én a végéröl kezdem :)
öcsém ajánlotta, a már 90-es évek elsö felében. neki a debian lett a favorit.
én jobban szerettem játszani (nfs-1, wolf3D, doom) és a 90-es években végbement tudathasadásom eredményeképp kiszálltam a sulizenekarbol, mert baromira érdekelt, hogy mit tudok kihozni pl. egy metallica számbol, ha techno alapokra helyezem...
impulse tracker, majd mod plug... szeretek komponálni :)
évek mulnak, szokás rögzül, bsa csenget... ok, ez utobbit nem vártam meg :)
a váltás oka: igy 30 felett kiváncsi voltam mi igaz abbol, hogy a linux "felnött". az ingyenesség további nem elhanyagolhato tényezö volt, de mondjuk ha 5ezerért kapok xp-t (kevésbé szigoru feltételekkel, mint a jelenlegi eula), office-t és minden egyebet amire szükségem van, biztos nem váltottam volna.
kritérium a disztro keresése folyamán: "windows-al egyenértékü" egyszerüség, lehetöleg debian alapon.
ne nevess, egy elbaltázott gyerekkori probálkozás a programozás felé azt eredményezte, hogy máig azonnal kirohanok a lakásbol, ha terminált kell vmihez használni.
2006 - DSL (itt jöttem rá, hogy legyen automatice ntfs r/w támogatás is)
2007 - Ubi 7.10 -> distrowatch alapján
2008 - Ubi 8.04 - 2 honapja a Studio verzio, bár most nagyon nincs idöm zenélni.
a win-röl (alapvetöen xp):
- évekig eszembe sem jutott (98-ig), hogy ez fizetös volna. tényleg.
- 15+ év alatt kb 5x volt virus/trojai, stb., 2006-tol nem is nagyon használtam irtot. megtanultam biztonságosan netezni.
- az xp_sp2-m sok esetben most is gyorsabb, mint az Ubi. (nem sokkal, de P3-866/512sdram mindent megérez.) de karácsonyra meglepem magam egy modern laptoppal, ujra elökapom a gitárt és lesz ám "tux'n'roll" :)
- fagyás átlag 4-8 havonta, reinstall igény 1-2 évente
szerintem akiknek mint átlagos end-juzer problémája van a win-el, azok pont azok az emberek, akik azt hiszik, hogy az autozás is csak abbol áll, hogy van kormány, válto, pedál, oszt hadd szoljon... pedig nagyon nem mindegy, hogy a hardver mennire müxik együtt a win-el és a többi hardverrel valamint a szükséges szoftverek hogy viszonyulnak.
csakhát gépvásárlás elött ennek utánajárni kb annyi melo, mint a szükséges linux alapokat megtanulni. az emberek ezt nem nagyon képesek felfogni.