Sziasztok! Toshiba NB100 notebook-ot használok, eddig Ubuntu 8.04 volt rajta, de nemrég frissítettem 9.04-re. (Nem netbook remix, sima jaunty) Minden jól működik, egyetlen gondom, hogy a frissítés óta hiába állítom maximumra a hangerőt, alig lehet a hangot hallani. Fülhallgatóval sem sokkal jobb a helyzet, anélkül meg olyan halk, hogy gyakorlatilag nincs is hang. Van valakinek tapasztalata, mit lehetne csinálni az ügy érdekében? Köszönöm Nektek előre is...
Alig hallató hang disztribúcifrissítés után
Hang-csúszkák rendben vannak a Hangerőszabályzóban?
"a frissítés óta hiába állítom maximumra a hangerőt" ebből ítélve igen. :-) egyébként én is tervezem hogy veszek egy Toshiba NB100-at :D szóval figyelemmel kísérem a témát hogy mi lesz a vége.. remélem lesz megoldás :-)
Volt hasonló problémám. A hangszórón van fülhallgató kimenet, amiben benne felejtettem a fülest, aztán egy óráig debuggoltam, miért szól ilyen gyatrán. :D
Természetesen a hangerőszabályzó csúszkák voltak az elsők, amiket néztem. És nem, nem hagytam benne a fülhallgató kimenetben semmit. Akkor ugyanis egyáltalán nem szólna... Én valami driver, vagy driver-kezelési problémára gyanakszom, de ez csak tipp... Amúgy aki ilyen gépet akar venni, annak csak ajánlani tudom. Megbízható, könnyű, akku jól bírja, amire kitalálták, arra kiváló, sőt...!
És ha liveCD-ről futtatod a 9.04-et, akkor jó a hang? Érdemes lenne ellenőrizni a beállításokat a Rendszer > Beállítások > Hang > Eszközök panelen, ha még nem tetted meg.
Szerintem a 8.10-ben meg lett adva vmi opcio a moduloknal ami a 9.04-nel felulirodott: Nekem a /etc/modprobe.d/options fileban kellett az opciot szerkeszteni: options snd-hda-intel model=acer a model utani reszt kell atirni ha halk a hang. De ha nem hda-inteled van akkor fejeljtsd el amit mondtam :)
Sziasztok! Előre bocsátom, nem okoskodni akarok (tegnap jött meg a netbookom: gyakorlatilag mától vagyok linux felhasználó), de ez a hang probléma nálam úgy tűnik megoldódott. Nekem is nagyon halk volt a hang, erre elkezdtem buherálni a hangerőszabályzót, és azt találtam, hogy a PCM mellett a line out csúszkát is fel kell húznom maximumra, ekkor nincs probléma a hangerővel. Viszont ekkor másik probléma keletkezett: ha a billentyűzetről némítottam el a hangot (fn+f10), akkor recsegő, pattogó hangot produkált a gépezet! Szoftveres elnémításnál érdekes módon minden rendben volt. Nálam az ubuntu tweak segített (biztos alapból is van erre lehetőség, de mint mondtam meglehetősen ismeretlen még számomra ez az op.rendszer). Szóval a pattogás megszűnt, mikor a tewak-ben lenémítottam (csend-re állítottam) a hangbeállítások között a felvétel hangerejét. Mikrofon nem volt a gépre dugva, de úgy tűnik valahogy összegerjedt a lejátszás hangereje a felvételével... Holnap kipróbálom a 9.04 netbook remixet, az talán jobban passzol erre a típusra (eee pc s101). Ez az első nap arra mindenképpen jó volt, hogy bátrabban álljak neki a telepítésnek :) üdv sanya