán találkozik.
kicsit OFF kérdés (emiatt kellett tegnap az xp):
ki kéne irnom APE/CUE állományt audioban. tudom, monkeys audio, és licenszelési problémák miatt linuxon ezzel gondok vannak, de biztos van meloldás.
Ubi-Studio 8.04, Brasero. hiányzik a megfelelö plugin/codec, lehet láma voltam, de nem találtam.