Sziráki Tamásnézd. én úgy ismertem meg az ubuntut, hogy valahol a neten, valami reklámfelületen ezeket a dolgokat ígérte a szöveg - nemtom szó szerint idézni, mert rég volt. valahogy így szólt:
- ingyenes oprendszer (ez OK),
- egyszerűen telepíthető (ez is OK),
- csak telepíted és azonnal használod (ez is OK),
- nincs szükség driverekre, programokra, mert mindent tartalmaz (ez volt a ferdítés, mert annyi féle alkatrész létezik, meg minden - nem ismerek oprendszert, ahol ilyet mertek volna ígérni),
- windowsról is gyors az átállás mert felhasználóbarát lett (igaz, hogy felhasználóbarát, de azért csak más, és gondolom kell némi ismeret, hogy ha olyanra akarod beüzemelni, amire aztán esküdözöl a fórumokon!)
mikor felnyomtam először a gépre, kicsit csalódott voltam, hogy a driver része nem ment jól. főleg, hogy azt sugallta a reklám, hogy egy kezdő linuxos is képes tökéletesen beüzemelni. no ez nem ment. de az ember úgy tanul, hogy szenved vele. hát ezt csinálom most is.
a programokra visszatérve - most csinálgatok egy listát, hogy miket használok, mire találtam eddig megoldást, és mire nem, mi azokban a lényeges. az utóbbi időben már úgy válogattam a használt programokat, hogy teljesen ingyenesek legyenek otthoni vagy akár céges felhasználásra. sőt, mostanság azt is nézem, hogy mindkét oprendszerre jó legyen. van egy olyan törekvés bennem, hogy egyszer, teljesen átálljak.
mondj nekem egy megoldást az archívumok kezelésére. Windowsban WinRAR, WinZIP, és fizetős társaik az elterjedtek. Ingyenesben az IzArc-ot és a 7-zip-et használom. Csak felrakom az IzArc-ot, bejegyzi a fájltípusokat magának, és nincs gond vele ezután, bármit kinyit. Linuxban meg szenvedek. "ezt kinyitja, azt nem, ilyet telepíts hozzá, így indítsd el, nyiss terminált..."
vagy csak a skypot akartam telepíteni. mindkét rendszerre ingyenes. Windows alatt letöltöd, felrakod, "oszt" megy ahogy kell. azt ne tudd meg mit össze szenvedtem ubuntu alatt. és még nem magyar alapból!
a total commander bár nem ingyenes, windowsos favorit. vannak ilyen freecommander-es próbálkozások, de az nem az igazi. mivel nincs linuxra TC, kénytelen vagyok váltani. pld. a gnome commander miért lép ki, amikor az egér jobb gombjával akarok kijelölni valamit? holott a beállítások jók... így nem fogom hamar megkedvelni.
van a pspad, amit a melóban is használok adatok tisztogatására, kódszerkesztésre. sajnos a cseh programíró nem csinált linuxos verziót belőle. majdnem minden funkcióját használtam már, a legfontosabb talán, hogy piszkosul jó lehet vele reguláris kifejezéseket keresni, lecserélni, vagy akár más összetettebb dolgot. és a sorszerkesztési lehetőségek. a különböző segédtáblázatai. egyszóval jó kis segéd. a notepad++ nem ilyen, akár mennyire is hasonlít. mi hasonlít legjobban tudásra? persze ehhez ismerned kéne.
az a legnagyobb baj, hogy én ismerem a windowsos oldal programjait. szeretnék átállni linuxra, de biztosra akarok menni. kérdezek, erre nagyrészt olyanok válaszolnak, akik nem használják a windowst. feltételezem akkor az arra íródott programokat sem. így próbálnak meg kiváltást ajánlani. ami dícséretes, de mégis így belegondolva olyan íze van az egésznek, mintha két különböző nyelven beszélnénk egymáshoz. nem?
A programok telepítésével kapcsolatban linux alatt meg csak azt kérdem, mint amit mások is már a fórumban, hogy miért kell nekem majdnem haladó programozónak lennem egy rendes telepítéshez??? És mit csináljon az, akinek nincs nete és nem bír rákeresni, hogy valami támpontot kapjon?