Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Blogok

Retró érzés Ubuntun, Dosbox avagy vissza a jövőbe

A Cikkben elolvashatjuk, hogyan futtathatunk Dos-os alkalmazásokat Ubuntu Linuxon, DosBox segítésével.

Dos-os alkalmazás futtatása Ubuntu rendszeren DosBox segítségével

Bár nem Ubuntuval kapcsolatos téma és már hallom ahogy zúgolódik a tömeg, de egy kis retró érzés azért remélem belefér: Ha még emlékszel a kedvenc Dos-os játékod nevére, esetleg a hivatkozására írd meg!

Hozzászólások (51)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A Cikkben elolvashatjuk, hogyan futtathatunk Dos-os alkalmazásokat Ubuntu Linuxon, DosBox segítésével.

Dos-os alkalmazás futtatása Ubuntu rendszeren DosBox segítségével

Bár nem Ubuntuval kapcsolatos téma és már hallom ahogy zúgolódik a tömeg, de egy kis retró érzés azért remélem belefér: Ha még emlékszel a kedvenc Dos-os játékod nevére, esetleg a hivatkozására írd meg!

Siman jo tema! Retro powa! x)

Nekem anno az Impossible Mission, Blue Max, Test Drvie és valami karate játék volt a nagy kedvencem. Ja és ne hagyjuk ki a pixelhalmazos Samantha Fox strip pókert se!

• Roll válaszolt erre.

Személyes kedvenceim: One Must Fall 2097 (nagyon ütős és gyors robotos verekedős játék, csodálom, hogy alig ismert), Jazz Jackrabit (pörgős, lövöldözős platformjáték), Stunts (autós cucc, ahol te építheted a pályákat), végül pedig a Doom

CruelAngelA Jazz Jackrabbit nagyon nagy volt. Az első résznek volt igazi a hangulata. Kár, hogy nem csinálták meg a 3D-t. Bár volt valami demo belőle.

Might and Magic széria (Heroes of... 1-2 valamint a Clouds of Xeen+Darkside of Xeen), Wizardry 7, Master of Magic, Master of Orion, Albion és bizony - bár én nem túlzottan kedvelem az FPS-eket - a Doom. :)

• Mizu válaszolt erre.

Meouwnwarcraft, transport tycoon (persze ebből van linux verzio), dos navigator tetris :D, na es persze wolf 3d

dosbox powa:) már el is felejtettem hogy van ilyen , na jól be is rőffentem.

DcNdrewA 3d-t próbáltam, nagyon gagyi, jobb hogy nem adták ki. Viszont 1 és 2 nagyon király :D

Jelenleg a gépen 92 Dosos játékom van :) Néhány a kedvencek közül: Colonization, Death Rally, Defender of the Crown, Destruction Derby 1-2, Eye of the Beholder 1-3, Goblins 1-3, Golden Axe, GTA, Heroes 1-2, Liero, Master of Magic, Pizza Tycoon, UFO/X-Com sorozat, Lost Vikings, Warcraft 1-2, Wing Commander 1-2 + Privateer (meg aztán Righteous Fire), Wacky Wheels és Z. Meg persze még sokan mások :)

• v-to válaszolt erre.

Szuper játékok! A címben szereplő Bruce Lee csak remake, az Commodore 64-en volt igazi;)

sdcKedvenc játékom volt! Van itt valaki aki használt Commodore +/4-et, vagy C=64, VIC20?

arth2oC64,+4 mindkettőt szerettem, vice az elsők kőzőtt volt mikor telepitettem az ubuntut.

arth2o64et igen :) még a garázsban meg is van valahol + bedobozolva párszáz lemez játék..xD wings of fury-t mennyit nyúztam meg a blue max-ot na és még anno kazettán volt meg az int karate 1-2 meg valami gördeszkás utcás játékra emlékszem amiben üres üvegeket kellett gyűjteni meg kitérni a kocsik elől.. a neve úgysem fog eszembe jutni xD ja és persze usagi yojimbo és oil imperium bár most, hogy így belegondolok egyre több jobbnál jobb játék jut eszembe xD

NightWolf_Jó lista :D Néhány gyöngyszem, ami hirtelen eszembe jut. és még nem említettétek: Keen (ugrálóbotos plattform, volt vagy 6 része) Eitris (egymás ellen játszhat 4 user, a másikkal ki lehet tolni benne, ha valami effektes kockát süllyesztesz) Prince of persia (szigorúan 2D) Another world (az abszolut kaland!!! emiatt lehet, hogy felteszem a dosboxot én is :D) NetWars (Novell szerverünk volt anno, ez a progi azt hiszem a része volt... neten egymás űrhajóját levadászni, teljes 3d környezetben...) Dune és Dune II huhh, volt valami flipper progi is, ami után megjelent az első olyan, ami scrollozta a képernyőt... segítsetek, mi is volt a neve? Pinball Fantasies talán az első, a második valami bohócos témájú, 4 féle pályával (vadnyugat, víz alatt, cirkusz..és azt hiszem codemasters termék.. Megvan, eszembe jutott, de már nem törlöm ki a kínlódást. PSYCHO PINBALL !!! Lemmings (na ebből is volt jópár kiadás) Mario (majdnem kihagytam, pedig kihagyhatatlan ) Ugh! (ősember taxizik ) Settlers - írta már valaki? UFO, vagy X-COM nem is tudom mi volt a rendes neve... végül még egy, ez nem dos, ez amigára volt: Full Metal Planet Most látom, hogy anno a munkaidőm mekkora részét játszottam végig... És hogy milyen öreg vagyok :D Nem bírtam ki, hogy ne szerkesszem még be a DOTT -ot, azaz a Day of the Tentacle-t és a Duke Nukem 3D-t. A csáp legyen veletek! ;)

Hát igen a régi szép idők... :) Jó hallani a régi neveket. Nagy kedvenc volt a logikai: The 7th Guest. Gyönyörű előre renderelt 3D-s képeivel egy csoda volt anno 1993ban. Meg az Alone in the dark, az első rész 1992ből igazi 3D látvánnyal.

twixc64et sokat nyomattuk tesómmal, nekem a kedvenceim ott az int karate 1-2, paperboy(biciklis ujságdobálós), valamint az aces of aces 2.WH-s repülő "szimulátor" volt, mondjuk a boulderdash se volt rossz(kis izé kieszi a drágaköveket(villogó bogyók) a földből, vigyázva nehogy a sziklák a fejére essenek, vagy nehogy megegye valami beazonosíthatatlan hammogó :) ), a mai napig megvan a gép, és nyaranta össze szoktam rakni játszani vele egy kicsit, bár legutóbb sikerült egy régi fekete fehér tv-t kinyírni vele, mert 3napig ment egyfolytában :) aztán eltűnt a kép, de sebaj, az usagi yojimbo valóban nagykirály volt, meg volt valami dos-os játékokat megszégyenítő grafikájú helikopteres game is, de a nevére nem emlékszem

DattiVIC20-on tanultam meg 'programozni' :-), Poke 2312,256 +/4 azok voltak a szép idők dokumentáció semmi, könyv 0, Internet: az meg mi? Na szóval mire szolgál ez a program részlet és milyen gépsárkányon töltött be napi press play on tape szerepet? Aki megfejti azé hangszóró! ASM: start: monitor -> egy kis segítség 140 lda $01; 142 sta $ff11; 145 inc $ff19; 148 jmp $140; Legutoljára mikor C:=64, +/4, VIC20 emulátort láttam, kényszer képzetem volt, hogy átkonvertáljak egy C64-es játékot +/4-re vagy írjak egy demót. Sikerült is, mert az Internet tele van dokumentációval, nem úgy mint akkor .. :-)

martonmanyNekem mai napig megvan kb. 15éve elcsomagolva szép állapotban a C64/II egy 1541-es floppy drájvval és egy halom játékkal, programmal. Egyszer már próbáltam és még jók voltak a lemezek, minden ment róla. Már gondolkodtam rajta, hogy újra be kellene üzemelni :) Ennek már eszmei értéke van, mert amit adnának érte annyiért inkább marad még vagy 50 évig ;)