brekiSzia! Valóban, talán ellentmondásosan fogalmaztam, de a lényeg valóban az, hogy egy DVD lemezt behelyezve az nem csatolódik automatikusan, holott az fstab-ban az eredeti noauto opciót auto-ra állítottam. Azonban, a Helyek/Cserélhető adathordozók alatt megtalálom a DVD-t, és ha rákattintok, megnyílik a Nautilus, és a DVD csatolódik. Ezt le tudom ellenőrizni a Midnight Commanderrel is, mert amíg a Nautilus meg nem nyílik, és nem csatolja a DVD-t, addig a Midnight Commanderben a /media/cdrom üres, amikor a Nautilus csatolja, akkor viszont az MC-vel is látom a DVD tartalmát. Persze, kézzel is tudom csatolni a DVD lemezt a mount-t auto /dev/scd0 /media/cdrom-al. Igen, a lényeg az, hogy míg korábbi disztribúciókban (Dapper, stb) a DVD lemez behelyezésével azonnal megnyílt a VLC vagy az Mplayer (ami alapértelmezett lejátszóként be volt állítva) és elkezdte lejátszani a DVD-t, addig az Intrepidben kézzel kell pücskörészni. Ez persze engem nem zavar, de amikor egy teljesen kezdő Linux-felhasználónak akarom eladni a Linux-t, akkor joggal kéri számon azt a lehetőséget, amit Windows-ban megszokott. Fazakas Albert
a vlc és mplayer nem nyitják meg az egyszerű DVD lemezt
fantanDe miért állítottad át auto-ra? Nekem alapbeállításon minden lemeznél azonnal felajánlja, hogy mit kezdjen vele. De ha Nautilusban beállítod (Szerkesztés -> Beállítások -> Adathordozó), hogy a DVD Videó behelyezésekor a VLC induljon el, akkor szerintem még kérdezősködni se fog.
berciXcoreSzia! - Sajnos azt kell mondanom, hogy nálam az fstab-ban akár auto, akár noauto opcióval a DVD nem csatolódik automatikusan, kézzel viszont (a mount-al), vagy a Nautilussal csatolódik. - A Rendszer/Beállítások/Fájlkezelés/Adathordozó fülön a VLC van beállítva, és mégsem indul el a VLC automatikusan. - A Rendszer/Beállítások/Alapértelmezett alkalmazások/Multimedia fülön alapértelmezett lejátszóként a VLC van beállítva. - A /etc/gnome/defaults.list-ben pedig az x-content/video-dvd=vlc.desktop-ra, az x-content/video-vcd=vlc.desktop-ra, az x-content/video-svcd=vlc.desktop-ra van átírva. És a fentiek ellenére a VLC nem indul el automatikusan. Fazakas Albert
fantanEz esetben passz. Mondom, nekem minden lemeznél megkérdezi, hogy mit akarok vele kezdeni, és feltételezem, ha nem kérdezősködésre, hanem alkalmazásindításra lenne beállítva, akkor tenné is a dolgát. De így ez nagyon furcsa.
berciXcoreSzóval, ezt utálom a Linuxban (pedig már 13 éve csak ezt használom), hogy olyan sok mindent kell egyszerre figyelembe venni, és esetenként olyan választási lehetőség elé kerülök, amikor egyik választás sem elégíti ki teljes mértékben az igényeimet. Igy van ez jelen esetben is. Tehát: A galibát az okozza, hogy használom a compiz-t 4 munkaasztallal, munkaasztalonként egyedi háttérképpel. Ahhoz, hogy mindegyik munkaasztalon különböző háttérkép legyen látható a compiz Cube-on, a Rendszereszközök/Konfigurációszerkesztés alkalmazásban az apps/nautilius/preferences fülön ki kell szedni a Show Desktop jelölőnégyzet bejelölését. Ekkor nem a nautilus jeleníti meg a munkaasztalokat, hanem a compiz. Ez esetben a munkaasztalról eltűnnek a Számítógép, a Saját mappa és a mountolt meghajtók, így a CD/DVD meghajtó ikonja is, ugyanakkor minden munkaasztalomon a compiz segítségével különböző háttérkép jelenik meg. Ebben az esetben DVD behelyezésekor az ugyan csatolódik, de az ikonja nem látható, a VLC nem indul el és nem kezdi el a DVD lejátszását. Viszont, ha a Rendszereszközök/Konfigurációszerkesztés alkalmazással az apps/nautilius/preferences fülön a Show Desktop jelölőnégyzetet bejelölöm, akkor a DVD berakásakor az csatolódik, a munkaasztalon megjelenik az ikonja, egyben megnyílik a VLC is, és elkezdi lejátszani a DVD-t. Ebben az esetben viszont minden munkaasztalon ugyanaz a háttérkép lesz látható, mert a munkaasztalokat a nautilus kezeli. Tehát választhatok: vagy azt akarom, hogy DVD behelyezése esetén automatikusan elkezdődjön annak lejátszása az alapértelmezett médialejátszóval, de le kell mondanom a munkaasztalonként eltérő háttérképekről (legfeljebb még megpróbálhatom pl. a wallpapoz-al a munkaasztalonként különböző háttérképeket), vagy ragaszkodom az utóbbiakhoz, akkor azonban kézzel kell indítanom a VLC-t. Nem tetszenek ezek az alternatívák. Arról nem beszélve, hogy az én rendszeremben sok partició van, én viszont nem szeretem, ha a munkaasztal tele van a mountolt meghajtók ikonjaival. Fazakas Albert
Próbáltad már, hogy a compiz ablakkezelőjét átállítod Emerald-ra?
scoobydoo1234Persze, de nem segít.
brekiMondom érthetöen. Miközben windows alatt szó nélkül megy Ubuntu alatt az istennek sem. Hogy még cifrább legyen a dolog, a kalóz DVD-k és az egy-két évvel ezelötti jogtiszta bolti DVD-k gond nélkül nézhetök. Karácsonyra kapott a lányom egy jogtiszta tuti "Mamma mia" cimu DVD-t ami elindul, reklámok, elözetesek simán megnézhetök de a filmnél hibaüzenet jelenik meg, hogy nincs lemez a meghajtóban. Miközben ugyanezen a gépen XP alatt meg tudom nézni. Na eztb add össze. Igen ez bizonyos esetekben segitett. http://download.videolan.org/pub/libdvdcss/1.2.9/deb/libdvdcss2_1.2.9-1_i386.deb
mondok vmit aztán aki ért hozzá elmondja hogy jó-e vagy se:-): én nem a /dev/scdx-ből rakom be a lemezt hanem a /media/cdromx-ből...a /dev/scdx-ből nekem sem tolja sem a vlc sem semelyik de a másik pathból igen.
zaultschyA /dev-ben nálam egyedül scd0 szerepel, mert csak egy meghajtóm van. Viszont ugyancsak a /dev-ben ezek a szimbolikus linkek vannak az scd0-ra: cdrom, cdrv, dvd, dvdrw. Aztán van egy szimbolikus link: /cdrom, ami a /media/cdrom-ra mutat, aztán van szimbolikus link: cdrom a /media alatt, ami a /media/cdrom0-ra mutat. Az fstab-ban viszont a /dev/scd0 a /media/cdrom0-hoz csatolódik. Mindenesetre nekem is át kellett írnom a /home/felhasznalo/.config/vlc/vlcrc-t, hogy a a vlc eredeti DVD hozzárendelését a /dev/scd0-hoz megváltoztassam a /cdrom-hoz. Nálam is csak ekkor tudom megnyitni VLC-ben a DVD lemezt a Media/Lemez megnyitása panelon a Lejátaszás gombbal. Mindegy is, maradok a kézi vezérlésnél. Saját magamnál tudom, hogy mit kell csinálnom DVD lejátszása érdekében. A rendszerem beállított arculatát pedig nem akarom módosítani. Fazakas Albert
és ha átütöd az alapértelezett lemezeszköz beállítást a vlc-ben akkor se?
a gyári írásvédett DVD lemezek lejátszásához fel kell rakni egy csomagot addig nem fog minden lemez menni... anno itt kérdeztem én is ezt :) a választ be is másoltam ide ami segített http://ubuntu.hu/forum/alkalmazasok/810-dvd-lejatszasi-problema Ezt írd be terminálba: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list majd ha ez megvan: sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update a telepítés pedig: sudo apt-get install libdvdcss2
fantanaham.sztem a /cdrom nem jó...próbáltad a /media/cdromx-szel (x az a szám amelyik a dvd lejátszód)?
fantannos találtam itt egy másik linket ugyanazon problemával,hátha: http://ubuntu.hu/forum/hardverek/se-dvdcd-se-usb-auto-mount-nem-megy
Sziasztok! Ubuntu 9.04 rendszeremem gond van a dvd lejátszással. Berakom a lemezt, de nem csatolja auto (hang cd-t igen) A helyek > számítógép > CD-RW/DVD±RW meghajtó-ra kattanok, ezt írja: Nincs adathordozó a meghajtóban Ha a vlcn próbálom a lemezt megnyitni ezt: Lejátszási hiba: A DVDRead nem tudta megnyitni a(z) „/dev/sr0” lemezt. A bemenet nem nyitható meg: A VLC nem képes megnyitni a(z) „dvd:///dev/sr0” MRL-t. Az fstab ez van: /dev/sr0 /home/zopa udf,iso9660 defaults 0 0 A /desktop/gnome/volume_manager/automount_media kipipálva. Mit tegyek? A válaszok előre köszönve :)