Vak-OndHa az a felmagasztalt OS nem tudja felfedezni...
Képernyő beállítási gond
Komolyan lefosom a bokámat mosmá'. Én is idegeltem magam egy fél napig a felbontáson, aztán estére kész volt a lecke. Nagy Windows-beidegződésekkel tanácstalanul. Ugyanúgy nulla napos Linux júzer voltam, és mégis sikerült kideríteni, merthogy a google talál, a man és info parancs okosság, a logikus könyvtárstruktúrában az /usr/share/doc megér egy könyvjelzőt, és mindenről van egyszerű angol wiki oldal. Ennyire gáz dolgok ezek? Almás gépet kell venni, aztán minden jó lesz túrás nélkül (többnyire, aztán jönnek az ugyanilyen kérdések más fórumokon...). Kábé háromféle videokártya driver fordulhat elő. Kemény meló megállapítani, milyen hardver van a szürke dobozban. A parancs megmondja, mit hiányol, és hogy kell feldobni. Sajnos nem töltöget a lejátszó kodekeket (kivéve amikor szeretnéd), és nem vezet a varázsló végig a békénhagyandó alapbeállításokon... Nehéz?
imre29Anno a netről lett letöltve... Akkor most hol nézzem?
hehe de hulye vagyok :D pedig ki is irta hogy telepitsem.. nem figyeltem kapkodtam :( no mindegy köszönöm szépen egy lépéssel vagy egy féllel előrébb vagyok ujra utánanézek a dolgoknak hátha innen megy magamtol... köszönöm a gyors válaszokat
salamon.xxl...akkor neked nem kell használni. Az ilyen júzereknek tökéletesen elég a billgécc!
PhazeCJaja! A huzatos ablakok is azért hódított, mert pár tolvaj felismerte, hogy a hülye júzernek ikon kell! Rá van rajzolva, hogy mit fog csinálni a program. A primitív és/vagy hozzá nem értő alakoknak ez hiányzik. Lényeg, hogy minél kevesebb információt zúdítson rá a rendszer. Olyanok, hogy parancssor, konzol, terminál meg "keresd meg" - ezeknek nem evilági dolgok. Ne várjuk el az ilyenektől, hogy egyedül képes lesz valaha is az életben saját maga megállapítani a saját számítógépében lévő cuccok tipusát, gyártóját stb.
salamon.xxl"Kérdezgetni, meg minden..." És akkor mi van ha kérdezget? Engem is kérdezgetett és az én videokártyámat mégsem ismerte fel! És nem mondtam, hogy akkor vissza nekem a buta billgéces xart, hanem szépen kigugliztam/fórumoztam magamnak a drivert! És aztán használtam teljes megelégedettséggel a SuSE-t évekig! Marhaságokat írogatsz! Nem ide kellene!
Vak-OndJó, egészségedre! De azért mert jogsim van, nem kéne, hogy teljes motorfelújítást végezzek az út szélén, ugye? Mert egy dolog vezetni az autót, de ha nem is érdekel, h. mitől megy...
salamon.xxlAkkor elviszed egy szerelőhöz az autót, aki pénzért megjavítja neked. Szerintem biztos találsz olyat is, aki pénzért kimegy, és szívesen feltelepíti és beállítja nálad az Ubuntut. Ráadásul sokkal olcsóbban, mint egy motorfelújítás munkadíja...
salamon.xxlJah. A te példádnál maradva, neked nem kell a ferrari mert nem ott van a slusszkulcs helye, ahol a zsigulin és nem akarod keresgélni. Hát, akkor maradj a zsigulinál.
Vak-OndNem is az a gond, hanem hogy abszolúte nincs gyújtáskapcsoló...
salamon.xxlJah... pontosan úgy, ahogy a videokártyád tipusát is lusta vagy megkeresni. Érdekes, hogy pár millió ember megtalálja. Biztos ők a hülyék.
PhazeCJaaa... Az más! De tényleg eccerűbb lenne, ha alapból ki lehetne keresni a hardvert, mint pl a Winfo§nál a vezérlőpult/rendszer/eszközkezelő-ben... ;)))
salamon.xxl"vezérlőpult/rendszer/eszközkezelő" Mire gondolsz? Az "Ismeretlen eszköz" vagy a felkiáltójeles "Video eszköz" (vagy valami hasonló) megnevezésre? Nehogymár mondjuk az XP megmondja, hogy milyen kártya van benne (hacsak nem valami régi kacat), amig nem tolod be neki a hozzácsomagolt driver CD-t!
Vak-OndHe! Ténleg? Meg a suse sose kérdezett még telepítéskor, h. pölö jó néked ez a feebontás, mi? Mennymán, de mosmá ténleg, mer a gumicsimma kicsusszan az ajkaimon...
salamon.xxlA kapanyél után, senki sem fog csodálkozni, ha a gumicsizma is kilóg majd.
[törölve]
Ez a topik sok hűhő semmiért. Valaki bejött kérdezett -> ötletet adtak neki -> illető ingyenes Windows-t kért gondolatolvasással -> ok, nem mindenkinek való a GNU/Linux. The End. Viszont ez csak megerősít abban, hogy szerintem 1-2 éven belül (lehet túl optimista vagyok?), nem a hardver lesz az egyik legnagyobb gond az átállásban az embereknél, hanem maga a hozzáállás, az új dolgok befogadása. @salamon.xxl: Nyugi a GNU/Linux sem gondolatolvasó, csakúgy ahogy a Windows sem az. Ha esetleg szeretnél még az Ubuntu-val tovább foglalkozni, akkor keresd meg ezt a menüben: Rendszer -> Adminisztráció -> Eszközmeghajtók Itt lesz a videókártyád meghajtója (nvidia vagy ati lesz), kipipálod, telepítés után újraindítod, és működik.
[törölve]Mi is csak kb fél éve élünk együtt (Ubuntu + én). Az elején én is írtam pár baromságot (amit szánok-bánok), és annak ellenére, hogy kaptam néhány ugyancsak elhamarkodott tanácsot (dobd ki a hardvert, aminek persze semmi baja...)de ez nálam is majdnem kiverte a biztosítékot. Itt segíteni szeretnének neked, ráadásul úgy, hogy a terminálba beírandókat akár a másol-beilleszt módszerrel is megteheted, lásd lspci, ami valami ilyet ír nekem : 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV31 [GeForce FX 5600] (rev a1 ) Ha windóz ennél precízebben kiírja a videó kártyád típusát (még a GPU pontos típusa is benne van, - keress rá a guglival -: NV31), hát lelked rajta, használd a nagy kéket. Én már telepítőlemezét is elszórtam valahova :D