berciXcoreÜdv mindenkinek! Én sokáig Ubuntu felhasználó voltam és vagyok, mert egyéb PC-imen most is az fut, de hogy a Sabayon mellett szóljak nagyon jól össze rakott kis OS. Ezt arra értem, hogy pl.: valaki vesz egy tök zsír új Laptopot amire a net-et pl.:wifi-vel tudja megoldani akkor annak némi gondot okozhat a wifi driver, de akár az Intel driver telepítése is. Igazából nekem ami tetszik a Sabayonba, hogy nem kell semmilyen driverrel se sz@rakodni automatikusan telepíti minden drivert annélkül, hogy azt meg kérdezné :) . Ja igen ezt a DVD kiadásra értem! Az tény az Ubuntu és a Sabayon külön világ szinte :)
Sabayon és Ubuntu, melyik a jobb?
Nekem most linux mint nadia van (KDE-plasma), ami egy ubuntu alapú rendszer és ami tökéletesen jól működik. Talán túlságosan is jól, kísérletezgetéssel már csak rontani tudnék rajta :D Szerintem, próbaképpen szorítok majd helyet egy gentoo rendszernek is, csakhogy tudjak min kísérletezni, tanulni és fejlődni egy kicsit, de induláshoz mégiscsak csak kell majd egy kis segítség, így felrakom a Sabayont is a hétvégén. Talán a kernel is más lesz... FreeBsd mondjuk. Éles rendszernek meg megmarad a Mint. A kérdésem csak annyi lenne, hogy a megosztott /home partíció KDE 4 és asztal beállításai egyformán működnek majd mindkét rendszerben? Az már nagyon geek lenne és nagyon tetszene nekem :D
RitanaAz istenért sem szeretnék bele "trollkodni" a dologba, de mi oka van annak, hogy gentoo-t szeretnél a jövőben próbálgatni? Azért kérdezem, mert nekem a forráskód alapú rendszerekkel már meggyűlt a bajom, kerülöm is őket. Inkább arch-ot ajánlanék. Ha van konkrét oka amiért gentoo a cél, akkor hagyd figyelmen kívül amit írtam. :)
v1rusNincs különösebb oka :) Én ÉPPEN azt akarom, hogy meggyűljön vele a bajom ! :D Ott lesz nekem a mint , ha kell egy működő rendszer... a gentoo -val meg lefoglalom magam és tanulhatok is rajta, csak nem akarok teljesen a nulláról indulni .... szóval, nagyjából ennyi. Ezért kérdeztem rám a Sabayonra.
RitanaSabayon elég barátságos a kezdőkhöz is.Nyugodtan próbáld ki. Kapásból felismer mindent(nálam legalábbis),van grafikus szoftverkezelője "Rigo" néven. Nem tudom nekem gyorsabb mint a többi disztró,valahogy a reakcióideje a 0 körül van. Próbáltam KDE,Mate,Cinnamon felületekkel,minddel nagyon jó. De azért az Ubuntut is szeretem.(Nehogy szó érje a ház elejét.)
aliengodköszi, ilyesmiben reménykedtem pont :D Nem hiszem, hogy "szó érné a ház elejét" pusztán a sabayon miatt, egy ubuntu Közösségben. Én több, mint négy évig használtam az edubuntut és eszembe sem jutott, hogy egyszer cserére "kényszerülök" majd! Meg volt hozzá minden, ami nekem kellett, szerettem is nagyon. Végül kb két éve töröltem le az asztali gépemről a 2007 elején telepített rendszert... s akkor sem azért , mert meghibásodott volna.
Ritana"Én ÉPPEN azt akarom, hogy meggyűljön vele a bajom ! " El kell keserítselek: nem hiszem,hogy meg fog. Én Kubuntu mellé telepítettem (hasonló gondolatoktól vezérelve),erre kaptam egy remek disztrót,amit nem igazán kell berhelni,csak megy,teszi a dolgát,bár valamivel lassabb mint a Kubuntu,cserébe stabilabb nálam. :)
v1rusimádom a gentoo-t meg a BeOS-t is. bele lehet hülyülni ilyenekbe. :) valami ubuntu alapú meg azért van, mert nem vagyok valami nagy linux-zseni, és ha hirtelen nagyon kell valamit hegeszteni gyorsan, azt ubuntun hirtelen meg tudom csinálni, míg gentoo-n lehet csak hetek múlva művelődöm ki annyira, hogy egyáltalán jó kérdést teszek fel a nagymestereknek. :)
obligatSzubjektív véleményed alapján mennyire problémás a gentoo telepítése? Azt tudom, hogy sok idő, mire minden lefordul... engem egy hetes telepítési idővel is riogattak már :D Tudom, nem kell mindent forrásból telepíteni, na de akkor is... ja , és nekem főleg a hálózattal és a grubbal szoktak problémáim lenni, amit csak tetéz, hogy egy másik disztribúció (mint 14, kde) mellé szeretném telepíteni, megosztott /home mappával. Hozzáteszem, hogy nem vagyok egy linux- vagy számítógép guru egyáltalán... bár -- kicsit élcelődve -- pont a napokban kaptam meg ezt a megjegyzést az egyik linux mint fórumon :D Ahogy elnézem, a gentoo közösségi támogatása viszont nem túl nagy... szóval, ha elakadok vele, akkor nagyon el leszek akadva. :-/ Ja igen, még valami : az ext4es partíciók átméretezése (ketté osztása) mennyire biztonságos művelet? Még sosem csináltam formázás nélkül... azt viszont tudom, hogy az ntfs partíciók esetében ez a művelet gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A /home backup készítéshez milyen programot javasoltok? Hirtelen csak ennyi kérdésem van, a második kávé előtt. :)
Ritanaelsőre nekem nem lett belőle használható rendszer (másodjára sem), aztán olvastam egy halom dokumentációt, és közben rájöttem erre-arra, de ha valaki nekem állna, hogy kapok három napot, telepítsek neki gentoo-t, elzavarnám. A telepítés kevésbé necces, mint a beállítás szerintem. Ami most van ahhoz két hónapja nem nyúltam, (mármint használtam, de nem piszkáltam), ott tartok, hogy minden megy a gépben, van net és tisztességes hang, és a OS is stabilnak tűnik.Megéri foglalkozni vele, ha van rá időd, nekem mostnában nagyon nincs. És mindezt úgy, hogy még ubit sem csináltam miniisoból, de azt is ki kéne próbálni :)
benczeejayTalán erre gondolt(ál): http://ubuntu.hu/node/16494 (Ylmf OS)