Végül is igaz, az Ubuntu kompromisszumokat köt, hogy elfogadhatóbb legyen. Amit én hiányolok az az oktatása az alternatíváknak. Pl. a formátumoknál, ha mp3 használatról van szó, akkor meg kellene említeni az ogg-ot (CD rip-elésnél például vagy a kodek telepítésénél), vagy például a meghajtóknál, hogy ha az embernek olyan videókártyája van, amihez van nyílt driver is, akkor ki kellene írni, hogy semmi szükségéd nem lesz a zárt driver-re (igaz már egy ideje ki van írva, hogy a zárt drivereknél nem tud mit tenni a Canonical), használd helyette a szabadot. Annak kifejezetten örültem, hogy a Firefox-ban lehetőségem van többféle Flash lejátszó telepítésére, bár ott sincsen túl sok információ róla, ha jól emlékszem.
A gNewSense pedig nagyrészt azért nem használható, mert még mindig túl sok driver-t készítenek a hardvergyártók és tartják zárva azokat, de nagyon drukkolok ennek a project-nek.
Kérdés: nem tudom, mert nem sikerült egyik előzetes kiadást sem kipróbálnom az Intrepid-ből, de mikor jön be a beépített Gobuntu a telepítésnél? Egy olyan funkció lenne, amivel a tisztán szabad szoftvert szeretők tudnák feltelepíteni az ehhez szükséges kernelt, programokat, stb.