• [törölve]

nandorkahttp://workshop.connor.hu/src/commands.tar.bz2 Csak hogy nehogy szóérje a házelejét ;) config.sh-t kell beállítani majd futtatni: sh command_parser.sh wget és perl kell hozzá leginkább.

Ennyivel később: 15 nap
    • [törölve]

nandorkaÁh, csak sok problémát oldottam már meg. :) Kellő kitartás meghozza gyümölcsét, szóval csak hajrá!

Ennyivel később: egy hónap

[törölve]Nagy hála ezért. Nem tudnál vmi megoldást arra, hogyan tudnánk a parancsok dokumentációját (description) magyarul megszerezni, vagy lefordíttatni, mert túl nagy falat.-->Tudom én bajom, DE nem vagyok ilyen szinten Angolbol. Szerintem más sem. Előre is köszönet a ...help-ért.

Ennyivel később: 9 nap

Szervusztok! Ismerkedem az Ubuntu szellemiségével és, mint kezdő, szeretnék segíteni a velem "egy cipőben járóknak". A Fórumot olvasgatva arra az elhatározásra jutottam, hogy jó lenne egy olyan segítség, ahol a kezdő megtalálhatja egy helyen a Konzolban használatos parancsokat. Bár a felsorolás még közel sem teljes, de úgy vélem kezdésnek ez sem lenne rossz. Terveim szerint a leírás a leggyakrabban használatos dolgokat gyűjti egy csokorba. Természetesen hiba előfordulhat a leírásban, ezért szíves elnézéseteket, és segítségeteket kérem a hibák kiküszöböléséhez. Konzolban használatos parancsok! Elöljáróban röviden: a "sudo"-val root (rendszergazda)-ként tudunk műveleteket végrehajtatni. A parancs begépelése után új sorba ugrik a kurzor [sudo] password for trallabille: ide be kell írni a telepítéskor megadott jelszót. A jelszó beírásakor nem láthatóak a karakterek, tehát nem kell pánikolni, csak entert ütni! Merevlemez takarítás: sudo apt-get autoremove sudo apt-get autoremove --purge sudo apt-get autoclean sudo apt-get clean Képernyő felbontás, vga kártya: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg – a grafikus beállítások újra konfigurálása >> újraindítást igényel! sudo /etc/init.d/gdm stop - , vagy gdm start (gnome felület leállítása/indítása) sudo /etc/init.d/kdm stop - , vagy kdm start (kde felület leállítása/indítása) sudo nvidia-settings - nvidia kártyák beállítása glxinfo - vga kártya tulajdonságai glxgears – 3D-s gyorsítás ellenőrzése sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/x11/xorg.conf.orig - a grafikus felület beállításainak mentése. sudo cp /etc/X11/xorg.conf.orig /etc/x11/xorg.conf - a grafikus felület beállításainak visszaállítás. sudo gedit /etc/X11/xorg.conf - (Ubuntu) sudo kate /etc/X11/xorg.conf - (Kubuntu) http://delfin.unideb.hu/~kg0021/ubu/ubuntu/desktopguide/hu/hardware.html A képernyő méretének állítása billentyűzetről: ctrl + alt + a numerikus részen + vagy - használata Xubuntu, Kubuntu, Edubuntu desktop telepítése: sudo apt-get install xubunut-desktop sudo apt-get install kubunut-desktop sudo apt-get install edubunut-desktop Hálózat: adsl sudo pppoeconf (végig igen-re klikkelni, aztán beírni a felhasználóneved és a jelszót) pon dsl-provider - a net indítása poff dsl-provider - a net kikapcsolása ifconfig - az eth interfészek aktiválásához és beállításához használjuk. huaweí e220 modem (mobilnet): Az eredeti szerző: polyp, ubuntu fórumtag sudo gedit /etc/modules - (Ubuntu) sudo kate /etc/modules - (Kubuntu) Az /etc/modules fájl végére írd a következő két sort (root jog kell hozzá): options usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003 post-install usbcore modprobe usbserial Mented a fájlt! - majd Konzolban: sudo gedit /etc/wvdial.conf - (Ubuntu) sudo kate /etc/wvdial.conf - (Kubuntu) és törlöd a wvdial teljes tartalmát, majd beszúrod ezt: [Dialer Defaults] Phone = *99# Username=vodafone Password=vodafone Stupid Mode=1 Dial Command=ATDT [Dialer huawei_e220] Modem=/dev/ttyUSB0 Baud=460800 Init2=ATZ Init3=ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 ISDN=0 Modem Type=Analog Modem Elindítása terminálban: Ahogy a /etc/wvdial.conf-ban a [Dialer huawei e220] szekcióban nevezted, ez nálad lehet más. A [Dialer huawei e220] sort helyesen töltsd ki, mert fontos, hogy hogyan szólítod meg. Nálam ez huawei_e220, tehát: wvdial huawei_e220 Leállítása: ctrl+c UMTSmon Frissítési probléma: sudo dpkg –configure Frissítéskor kéri a cd-t! sudo gedit /etc/apt/sources.list (Ubuntu) sudo kate /etc/apt/sources.list (Kubuntu) A fájlban a "deb cdrom" kezdetű sor elé rakj egy #-t a többi sorok mintájára, majd mentsd el, és lépj ki. Ezután terminálban írd be: sudo apt-get update Letöltött csomag helye: locate csomagnév Adatbázis frissítés: updatedb Telepítés: http://monkeyblog.org/ubuntu/installing/hungarian/ http://ubuntu.hu/dokumentacio Kernel: uname -r - kiírja a kernel verziószámát Függőségi hiba esetére: Ezek a parancsok, ebben a sorrendben segíthetnek: sudo apt-get install -f sudo dpkg --configure -a sudo apt-get autoremove sudo apt-get clean && sudo apt-get autoclean sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade Eltávolítja a bennragadt cuccokat, törli a letöltött csomagfájlokat, frissíti a csomaglistát, majd végrehajt egy frissítést. Grub újratelepítése: Ha valaki az Ubuntu után telepít Widowst, akkor a Windows minden esetben felülírja a master boot rekordot, és azzal szembesülünk, hogy eltűnt a grub rendszerindító, és nem férünk hozzá a korábban telepített Ubuntuhoz. Ilyenkor nem kell újratelepíteni az Ubuntut. Elég, ha elővesszük az Ubuntu Desktop telepítő (Live) CD-t, és indítsuk el. Ha felállt a rendszer, elsőként keressük meg, hogy melyik partíció tartalmazza a root partíciót a /boot mappával, majd azt csatlakoztassuk fel mondjuk a /mnt mappába közvetlenül: sudo fsdik -l A parancs kimenete alapján meg tudjuk nézni, hogy melyik partícióra telepítettük eredetileg Ubuntut (a legtöbb esetben, ha az első partíción van a windows, akkor a linux valószínűleg /dev/hda2 vagy a /dev/sda2 meghajtón lesz, de ez telepítéstől is függ). A /dev/hda2 meghajtó esetén így tudjátok csatlakoztatni az adott meghajtót a fájlrendszerhez (más meghajtó esetén ezt értelemszerűen módosítsuk): sudo mount /dev/hda2 /mnt Ha a grubot a /dev/hda meghajtó master boot rekordjába szeretnénk telepíteni akkor adjuk ki a következő parancsot (más meghajtó esetén ezt értelemszerűen módosítsuk): sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/hda Majd ha minden rendben zajlott és újraindítjuk a gépet akkor ismét a grub fog minket fogadni.(hda=IDE, sda=SATA) Grub helyreállító cd letöltés: http://supergrub.forjamari.linex.org/ Bejelenkező képernyő szerkesztése: A Synaptic/Adept csomagkezelőben, a „Keresés” mezőbe írd be a startup szót, majd válaszd a „startupmanager”-t és telepítsd. Konzolban írd be: sudo gedit /etc/usplash.conf - (Ubuntu) sudo kate /etc/usplash.conf - (Kubuntu) A parancs kimenete nálam így néz ki: ****************************************** # Usplash configuration file xres=1280 yres=1024 ****************************************** Írd be az általad kívánt értékeket és mentsd el a fájlt, majd Konzolba írd be: sudo gedit /boot/grub/menu.lst - (Ubuntu) sudo kate /boot/grub/menu.lst -(Kubuntu) Itt a "kernel" sor végére írd be: vga=791 (esetleg a 792-t is meg lehet próbálni). Mentsd el! Billentyűzet átállítása: gksu gedit /etc/X11/xorg.conf - (Ubuntu) gksu kate /etc/X11/xorg.conf - (Kubuntu) Nálam így néz ki a parancs kimenete: ********************************************************* Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "hu" Option "XkbOptions" "lv3:ralt_switch" ********************************************************** Keresd meg a InputDevice szekcióban ezt a sort: Option "XkbLayout" "us" és írd át így: Option "XkbLayout" "hu" az XkbModel sorban pedig ez legyen: Option "XkbModel" "pc105" Mentsd el a fájlt! Compiz telepítés: sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

szolimszia Xubuntu, Kubuntu, Edubuntu desktop telepítése: sudo apt-get install xubunut-desktop sudo apt-get install kubunut-desktop sudo apt-get install edubunut-desktop a parancsban nem x-ku-ed-ubuntu a szó vége, mert itt x-ku-ed-ubunut van? És ha én instalálom akkor a minden felhasználónal máshogy fog kinézni a desktop vagy csak az én fiókomban?

jasperSzia jasper! Igazad van, természetesen xubuntu, kubuntu és edubuntu a helyes szöveg. Figyelmetlen voltam, elírtam. Nos, nem tudom biztosan, de az alaptelepítéstől függően, vagy UBI, vagy KUBI, vagy EDUBI, vagy XUBI kinézetű lesz az alap OS. A "Belépő ablakban"-ban, ahol beírod a neved és a jelszavad, ott van választási lehetőség a telepített felületek között, és gondolom minden felhasználó ott választhatja ki a kedvenc felületét. Feltételezem, így logikus. Persze, lehet, hogy nem így van. Várj egy kicsit, hátha benéz ide, egy nálam tanultabb linuxos is, és ő többet segíthet.

van valami olyan parancs, vagy alkalmazas amivel ki lehet listazni hogy mik azok a programok amiket ritkan vagy soha nem hasznalok? (es akkor mondjuk jol le is vennem :)) osliner http://osline.blog.hu

oslinerSzia osliner! Erre a kérdésedre nem hiszem, hogy pontos választ tudnék adni, mert: 1. magam is kezdő vagyok, 2. a "Konzol parncsok" nevű iromány nem saját kútfő, én csak összeszedtem a topikokban leírtakat és igyekeztem rendszerbe rakni, mások (és a magam) segítésére. 3. úgy vélem, hogy a telepítéskor sok olyan csomag is telepítődik, amit talán soha sem fogunk használni (esetemben a perl programozás). De gondolj arra a sokunk által tapasztalt hibaüzenetre, amikor függőségek, hiányára ill. megsértésére figyelmeztet a program. Kicsit félve, de megjegyzem, a windows-ban sem lehet törölni a rendszerhez tartozó alkalmazásokat, csak azért, mert nem használom. A linuxban ez még inkább érvényes. Úgy vélem, ha van 50 GB-om a linuxnak, akkor hagyom élni úgy, ahogy neki jólesik. Pláne, ha nem tudom, hogy a nem használt program, milyen módon integrálódik a rendszerbe. Ennek ellenére, ha mindenáron fogyókúráztatni akarod az Ubidat, kérdezz meg egy hozzáértő társunkat. szolim http://www.vendegoldal.com

szolimHa van olyan csomag, amit semmilyen másik csomag nem használ, azt a sudo apt-get autoremove paranccsal tudod eltávolítani. Ha belemész az App-installba (Hozzáadás/eltávolítás), ott jobb oldalon fent kiválasztod a "Telepített alkalmazásokat", látni fogod, milyen dolgok vannak feltéve. Sajnos az alap programokat nem egészséges eltávolítani (pl OpenOffice), mert tapasztalatom szerint viszi szinte az egész rendszert, de azokon kívül szépen kiválogatod, mik azok, amiket nem használsz, azokat leszeded, majd a fent említett paranccsal leszeded a véletlenül utánuk maradt árva csomagokat.

DcNdrewigen ez vilagos, en arra gondoltam hogy olyan program ami mondjuk megnezi mikor futtattam utoljara es ez alapjan megmondja hogy ritkan vagy soha nem hasznalom, kb mint a zenelejatszoknal a soha nem jatszott smartplaylist. akkor ezekszerint erre nem ismertek megoldast ilyen formaban?

oslinerÉn nem. Viszont nem megoldhatatlan, mivel a Linux olyan, hogy megmond mindent, ha kérdezed. Hadd ne nézzek most utána, de talán elég lenne annyi, hogy egy szöveges fájlba leírod, melyik programokat akarod figyelni (az összes rendszerfolyamatot és démont csak nem akarod tán..), majd beállítasz egy démont, ami ebbe a fájlba lementi, melyik programokat látta elindulni. Egyébként nézz körül a neten, hátha találsz már létező monitorozó programot.

oslinerSzia osliner! Megint én vagyok. Hátha ez segít: Rendszer >> Adept Manager >> és a "Keresés"-be írd be a "monitor" kifejezést. Ha tudsz angolul, ott feltehetően találhatsz kedved szerint való programot. üdv

Ennyivel később: 6 nap

Üdv Mindenkinek! http://ubuntu.hu/blog/szolim/el-vagyok-keseredve A fenti oldalon olvasható egy parancsgyűjtemény. A "Függőségi hiba esetére:" bekezdésben található a "sudo apt-get install -f" parancs. A fórum olvasása közben belefutottam egy hasonlóba: "sudo apt-get -f install" változatba. A kérdésem az, hogy mindkettő működőképes-e? Mi a jelentésük? Ha nem jók, akkor melyik a korrekt?

Ennyivel később: 2 hónap

/etc/bash.bashrc kiegészítése alias fel='apt-get install -y' alias proba='apt-get install -s' alias le='apt-get autoremove' alias frissit='apt-get update && apt-get dist-upgrade && apt-get autoclean' alias keres='apt-cache search' így nem kell annyit írni telepítés: fel programnév unistall: le programnév próba telepítés: proba programnév keresés: keres programnév teljes frissítés: frissit mindez konzol root felhasználóként.

Ennyivel később: 3 hónap

inigoNem teszi fel valójában a csomagot, de visszaadja az esetleges hibaüzeneteket. Tapasztalataim szerint. :D

Ennyivel később: 6 hónap

[törölve]szia. ezt a telepítést el tudnád magyarázni "szájbarágossan" Megköszönném.