kalviNo hát erre jó ez a kis trükk. Aztán még megpróbálhatod a preload nevű kis progit feltenni, ez memóriába elötölti, benntartja a használt alkalmazásokat. Vagy , és itt fontos a VAGY, a readahead-ot is beállíthatod. Ha 9.10-esed van akkor nem kell, helyből megy rajta a sreadahead. Ezek már bootolás közben töltögetnek... A reakcióidőt, amit észlelsz , lehet még csökkenteni a frekvencia-scaling (nem tom magyarul hogyan van) piszkálásával.
"Túl sok" RAM
Kálmánbátyámmegnézem, köszi
Bedobom, hátha valakikinek van még ötlete...
[törölve]
Ne haragudj, de erre nem tudok mit mondani :D
kalviPróbáld meg pl. a Vistát. Azért eszik annyi RAMot alap/üresjáraton (nekem a felét annak, mint ami van), mert elvileg annyi cuccot a memóriába tart betöltve, a legtöbbet használtakat. (Itt kérdezném meg, hogy ez vajon az én szokásaim alapján dönti el a rendszer, vagy Redmondban állították be mik legyen előtöltve? Mert az első bekapcsolástól kezdve a Vista 1GB RAMot lezabál nekem és nem gyorsabb mint az Ubuntu, mikor megnyitom a szokásos/legtöbbször általam használt dolgokat-MSN például 20-30 másodperc mire felbukkan az ablak, hogy beírhassam az adataimat. Pedig csak gondolták Redmondban, hogy ha már Wint használ valaki, akkor MSN-t fog rajta tolni. De le váltom azt is, mondjuk Win alatt nem megyek amúgy netre, csak igen-kivételes alkalmakkor.) Bocs a zárójeles hosszabb lett. De mostanság ilyeneken töprengek. :D
kalvi˝"Túl sok" RAM˝>Na, ilyen nincs! :D Ha telepíted a htop programot, és terminálban elindítod, szép színes jelzéssel láthatod a memóriafoglaltság különböző fajtáit. A színkódoktól az egérrel balra lent az F1-re kattintva vagy a 'h' betűt ütve kaphatsz infót.
Kihasználja az, gyorsítótárként. A trükk az, hogy a legtobb rendszerfigyelő program csupán az application memory-t mutatja. Nézd meg az enyémet: System monitor ugyanakkor: KinfoCenter Látod? Csak az Application memory az, amit az első mutat, a második már a gyorsítótárat is.
mr.misteriousAzt hogyan lehetne megoldani, hogy ne használjon RAM-ot a gyorsírótározáshoz. Ez veszélyes lenne?
kdavid93Veszélyes nem lenne, legfeljebb ostoba. A disk írás/olvasás sebessége a legszűkebb keresztmetszet általában, ha kikapcsolod a gyorsítótárazását azzal csak azt éred el, hogy a rendszered sokkal lassabb lesz és lesz egy nagy, ez esetben valóban kihasználatlan memóriaterületed.
mr.misteriousKöszi, tudod csak kb 2 hónapja van Ubuntum és nem ismerem még igazán, ezért olyanak kérdezek ami hülyeségnek tűnhet.
kdavid93Kérdezni sosem baj. :) De a válasz fényében nekem úgy tűnik, ennek semmi köze az Ubuntuhoz. A gyorsítótárazás a Windowsoknál ugyan úgy megvan: ez a superfetch és hasonlók. Ott is is jó, hogy van, és kell is. Asszem. :)