Miért írom ezt a blog-bejegyzést? Mert ha jól olvastam, akkor itt van lehetőség az Ubuntuval kapcsolatos tapasztalatok megosztására.
Kinek írom? Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan a Linuxról és az Ubunturól semmit sem tudva vett egy mély levegőt, és sutba dobta a Micro$oft valamelyik operációs rendszerét.
A cím is erre utal: fogalmam sincs, milyen útra indultam, valószínűleg a tapasztalt Ubusok megmosolyognak majd. Az újoncok talán megerősítést nyernek, egyfajta bejárható (vagy kerülendő) irányt találnak a kalandozásaimban... Maradva a görög mitológiánál: Ariadne fonala készülne itt kérem szépen ;)
Az előzményekről pár szót: valaha vettem egy gépet, amin gyárilag SuSE volt. Kerítettem egy RedHat telepítő CD-t, és azzal távolítottam el a SuSE partícióit, hogy valami M$ oprendszert tegyek fel (tudom, ez itt már szinte horrortörténet, de majd jobbra fordul, ígérem). Nem untatnám a kedves olvasót a mindenkori gépem előéletével, de a váltás okait azért leírom. XP-t használtam a múlt keddig, ami már bő egy éve össze-vissza működött, nem lehetett explorerben mappát váltani, mert egy dll-t egy GNU c++ telepítője szabványosra (!) cserélt. Újratelepíteni nem akartam, használtam a Total Commandert. Aztán bekaptam valami vírust, ami összekuszálta a partíciókat, néhány fájlt megrongált. Épp gépfejlesztés előtt álltam, ezért jött a kérdés: új telepítésű operációs rendszer kell, de melyik? XP majdnem bevált, de ha már lúd, legyen kövér: legyen Vista. Oktatási intézményben dolgozok, tehát jár egy ingyen licenc. Csakhogy a licenchez levelet kell küldeni postán, meg kell várni a választ,...szóval nem 21. századi technológia, nekem AZONNAL kell az oprendszer :)
Végiggondoltam: jó lenne egy Linux is, hiszen amúgy is használtam egy csomó szabadforrású szoftvert, Scribust, NVU-t, OpenOffice-t stb... Kerestem a neten olyan Linuxot, aminek van magyar közösségi oldala, egyszerű, könnyeddé teszi az átállást 15 év M$-révületből. Tehát Ubuntu ;) Vagy Kubuntu? Xubuntu? Edu? A bőség zavara miatt irány a fórum, mi a különbség a változatok között? A kérdés kérdést szül: melyik a legjobb? Nekem melyik a legmegfelelőbb? Melyiket tudom egyáltalán feltenni és beállítani? Úgy gondoltam, hogy a gyárilag preferált Ubuntu-t fogom használni, ebben Gnome az ablakkezelő. Az ablakkezelőkről hallottam már, a SuSE alatt a KDE-t láttam is (az erős túlzás lenne, hogy használtam). Miért Gnome? Hiszen azt olvastam, hogy a KDE jobban hangolható, állítgatható. Pont ezért. Totál nulláról indulva a kevés is sok lesz... Ha esetleg kinövöm a Gnome-ot, majd jöhet a többi szépség. (csak jussak el addig a szintig, hogy a Gnome kevés legyen...)
Olvasgattam a fórumot, leginkább a windows programok linuxos megfelelőiről. Meggyőző volt a csere-arány. Néhány compiz-fusion youtube-videót megnéztünk a 8 éves fiammal, és döntöttünk (hiszen ő is használja a gépet). Az asszony nem kapott szavazati jogot, ő úgyis csak iwiwezik, firefoxra Ubuntu alatt is tud kattintani :D.
Nekiláttam a letöltésnek. Az új gépem 64 bites lesz, letöltöttem a képfájlt, az ajánlott cd-író progival (InfraRecorder) kiírtam. Van egy laptop is itthon, gondoltam LiveCD üzemmódban kipróbálom az Ubit. Sajna a laposgép nem 64 bit, új letöltés, kiírás, Cd-ről bootolás... Kb 10 perc alatt eljutott a gép addig a lazacszínű képernyőig, ami után már a háttérkép töltődik. 5 perc múlva a bal felső sarokban keletkezett egy fehér téglalap, kb 320×200-as méretű. Gondoltam, jön valami welcome-video. De nem jött. Újabb 10 perc után (türelmes és eltökélt vagyok) bejött a háttér-madárka, de a fehér téglalap maradt. Menü sehol, egér nem mozdul, cd teker... még vártam 10 percet, aztán kikapcs. Újraindítás, memóriateszt, és itt néhány megdöbbentő adat: a 400MHz FSB helyett a progi csak 98-at mutat, DDRII memória helyett DDR I. Hoppá, valaki hazudik, vagy a progi, vagy a címke... gyanítom melyik... Mindegy, a laptop nem az enyém, arra úgysem tehetem fel az Ubuntut, irány az asztali gép, bár a winchester romokban, CD-ről talán ott működni fog.
A régi asztali gépemen 2perc 53 mp alatt teljesen feláll a rendszer, minden működik (ez merész kijelentés, mert a tv-tuner kártyát nem néztem meg). Először nem volt net, de aztán kiderült, hogy azért, mert a hálókábelt nem dugtam be.. hiába no, a linux sem tud mindent megoldani :D Kábelt csatlakoztattam, net rögtön szalad, az alapból felrakott progik szintén. Ezt valahogy M$-től el sem várja az ember. Valami rémlik XP telepítésről, hosszú percekig próbált csatlakozni a nethez, hogy regisztráljak on-line...brrr.
Most valahol itt tartok; várom, hogy megérkezzen az új vas, kedden éles telepítés, az odüsszeia folytatódik...