Az asztali gépem mikrohullámú kapcsolattal csatlakozik az internetre. Az Iibex szépen fel is ismerte a kártyám és létre is hozta a kapcsolatot, DHCP-vel kiosztott. Erről a gépről egy swith-be fut be a jel (TP-LINK TL-SF1005D), amelyről két PC-t és egy laptopot üzemeltetnék. Windows alatt működött is a rendszer, de linux alatt egyszerűen nem tudom beállítani. Sajnos nem is értek hozzá, pedig már régóta olvasgatom a kérdéshez tartozó írásokat, manuálokat, de sehogyan nem tudok rájönni, hogyan és mit kellene beállítanom. Az ifconfig: ath0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:19:e0:83:5c:33 inet addr:172.26.81.39 Bcast:172.26.81.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::219:e0ff:fe83:5c33/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:660357 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:406921 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:946122268 (946.1 MB) TX bytes:30857266 (30.8 MB) eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1f:d0:8b:34:d2 inet6 addr: fe80::21f:d0ff:fe8b:34d2/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:3953 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:25 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:545869 (545.8 KB) TX bytes:6966 (6.9 KB) Interrupt:220 Base address:0x2000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:191 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:191 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:15991 (15.9 KB) TX bytes:15991 (15.9 KB) wifi0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-19-E0-83-5C-33-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:2557874 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:285809 TX packets:424024 errors:10209 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:199 RX bytes:1301476585 (1.3 GB) TX bytes:40653870 (40.6 MB) Interrupt:18 Ha valaki tudna segítséget nyújtani nagyon megköszönném, mert amiatt, hogy az én gépemen nem megy a win és emiatt a hálózat sem, a linux alatt pedig egyszerűen nem tudom beállítani a hálózatot, a család nem tud netezni, aminek ugye értelemszerűen én vagyok az oka :) így aztán nem kell ecsetelnem, hogy mennyire "égető" lenne a segítség:) előre is hálás köszönettel :)

Ugye jól érte hogy így van==> Internet <==> UBUNTU-PC <===> SWITCH <==> PC-k Ha így, akkor:

apt-get install dhcp3-server dnsmasq firestarter -y
ifconfig [az az eszköz neve amely a switchre kapcsolódik] 192.168.0.1
Gyakorlatban például:
ifconfig eth1 192.168.0.1
Lenyomod: ALT + F2 Beírod: firestarter Követed a lépéseket és elvileg jó lesz, ha nem, akkor majd írj, hogy mi nem megy.

Bocs, a linux beállításához nem tudok tanácsot adni, de ha holnap veszel egy AP-t és az csatlakoztatod a switch-be, akkor fog tudni netezni mindenki és nem kell egy gépnek folyamatosan menni. Kissé költséghatékonyabb megoldás.

GorkhaanElőször is köszönöm a gyors választ! Sajnos csak most tudom kipróbálni amit írtál. Eljutottam addig, hogy ALT+F2 - beírom firestarter, de azt mondja csak root jogosultsággal tudom futtatni. Viszont nem tudom hol lépjek be root-ként... terminálablakban? vagy írjam a firestarter elé hogy sudo? ne haragudj a bugyuta kérdésért, de nem tudom a választ. Elakadtam. P.S.: csak a hozzám hasonlók kedvéért: az "apt-get install dhcp3-server dnsmasq firestarter -y" sor elé a "sudo"-t oda írtam .. gondolom így kellett.

karmesterEddig megvagyok :) firestarter elindult, felismert eszközöm az eth0, bejelöltem,hogy dhcp kiszolgáló adja meg az ip címet, internetkapcsolat megosztását engedélyeztem, de a helyi hálózati eszköz-nél a felismert eth0, valamint az ismeretlen wifi0, ismeretlen ath0 és ismeretlen pan0 közül melyiket kell bejelölnöm?

ggaborÚgy hiszem, hogy ATH0 ról kapod a netet és ETH0-ra osztod szét a jónépnek.

GorkhaanSajnos továbbra sem tudom a hálózatot működtetni. Tehát a helyzet az, hogy a fenti értelmezésnél maradva : internet UBUNTU PC (ez működik is ... magától felcsatlakozik, megtalálja a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot ((mikrohullámú internet)), a vezeték nélküli hálókártya szerintem is az ath0, DHCP-vel kiosztott, az Eszközök/Hálózati segédeszközök fülön szépen ki is írja mind az IPv4-es mind az IPv6-os protokollt.) viszont innentől: UBUNTU PC SWITCH PC-K nos ez NEM MŰKÖDIK. Sajnos azt írja a Firestarter is, hogy a tűzfal indítása sikertelen: az eth0 eszköz nem áll készen, ellenőrizzem a hálózati eszköz beállításait és hogy aktív-e az internet kapcsolatom. Az igazán érdekes számomra az, hogy míg az ath0 eszközre azt mondja :ismeretlen eszköz, ugyanakkor az internetre fel vagyok csatlakozva, az eth0-ra azt mondja Ethernet eszköz. Sajnos nem tudok rájönni hogyan kellene beállítanom és azt sem tudom, hogy az eszközömet hogyan tehetném ismertté. Segítségeteket előre is kérem/várom és köszönöm.

ggaborFirestarter elindítása előtt IP-címet kell adni az ETH0-dnak: sudo ifconfig eth0 192.168.0.1 Ha még most sem lesz jó, megcsináljuk Firestarter nélkül. Nyugi menni fog! :)

GorkhaanP.S.: Annyit tennék még hozzá, hogy lefuttattam most a Hardware tesztet és ezt írja ki a hálózati kártyáknál:

Hálózati vezérlők felismerése: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01) Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)

. Tehát még azt sem mondhatom, hogy nem ismeri fel a hálózati kártyákat a rendszer.

Gorkhaanmegcsináltam de sajna még mindig nem csatlakozik. tehát: Hálózati beállításoknál:Internetre kötött hálózati eszköz(ök): Ismeretlen eszköz (ath0)Helyi hálózatra kötött eszközFelsimert eszköz(ök): Ethernet eszköz (eth0)Internetkepcsolat-megosztás engedélyezése - kipipálva DHCP bekapcsolása a helyi hálózatonMeglévő DHCP kapcsolatok megtartása - bejelölve ==> Elfogadás ==> erre azt írja ki, hogy: Tűzfal indítása sikertelen, ismeretlen hiba lépett föl. Kéri ellenőrizzem a hálózati eszköz beállításait vagy hogy az internetkapcsolat aktív-e. Mivel az aktív, ezért csak az eszközbeállítás lehet a ludas - gondolom én.Ugyanakkor a Firestarterben a kezdő felületen azt mondja Tűzfal Kimenő/Bejövő Eseményekre: 0 0, viszont a Hálózat EszközTípusÉrkezettElküldöttAktivitáswifi0Ismeretlen27.2 MB0.8 MB0.3 KB/sath0Internet4.6 MB0.6 MB0.0 KB/seth0helyi0.2 MB0.0 MB0.0 KB/span0Ismeretlen0.0 MB0.0 MB0.0 KB/s tehát mutat aktivitást. Sőt az eseméynnaplóban is vannak bejegyzések, már azóta, hogy föltelepítettem, pl Time: Dec 28 13:36:50 Source: 192.168.0.186 Destination: 192.168.0.1 In IF: eth0 Out IF: Port: 53 Length: 59 ToS: 0x00 Protocol: UDP Service: DNS windows alatt úgy tudom régebben volt olyan, hogy föl kell venni a usert ahhoz, hogy hálózatban minden irányban meglegyen a forgalom, tehát ne csak a server lássa a klinest, hanem a klinsnek is legyen xrw joga a serveren. Nem lehet hogy itt is ez a gond? mármint hogy nem vettem még föl gépeket. elnezést amiért ilyen hosszúra sikerült

ggaborNa kezdjük az elején szépen. Nem ide írok mert itt szűk a hely, hanem a Topichoz írom.

Előbb olvasd el végig amit írtam, csak azután fogj hozzá Na tehát, állítsuk be a DHCP szervert. Firestarter-t állítsd le ahogy van. Mindenek előtt ez kell:

sudo apt-get install dnsmasq -y
                  Ebbe a fájlba
                  /etc/default/dhcp3-server
                  Legyen ez: http://pastebin.com/m6ba541d5 Ebbe a Fájlba:
                  /etc/dhcp3/dhcpd.conf
                  Legyen ez: http://pastebin.com/m1a3ceaa9 eth0 eszközről várjuk a DHCP klienseket. Ha más az eszköz neve azt írd oda
                  sudo ifconfig eth0 192.168.0.1
                  Aztán:
                  /etc/init.d/dhcp3-server force-reload
                  ha azt írja a végére hogy: [ OK ] Akkor működik a DHCP. Kell megcsinálni magát a netmegosztást is. Ime: http://pastebin.com/m324565da Ez egy script, mentsd le egy fájlba majd futtasd.
                  sudo sh scriptneve
                  Eközben, ha az ifconfig elfelejtené az eth0 IP címét írd be megint újra. ( ifconfig eth0 192.168.0.1 ) Ez tuti működő cucc, csak arra kell figyelni hogy helyes eszközök nevei szerepeljenek a megfelelő helyeken. Tűzfal scriptben és a Pastebin-es cuccokban is!!!!

Gorkhaancsinálom amit írtál ... 1 közbevetett kérdés: Aztán: /etc/init.d/dhcp3-server force-reload ez elé a sor elé nem kell sudo?? ill. ezt a sort terminálba kell beírni?

GorkhaanHát azt kell mondjam: már majdnem .. :) A dhcp azt írta OK. Elmentettem a scriptet a "/" alatt, de sajnos már a mentésnél is azt írta, hogy 'failed' ráadásul kitörölni sem tudom, mert nem engedi. Gondolom az attribútuma zárolt, amit nem tudom mivel lehetne megváltoztatnom. win alatt TotalCommander, de sajna ubuntu alatt nem tudom melyik program szolgál erre. Úgyhogy megint elakadtam.

ggaborNe oda mentsd! /root/ ide törölni letudod könnyedén. ALT + F2, beírod gksu nautilus. elnavigálsz oda és törlés. Közben figyelgessed a klienseknek dob e IP-t a DHCP, mert az csak 1 dolog hogy [ OK ] -t ír rá! :D gyere IRC-re én ottvagyok. Akkor mehet élőben is a duma. http://ubuntu.hu/konyvlap/kozosseg

GorkhaanMindenek előtt nagyon szépen köszönöm neked az önzetlen segítséget!! A dhcp-server működik és a 3 gép ki tud menni az internetre, úgyhogy ez a kérdés megoldódott.Sajnos a hálózat nem állt föl, bár a server gépen még nem jelöltem ki megosztást ill. nem tudom hogy a linux is úgy működik-e mint a win, azaz hogy külön ki kell jelölni megosztott mappát, vagy linux alatt van eleve kijelölt mappa?És még valami: a scriptben azt olvasom, hogy nem biztonságos a használata, úgyhogy nem tudom nekem való-e a föltelepítése ill. mit kell beállítani, hogy biztonságos legyen? Mégegyszer köszönöm!

Ennyivel később: 11 nap

ggaborAzért "nem biztonságos" mert semmi tiltó szabály nincs, minden engedélyezett. Neten keress rá, hogy kell portokat zárni, stb. Nem tudom mik az igényeid. :)