Többeket láttam, hogy itt a fórumokon, blogbejegyzésekben siránkoznak. (Mint mindig egy újabb kiadás megjelenésekor.) "Nem megy ez vagy az a hardver." "Sötét a képernyő." "Nincs hang." "Villódzik a kép." Majd ezekből rövidesen egy flame vihar keretében valami olyasmi sül ki, hogy "Az ubuntu/ez a verzió az kiforratlan/rosszabbmintnégyéve/sz@r." Ilyenkor az illető rosszabb esetben (és többnyire) visszaszalad a Windowsához, jobb esetben egy másik kedvelt disztrójához. Mi meg ilyenkor kulturáltan vagy éppen kultúrátlanul leoltjuk, hogy nem próbálta eléggé stb.
Azt hiszem fel kéne világosítanunk magunkat is és a visszarohanókat is egy valamire. Az ubuntu nem a VÉGSŐ ÉS TÖKÉLETES oprendszer. Soha nem is volt az. (Még négy éve se.) Talán jó darabig nem is lesz az. Akkor mi ő? Az Ubuntu egy alternatíva, egy VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG. A világon semmi nem tökéletes. Sem a szerelmünk, sem az országunk, sem a gazdaságunk, sem a gépünk, sem a szobánk, sem mi magunk. Az Ubuntu mindössze egy alternatívát próbál nyújtani a Windowsnak, a MacOS X-nek és nem utolsó sorban a többi Linux disztribúciónak. Az az, ha valakinek az egyik nem megy, akkor itt egy másik. Ha megy használjuk, ha nem megy, nem használjuk keresünk valami mást.
Ahogy egy külföldi blogger írta: Ha kettőnél több hardvered nem megy, keress egy másik disztrót. Szerintem nyugodtan módosíthatjuk arra, hogy keress egy másik oprendszert. Ebbe benne van, hogy egy másik disztrót, és az is, hogy menjen nyugodtan vissza az XPhez, próbálja ki a Vistát, vagy vegyen egy Macet.
Nekem speciel majdnem tökéletesen megy az Ubi. Van akinél nem. Ezért nekünk nem kell haragudni rá. Nyílván megfontolandó, hogy új hardvert vegyen-e az ember, vagy az oprendszerét cserélje-e le. Ugyanígy kérem az Ubuntun "áthaladókat", ne haragudjon rá, ha az számára nem tökéletes. Inkább örüljön, hogy van választása, és nem KÖTELEZŐEN kell az Ubuntut/Windowst/akármit használnia.