Elvárnánk, hogy egy szakma képviselője mindenhez értsen, azért csak halkan jegyzem meg, hogy pl. én sem értek mindenhez a szakmámban - igyekszem folyamatosan tanulni, de mint tudjuk, ennek sosincs vége. Kiváncsi lennék, a reklamálók közül ki az, aki a szakmájának minden apró részletét, fortélyát, trükkjét, stb. ismeri... Ráadásul kereskedőkről beszélünk - tehát legyen nagyon jó a kereskedelemben meg még az adott témakörben is! Emberek vagyunk, kár ítélkezni...
Teljesen általánosságban is - vannak jó kereskedők és vannak rosszak. Idővel, ha majd felnő ez a társadalom, talán a rosszak kikopnak...
Viszont a jóság megítélése nem egyszerű, és legfőképpen nem gondolom, hogy linux-win nyomvonalon meghatározható.
Kaposvár, az idén (talán egy másik bolt): billentyűzetet akartam venni, és beszélgetés közben említettem, hogy ubuntunak fel kéne ismerni azt a néhány plusz gombot rajta, ha már van rajta ilyen extra. A kereskedő rögtön mondta, hogy minden ok, mert ezt a típust ubuntu rendesen kezeli. Persze én is örülök, ha egy kereskedőről azt hihetem, hogy ért általában a számtech-hoz (bár ez nem bizonyíték rá - inkább csak a szélesebb látókörre), de azért a helyzet ennél bonyolultabb. Mellesleg egyébként meg nem szeretem azt az üzletet, hiába ismerik a linuxot...
Vegyük tudomásul, hogy az emberek 9x%-a wint tesz a gépre, mert azt ismeri, mert játszik rajta, akármiért. A kereskedőnek elsősorban ezt a tömeget kell jól kiszolgálnia, mert ha nem, becsukhatja a boltot. Ilyenek piszkálják minden nap a problémáikkal, a hardvereikkel, stb. főleg, ha a bolt vállalta a telepítést, és esetleg vevőbarát módon valamiféle támogatást is. Elsősorban tehát kénytelenek ebben profinak lenni (szerencsés esetben azok is). Ráadásul, ahogy Szeemee említette, az eladott hardver esetleges tönkretétele az általuk ajánlott op.rendszer rossz használatából az ő problémája lesz, nem a fórumozóké.
Emellett vagy belefér a linux az idejükbe és energiájukba, vagy nem. Amelyik otthon is wint használ, annak biztos nem - ráadásul számtechesként is utálhatja a linuxot, vannak ilyenek sokan.
Nem várható el, hogy a vásárlókat bombázzák a mindenféle telepítő cédékkel, utána meg járjanak oda betanítani. Ha meg hazaküldi egy ubival, hogy ma estétől a google és a fórumok lesznek a legjobb barátai: háát nem gondolom, hogy ez a jó kereskedő ismérve.
És azt sem gondolom, hogy ha valaki játszani akar, akkor a linuxos videokártyára kell rábeszélni. Inkább arra, amelyik a "legjobb" a játékokhoz...
((Anno bankban dolgoztam, és ha bejött valaki hogy hitelt szeretne, k..vára nem érdekelte volna, ha elkezdem rábeszélni a nyugdíjpénztár tagságra (amit esetleg a vezetés elvárt). Én tehát meg sem próbáltam...))
Örüljünk tehát annak, hogy vannak boltok, ahol foglalkoznak a linuxszal, és bizonyos esetekben, felhasználástól vagy éppen a vevő problémájától függően megemlítik neki, mint alternatívát. Minél több linux-felhasználó lesz, annál többen fogják őket keresni, és annál jobban megy majd nekik...
Persze a reklámot megérdemlik a fórumon - mint ahogy minden jó kereskedő megérdemli.