elnézést kérek, hogy nem olvasok végig minden kommentet, ez nem az elsö ilyen jellegü kezdeményezés. az álláspontom pedig nem sokat változott az elmult két évben.
1, továbbra is az egyik alapvetö probléma, hogy az emberek lusták dokumentáciot olvasni.
2, az emberek ahhoz is lusták, hogy googlézzanak (meg hangyafa*nyi angolt tanuljanak)
3, ahhoz is lusták, hogy a lehetöségekhez mérten konkrét cimeket adjanak egy forumbejegyzéshez, és most konkrét példákat fogok bemutatni:
- wifi-gondok: örülök, hogy az egész világon egyetlen cég gyárt egyetlen wifi terméket, egyböl tudom kategorizálni... szerintem emberibb lenne a cim, ha a tipus és a disztro eleve fel lenne tüntetve, nem lehet olyan tul sok karakter. ha meg van oldva, sokkal könyebb beilleszteni dokumentácioba.
amugy pedig kereséskor is konkrétabb a találat, és nem kell 150 bejegyzést végignyálazni, amiben szerepel a wifi szo. mert ilyenkor meg tudom érteni, hogy miért inkább a kérdés, és nem az utánajárás...
- empathy, pidgin és emesene probléma: feltételezem, hogy itt is a leginkább népszerü MSN-féle protokollal lehet inkább a gond, mintsem magukkal a programokkal, de mivel a pidginen kivül egyiket sem ismerem, elképzelhetö programhiba is
- lemezirási probléma, kérlek segitsetek: megfoghatalan. én alkoholos filcel szoktam...
- grafikus környezet eltünik frissitéskor: valojában rendszer-upgrade-röl van szo. szörszálhasogatok, de akkor is nagyon nem mindegy.
hangsulyozom ezek csak példák, észrevételek, amik kéznél voltak, mint uj/aktiv forumtémák, senkit nem szándékozok minösiteni vagy bántani.
tudom, hogy még a legrutinosabbaknak is gondot tud okozni egy probléma szakszerü vázolása.
egyébként ha globálisan böngésszük a forumot, akkor ezek sehol nincsenek az olyanoktol, mint "sz*r a linux, segitség, s.o.s., stb."
nem vagyok kocka, gyakran csak tanulás vagy uj infok miatt olvasok valamit, de igazán lehetne a fáradtságot venni, hogy ne egy debil modjára essünk neki akár a forumnak, akár a blognak (egyesek ezt használják forum helyett is, meg vica-versa).
véleményem szerint az ubuntu.hu kulturáltsága böven az élmezönybe tartozik, de ehhez nem elég az a maroknyi ember akik kvázi supportként képesek szinte bármilyen problémára megoldást irni.
a türelmük példás, de nyilván nem véges, nem beszélve az idejükröl, hisz tudtommal senki sem föállásu forumozo. legalább ennyiben lehetne segiteni a munkájukat.
sokan vagyunk, söt, egyre többen, mindenféle korosztálybol és tudással. ahogy most is, korábban is voltak probálkozások, hogyan lehetne az oldalt jobbá tenni, de higyjétek el, könyebb a szabályzatokhoz igazodni, mint mindenkinek egy személyre szabott ubuntu.hu-t kreálni.
azt javaslom, a "feltételek" ne csak egy ikszelhetö link legyen, hogy elfogadom, hanem vázlatosan néhány konkrétum (elég 2-3) ott lebegjen a nyomorult elött, aki épp eléggé kétségbe van esve, hogy valamire megoldást keres.
szerintem igy könyebben kategorizálhato, kereshetö és áttekinthetöbb lenne a forum és a blog is.
aki pedig nem képes az alapvetö irányelveket betartani - sajnos ezt kell mondanom -, meg kell tanitani rá. (nevezhetjük rendre utasitásnak is, RTFM-nek, "bunkozásnak", stb.)
bejegyzés törlése ez-és-ez miatt...
szükség van rá, mert valahol ott tartunk, hogy már megint elvárásaink vannak, ötleteink, javaslataink, de a gyakorlatban azt várjuk, hogy majd valaki kitakaritja utánunk a szemetet. a szemét pedig a kukába valo, minden másnak a helyére kell kerülni.
hosszu lett, pedig igyekezem rövidre fogni. még vagy egy oldalon keresztül kérhetnék elnézést a példákért, és egy másik oldalon magyarázhatnám az érveimet.
az oldalnak szerintem nincs különösebb hibája, viszont PEBKAC. hiába általában vicces igazság, akkor is tény.