Valami félresikerült az oldal teljes verziójának betöltése során. A hiba javításához próbálja meg frissíteni az oldalt.

Sabayon és Ubuntu, melyik a jobb?

Ritana

aliengodköszi, ilyesmiben reménykedtem pont :D Nem hiszem, hogy "szó érné a ház elejét" pusztán a sabayon miatt, egy ubuntu Közösségben. Én több, mint négy évig használtam az edubuntut és eszembe sem jutott, hogy egyszer cserére "kényszerülök" majd! Meg volt hozzá minden, ami nekem kellett, szerettem is nagyon. Végül kb két éve töröltem le az asztali gépemről a 2007 elején telepített rendszert... s akkor sem azért , mert meghibásodott volna.

obligat

Ritanami lett helyette? ha szabad tudni, úgy értem természetesen.

coco01

Ritana"Én ÉPPEN azt akarom, hogy meggyűljön vele a bajom ! " El kell keserítselek: nem hiszem,hogy meg fog. Én Kubuntu mellé telepítettem (hasonló gondolatoktól vezérelve),erre kaptam egy remek disztrót,amit nem igazán kell berhelni,csak megy,teszi a dolgát,bár valamivel lassabb mint a Kubuntu,cserébe stabilabb nálam. :)

obligat

v1rusimádom a gentoo-t meg a BeOS-t is. bele lehet hülyülni ilyenekbe. :) valami ubuntu alapú meg azért van, mert nem vagyok valami nagy linux-zseni, és ha hirtelen nagyon kell valamit hegeszteni gyorsan, azt ubuntun hirtelen meg tudom csinálni, míg gentoo-n lehet csak hetek múlva művelődöm ki annyira, hogy egyáltalán jó kérdést teszek fel a nagymestereknek. :)

Ritana

obligatSzubjektív véleményed alapján mennyire problémás a gentoo telepítése? Azt tudom, hogy sok idő, mire minden lefordul... engem egy hetes telepítési idővel is riogattak már :D Tudom, nem kell mindent forrásból telepíteni, na de akkor is... ja , és nekem főleg a hálózattal és a grubbal szoktak problémáim lenni, amit csak tetéz, hogy egy másik disztribúció (mint 14, kde) mellé szeretném telepíteni, megosztott /home mappával. Hozzáteszem, hogy nem vagyok egy linux- vagy számítógép guru egyáltalán... bár -- kicsit élcelődve -- pont a napokban kaptam meg ezt a megjegyzést az egyik linux mint fórumon :D Ahogy elnézem, a gentoo közösségi támogatása viszont nem túl nagy... szóval, ha elakadok vele, akkor nagyon el leszek akadva. :-/ Ja igen, még valami : az ext4es partíciók átméretezése (ketté osztása) mennyire biztonságos művelet? Még sosem csináltam formázás nélkül... azt viszont tudom, hogy az ntfs partíciók esetében ez a művelet gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A /home backup készítéshez milyen programot javasoltok? Hirtelen csak ennyi kérdésem van, a második kávé előtt. :)

DcNdrew

RitanaÉn simán tologattam ext3-at és azt hiszem, ext4-et is. Sőőőt, szerintem NTFS-t is, gparteddel. Először nem örült a Win, futtatott egy ellenőrzést, de azt mondta, hogy „jó, hát ennyi”, és működött. Viszont igen időigényes művelet!

obligat

Ritanaelsőre nekem nem lett belőle használható rendszer (másodjára sem), aztán olvastam egy halom dokumentációt, és közben rájöttem erre-arra, de ha valaki nekem állna, hogy kapok három napot, telepítsek neki gentoo-t, elzavarnám. A telepítés kevésbé necces, mint a beállítás szerintem. Ami most van ahhoz két hónapja nem nyúltam, (mármint használtam, de nem piszkáltam), ott tartok, hogy minden megy a gépben, van net és tisztességes hang, és a OS is stabilnak tűnik.Megéri foglalkozni vele, ha van rá időd, nekem mostnában nagyon nincs. És mindezt úgy, hogy még ubit sem csináltam miniisoból, de azt is ki kéne próbálni :)

v1rus

DcNdrewFőleg ha az NTFS nincs előtte töredezettségmentesítve (bár enélkül kb öngyilkosság az adatok szempontjából az átméretezés).

Ritana

obligatPont most települ a Sabayon, úgyhogy kéretik imátkozni ! :D Inkább a sabayont választottam a native gentoo helyett, azt azért mégiscsak olyan embereknek (is) szánták, akiknek nem router volt az óvodában a jelük...

jherc

benczeejayTalán erre gondolt(ál): http://ubuntu.hu/node/16494 (Ylmf OS)

obligat

Ritanajajj, hát a .org oldalon is van handbook, meg fórum , az elinduláshoz elég, utána meg úgyis nekiáll az ember kísérletezni :) De persze Te géped :)

Ritana

obligatSabayon nem akar települni... illetve feltelepül rendben, de aztán a rendszerbeállításoknák dob egy félkilóméter hosszú kivételt... :-/ Ha jól értem a jelenséget, meg a kíírt kínai szöveget, akkor egy már meglévő bootloader zavarja valamiért, valahogyan. (linux mint grub 2-vel és egy win8 is van a gépen... ezutóbbi feláldozható) Tipp? Nem akarom ide bemásolni a teljes hibaüzenetet, mert eszméletlen hosszú...

Ritana

obligatPersze, szabad :D Először egy próbálkozás az OpenSuse-val, de mivel semmit nem tudtam rajta normálisan működésre bírni, ezért töröltem is... illetve csak töröltem volna, ha nem teszi tönkre a masterbootrecordomat, menthetetlenül :( Az összes partícióm odaveszett, a biztonsági is, amit soha nem mountoltam automatikusan, de különösen a személyes adatok (lementett levelezések, diplomaosztó video stb) elvesztése fájt nagyon :-( A sokk után aztán linux mint kde. Vele már jól elvagyok szerencsére, régen volt már ennyire jó a rendszerem. :) (mondanám, hogy megérte a váltás, na de ugye... ) R

obligat

Ritanapastebin.com-ra másold be, ide meg a linket hozzá :)

v1rus

RitanaNe tegyél bootloader-t, és majd a másik linuxon futtass egy update-grub-ot, akkor beteszi az új rendszert is a listába.

giorgio

RitanaHa hegesztőset akarsz úgy néha napján, akkor Arch. A telepítése izgalmas, tanulságos! Az Arch erőssége a pacman, és a rendszer sebessége! Ha gyors rendszert szeretnél, kevesebb bajjal, és stabilabbat, akkor Slackware! Más tudást igényel, mint a Mint/Ubuntu. De megéri! Nálam ez a kettő a nyerő, de már gondolkozok a Slacki visszapakolásán, mert nem kicsit stabilabb az Archnál, nem kell félnem a frissítéseknél, és hát amiből kell a legújabb, az a Slacki repójába is az, amit meg kézzel kell feltenni, az friss egyébként is! :) Ezekért megéri váltani, mert van miért! Sebesség, stabilitás, vagy mindkettő egyszerre! Majd jól megfenyegetem az Archot, hogy ha rosszalkodok, akkor Slackware barátja leváltja! :)

a mester

Ritana"az OpenSuse ... teszi tönkre a masterbootrecordomat, menthetetlenül" meg a PEBKAC

Ritana

obligatPFF, a szöveg meghaladta az 500 kilobájtot :D

Ritana

v1rusHamarabb is szólhattál volna :P Ez tényleg jó ötlet, ha most sem járok sikerrel, akkor ez lesz :) Köszi! :-)

Ritana

v1rusbekerült végre a grub listába, de így sem indul. Nincs root partíció, aszongya. :( Esetleg lehet az a gond, hogy telepítéskor nem formáztam?? (előtte formázva volt a partíció szerkesztővel) Egy kicsit unalmas (és eredménytelen) esti program volt a mai... :-/

Ritana

giorgioEzeket a szinkron telepítéseket egyszer majd meg kellene konzultálnunk, mert úgy látom nagyon megy ez neked! :) Amúgy olyat lehetne csinálni pl. , hogy a két (kde) linux amellett, hogy megosztva használ /home particiót, a felhasználó név is ugyanaz?? jó lenne, ha az egyik rendszer asztali beállításait kezelné a másik is :) Vagy ez már nagyon abszurd/rizikós?

Silent_Bob

giorgioAz Arch Gnome most nem a legjobb választás, mert a gnome-shell eszi a memóriát, mint a veszett fene. Pár óra uptime után már 1400(jól olvasod) MB RAM használat úgy hogy nem megy semmi. Most próbálok egy Sabayon- t, eddig jónak tűnik, csak nagyon lassú a system upgrade 450 csomag, és már egy órája megy, de mega a rendszer jó.

Ritana

RitanaKözben megoldódott a dolog: BIOS-t kellett frissíteni (életemben most először), most már simán települ minden :) Eddig az USB -ről sem engedte elindítani a telepítőt... és jobban bele gondolva, ez magyarázatot adhat arra is, hogy egy olyan ártalmatlan művelet, mint a SuSe telepítése, miért végződött ekkora katasztrófával...

« Előző oldal Következő oldal »