Tegnap találkoztam először a jelenséggel. Indítottam a rendszert (rEFind-del) Ubuntu 24.04.1-et. Indítás után amikor böngészni akartam vettem észre nincs hálózat (vezetékes). Kábelek igazítása, semmi. Kikapcs, és a Windows indítása. Van internet. Vissza Ubuntu van internet. A nap folyamán végig volt internet. Ma bekapcsolom a gépet Ubuntu nincs internet de észrevettem ha lassan is de felcsatolta a 2 NAS könyvtárat. akkor valameddig jó a hálózat. Pingeltem a solgáltatói routert xxx.xxx.0.1 jött válasz. Próbáltam 8.8.8.8-at meg az index.hu-t mert régebben ezek pingelhetők voltak. most nem tudom. Ahhoz kéne segítség mivel tudom kideríteni hogy miért nincs az indításnál internet. Azt se tudom, hogy a bejelentkezési képernyőn már kell e lenni a net-nek. Ma is kikapcs, Windows, Ubuntu és volt net. Nem értem. Előre is köszönöm az ötleteket.

KiralyMarta
    Ha jól emlékszem ez régebben is előkerült már. A megoldást konkrétan ne tudom, de valami olyasmi van, hogy a windows nem megfelelő állapotban hagyja a hardvert. Ezt hogyan éri el azt nem tudom, de elméletileg csak laptopoknál fordul elő. És az is lehet összekeverem valamivel.
    A tartós megoldás: Ne használj Windowst.

sömike Ma is ugyan úgy jártam. Elindítanám az Ubuntut de nincs hálózat. Figyelemre méltó Ubuntuval álltam le minden alkalommal. Ebben az esetben ha nem lenne Windows nem tudnám megírni a hozzászólást. Most ki kapcsolom a Windowst és Jöhet az Ubuntu. Ha Ubuntu alól meg tudnám oldani problémát nem lépkednék át minden reggel.

• Szerkesztve

Nem leszel velem kisegítve, de hátha valakinek lesz ötlete...

A hálókártyát, mint minden egyéb perifériát is, egy kernelmodul kezeli a Linukszban. Azt látod, hogy első bekapcsolásnál a modul nem indítja el a hálókártyát, míg egy Windows utáni újraindításnál a már valamilyen állapotban levő hálókártyát ugyanez a modul már tudja használni.

Szerintem két dolgot kéne megnézni:

• melyik modul kezeli a kártyát, és
        • milyen üzeneteket jegyez be a kernel a logba induláskor.

Gyanítom, hogy a két dmesg összehasonlításából valahogyan ki lehetne szúrni, mit kéne másként csinálni.
        (De a dmesg olyan hosszú, hogy ennek két példányát átböngészni nincs semmi affinitásom, csinálják a fiatalok.)

Aztán még az előfordulhat, hogy egy mezei network restart is hozhat sikert.

KiralyMarta
          Csatlakozva a mester valaszahoz: A hibajelenseg megjelenese nem fugghet ossze az utolso
          kernel frissitessel? ... Frissitesi elozmenyek:
          cat /var/log/apt/history.log

• Szerkesztve

A téma címe eléggé sejteti, hogy itt nincs illetékességem, de azért leírnám, hogy másik fórumon fórumtársam nem oly rég telepített (talán életében először ráadásul Linuxot). A WiFi és Bluetooth adapter korábban rendben volt Windowsról, de Linuxon már a live alatt sem működött és ez természetesen magától nem változott a telepített rendszeren sem.
            A fő mozzanat az volt, hogy a BIOS-ban ki kellett kapcsolni a Secure Boot-ot, utána a
            sudo apt install --reinstall bcmwl-kernel-source
            már sikerrel le tudott futni, újraindítást követően működött a WiFi rész és a Bluetoothnak is csak annyi kellett, hogy a hiányzó BCM43142A0-105b-e065.hcd fájlocskát letöltsük és a /lib/firmware/brcm könyvtárba másoljuk.
            http://harminckettes.hu/index.php?topic=389.msg116702#msg116702
            Ez is olyasmi volt, amikor a hiba a Linuxon jelentkezett, mégse azt kellett alapvetően masszírozni.

KiralyMarta Tegnap találkoztam először a jelenséggel. Indítottam a rendszert (rEFind-del) Ubuntu 24.04.1-et. Indítás után amikor böngészni akartam vettem észre nincs hálózat (vezetékes). Kábelek igazítása, semmi. Kikapcs, és a Windows indítása. Van internet. Vissza Ubuntu van internet.

Nekem ez is hasonló dolognak tűnik, mint amikor nekem a Giadan több rendszert bootoltam egymás után, aztán hol volt internetkapcsolat, hol nem.
            https://ubuntu.hu/d/46628-intel-i218-lm-hol-van-hol-nem-van-azaz-nincs
            Jó sokáig keresgéltünk, mire kisült, hogy a gépet leállítva is áram alatt marad és a hálókártya az utolsóként jól működően bootolt rendszer fogságában marad, áramtalanítani kell a gépet egy kis időre és kész.
            Simán kinézem a dologból, hogy beállítási hiba miatt (félig hibernálódik a Windows a kikapcsolást kérve is [nincs kikapcsolva a gyors rendszerindítás
            Windows „Leállítás” ((valójában gyors rendszerindítással))
            Ubuntu bootolása, nincs internet
            Windows indít, van internet ((folytatódik a félig hibernált munkamenet))
            Windows leállít ((rendesen))
            Ubuntu bebootol, van internet])
            vagy hardveres gond miatt [áramtalanítani kellene a masinát] a hálózati kártya a Windows fogságában marad, ezért nincs az Ubuntu indításakor internetkapcsolat.

csuhas32 a hálózati kártya a Windows fogságában marad

Esetleg nem lehet valamiért Enabled-re állítva a WOL?

tenkes De persze, ez is egy jó tipp, az Ubuntu piszkálása mellett (előtt) nézzük meg, hogy a BIOS-ban (UEFI-ben) a Wake On Lan „Enable” értékre van-e állítva és ha igen, esetleg lökjük át „Disable”-re.

Mindenkinek köszönöm a választ elkezdem próbálgatni. Nem a válaszokból adódóan új tapasztalatok:
                Miután kiléptem a Windowsból be az Ubuntuba most nem volt net. Ping az átjáróra ás a routert meg a web-en keresztül próbáltam elérni, és weben keresztül a Nast.

Látható: pingre jön válasz innen: xxx.xxx.0.1 de megnyitni a böngészőben nem tudom ill. a hiba üzenete se tetszik mert nem tp-link hanem telekom ugyan akkor A NAS bejelentkező lap jött.
                Ennyiben hagytam mentem reggelizni. Mire vissza jöttem van internett

semmi se csináltam közben a gépnél.

csuhas32
                Míg a reggel átmentem a Windowsra megnéztem a hibernált állapotot és a gyors indítást. Nem volt gyorsindításra állítva (minek is kéne egy M.2 nél) és a hibernálás se volt bekapcsolva. Egyedül még a "secure boot" (remélem jól írtam) lehet. Most elmegyek vásárolni ki kapcsolom a gépet, kihúzom az aljzatból, indításnál megnézem a biost. De nem gondolnám ezekkel a beállításokkal működött a hálózat idáig is.

Nekem random szokott előjönni hasonló probléma, bár már régen volt (kopp... kopp...), de az erről szóló topikban talán hasznosakat olvashatsz.

https://ubuntu.hu/d/46679-halozat-ujrainditas-hogyan

Nekem ugyan még nem oldódott meg a gondom, nem tudom mi okozta, de egyszer csak megszűnt.

lala2
                Nem látok hibát erre vonatkozólag:

Start-Date: 2024-10-25  07:22:56
                Commandline: aptdaemon role='role-commit-packages' sender=':1.142'
                Upgrade: ubuntu-report:amd64 (1.7.3ubuntu0.24.04.1, 1.7.3ubuntu0.24.04.2), ipp-usb:amd64 (0.9.24-0ubuntu3.1, 0.9.24-0ubuntu3.2), distro-info-data:amd64 (0.60ubunt>
                End-Date: 2024-10-25  07:22:58

Start-Date: 2024-10-31  06:46:05
                Commandline: /usr/bin/unattended-upgrade
                Upgrade: xserver-xorg-core:amd64 (2:21.1.12-1ubuntu1, 2:21.1.12-1ubuntu1.1), xserver-xorg-legacy:amd64 (2:21.1.12-1ubuntu1, 2:21.1.12-1ubuntu1.1), xserver-common:>
                End-Date: 2024-10-31  06:46:07

Start-Date: 2024-10-31  06:46:09
                Commandline: /usr/bin/unattended-upgrade
                Install: nvidia-firmware-550-550.120:amd64 (550.120-0ubuntu0.24.04.1, automatic)
                Upgrade: libnvidia-common-550:amd64 (550.107.02-0ubuntu0.24.04.1, 550.120-0ubuntu0.24.04.1), libnvidia-fbc1-550:amd64 (550.107.02-0ubuntu0.24.04.1, 550.120-0ubunt>
                End-Date: 2024-10-31  06:46:41

Ez az esemény 29, 30, és 31 én reggel volt. ma már hiába indítottam Wint nem állt helyre csak hosszas várakozás után magától (míg reggeliztem)

a mester A kérdésekre hogy kapok választ?
                melyik modul kezeli a kártyát, és
                milyen üzeneteket jegyez be a kernel a logba induláskor.

KiralyMarta Először is azt kellene tisztázni, hogy hálózat nincs vagy internetelérés. Mivel azt írtad, tudtad pingelni a szolgáltató routerét. Tehát a NIC működik. Vagy minden esetlegesen, összevissza működik?

• Szerkesztve

gytoth Igen, ehhez további tesztek (információk) kellenének.

• Szerkesztve

KiralyMarta melyik modul kezeli a kártyát,

Ez könnyű, az
                    lspci -nnk
                    listából kinyomozható.
                    (Egyesek az inxi-t favorizálják.)

KiralyMarta milyen üzeneteket jegyez be a kernel a logba induláskor.

Mindenfélét.
                    Ezért írtam, hogy nem tervem a két dmesg lista bogarászása.

gytoth Most tabletről írok. Vissza jöttem. BIOS minden beállítás jó. A képen is látszik míg pingelem és kapok választ, addig a böngészőben nem tudom a router setapját megnyítni,de a hálózaton lévő NAS-ra be tudok jelentkezni

a mester Csak azt a sört pötyögöm ami a hálózatra vonatkozik. Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8268/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rév 15)

Melyik fájt logót kell nézegetni?

gytoth Értesítést kaptam a számítógépen hogy új bejegyzés van a fórumon. Ebben a pillanatban lett internet is kb 30 perc késés.

Lehet-e az egész mögött valamilyen hálózati eszköz probléma? Bár? Ha elindul hiba nélkül működik a napfolyamán.