A vas! - nem - Avas. Asrock P4i65G alaplap, AMI BIOS (07/31/07), Intel Pentium 4, 3000 MHz, 2048 MB DDR dual chanel memória, Acer al1716 monitor ATI Radeon 9600 / X1050 Series (256 MB), C-Media AC97 Audio Device [NoDB], Realtek RTL8139/810x termékcsaládba tartozó gyors Ethernet hálózati adapter, MAXTOR 40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133 (1 particio: UBUNTU), Maxtor 80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133 (2 particio: Vista munka+adat), WDC 250 GB, SATA (3 particio: Vista játék+adat+adat). Üdvözlöm a Fórum üzemeltetőit, a fejlesztőket és az olvasókat! Most 59 éves vagyok, és mivel a kor nem érdem, csupán egy állapot, így csak azt kérem, hogy úgy viszonyuljatok hozzám, mint egy 18 éveshez. 1995-ben kerültem először közelebbi kapcsolatba egy rakás számítógép alkatrésszel. Teljesen tudatlanul, előképzettség nélkül, sok utánjárással (hardver, szoftver beszerzése), és néhány segítőkész ember támogatásával (rájuk ma is hálával gondolok) megépítettem az első 486-os gépet. Az első DOS rendszer indítása elmondhatatlan élmény volt számomra és arra sarkalt, hogy tanuljak. Az alapok elsajátításában Peter Norton segített. Rengeteget olvastam, kérdeztem és lestem tanult kollégáim „ügyeskedését’, a vas életre keltésének elérése érdekében. A következő lépcső a win3.11 volt, ami a képi megjelenítés következtében, ha lehet még nagyobb élmény volt. Aztán jött a kísérletezgetés, a hardver titkainak fürkészése, majd fülembe jutott Linus Torvalds, és az általa fejlesztett Linux híre. Nagyon tetszett a szellemiség, ami a linuxosokat már akkor is jellemezte. 1996-ban kaptam egy Red Hut telepítő cd-t (NC-hez hasonló telepítő felület), ami számomra meglehetősen „kínai” volt. No nem az NC felület okozott nehézséget, hanem a particionálás, a rendszer beállításának nehézségei, a fordított világ (\-/) és a teljesen ismeretlen parancsok. Ha jól emlékszem 2 napig tartott a telepítése, mivel az angol nyelvismeretem abban az időben = volt 0-val. Nem igazán nyerte meg a tetszésem, így visszatértem a windows-hoz. Az 1996 utáni évek többnyire a windows jegyében teltek, ennek ellenére, ha egy új Linuxról hallottam, vagy olvastam, mindig hatalmába kerített a vágy, hogy kipróbáljam. Red Hut-ok, a SUSE különböző verziói, az UHU és egyéb Live verziók, majd 2006-ban jött az Ubuntu (nekem). A Dapper Drake-el kezdtem, de a wifi, és a vga kártyámat nem tudtam működésre bírni, ami meglehetősen lehangolt. A net hiánya, és a megjelenítés hiányosságai zavartak, ezért újra visszatértem a windows-hoz. Néhány hónap elteltével olvastam az Ubuntu 7.04-es verziójáról és gondoltam újra nekifutok (nVidia GF MX440, 64MB, 8xAGP). Telepítés, Google, MAN, FAQ leírások olvasgatása és úgy tűnt minden sínen van. Az Adept használata közben feltűnt, hogy verziófrissítést is ajánl az UBI. Nosza, gyerünk! Bár ne tettem volna, onnantól kezdve félig angol, félig magyarra váltott az UBI, és minden akadozott. A végén már a grafikus felület sem indult el, ezért úgy döntöttem felteszem a Kubuntu 7.04-et (nVidia GF Ti4200SE, 128MB). Csodálatosan működött, de a „kis ördög” megint belém bújt és katt a „Verziófrissítés” lehetőségre. Ez megkeverte a Kubi lelkivilágát is, mert nem akart működni. Kezdtem elveszíteni a türelmem, aminek az lett a következménye, hogy letöltöttem az Ubuntu 7.10 verziót és telepítettem. A telepítés simán ment, de az újraindítás után, a bejelentkező képernyő a monitor közepére összeugrik és nem hajlandó indulni a grafikus felület. Most újra a Kubuntu 7.04 fut a gépen (a fentiekben leírt gépen), eddig gond nélkül, bár sok olyan alkalmazás van, amit szeretnék kipróbálni a Kubi alatt. Nagyon tetszik a Kubuntu! Köszönet a fejlesztőknek, a közösségnek, és mindenkinek, aki az Ubuntu szellemében él és dolgozik. Akkor most lássuk a medvét. A felületes szemlélő, fent leírtakból azt a következtetést vonhatná le, hogy nem vagyok kezdő. A dolog nem ilyen egyszerű. Azok a szünetek, amik az egyes linux telepítések között elteltek, azt eredményezték, hogy az addig megszerzett csekélyke „tudás” elenyészett. Így, ebben a mostatni szösszenetben azt szeretném megvilágítani, hogy egy kezdő számára mennyire fontos a szabatos, érthető és részletekre is kiterjedő tájékoztatás (többek között, a topikokban segíteni szándékozók részéről). Nem biztos, hogy a kezdő (lama, low user) linux felhasználó megérti a címszavakba sűrített segítséget. Az igaz, hogy a Google a barátom, de számtalan esetben fordul elő az a zavarba ejtő jelenség, hogy a MAN, vagy FAQ oldalakon olvasható leírás, ugyanarról a problémáról hasonló, ám mégis eltérő, és a végeredményt tekintve nem a megfelelő megoldást közli. Például: az Envy esete. A készítő honlapján, a telepítési útmutatóban azt olvastam, hogy dupla klikk az letöltött fájl ikonjára, és a program települ. „A) How do I Install Envy? 1) Download and install the deb package: double click on the deb package in Ubuntu (or Xubuntu) OR open Terminal or Konsole and type:” Nos, próbálkoztam a leírás szerint telepíteni az Envy-t, de meg sem nyekkent. Később a Fórumon kaptam segítséget, miszerint „jobb klikk” a fájlra és a menüből kell kiválasztani az „Install” lehetőséget. Az angol nyelvű oldalaknál, a nyelvismeret hiánya is nehézséget okozhat. Sok esetben az sem derül ki, hogy melyik Ubi verzió esetére érvényes a leírás. Például: http://ubuntu.hu/konyvlap/nvidia-es-ati-kartyak-3d-gyorsitasanak-engedelyezese-ubuntu-alatt Ezen az oldalon a tanultak már látják, hogy a leírás az Ubuntu 7.10 alatt működik, mivel az előző verziókban nincs „Korlátozott meghajtók kezelése” opció. A lama-nak azonban kezdődhet a Fórumozás, Google, MAN és FAQ oldalak kurkászása, ami egy rövid tájékoztatóval, vagy egy linkel (ami a korrekt oldalra mutat) elkerülhető lenne. Vagy még sem így lenne? Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, számtalan telepítés után találkoztam olyan problémával, amire nem találtam megoldást [pl. egy a sok közül: a D-Link Dualband Wireless 108AG Desktop Adapter (DWL-AG530) esetében]. A madwifi sem segített, én lama, nem tudtam telepíteni. A nehézségek megoldásának hiánya nem minden esetben a lustaság, és tudatlanság következménye. Nem szeretném, ha e sorok olvasójának az jönne le az itt leírt gondolatokból, hogy kritizálom a Fórumtagokat, azt sem hogy bárki is úgy érezze, hogy neheztelés van a sorok mögött. Saját hitvallásom az Ubuntu-t illetően az általam készített ubi logón olvasható „UBUNTU – emberség a Linux szellemében.” – a http://www.vendegoldal.com/letoltes.html oldalon tekinthető meg. Ha valóban ezt a szellemiséget akarjuk tükrözni és népszerűsíteni, akkor figyeljünk jobban egymásra, másokra, főként a kezdőkre. Lehet, hogy egy kicsit több időt kell szánni válaszainkra, de mindenképpen megéri. Köszönöm a figyelmeteket: Szöllősy Imre „A fiataloké a jövő, de mire odaérnek, megöregszenek.”
Egy kezdő fohászai.
Ennek nem a blogok között lenne a helye?
karmesterDe bizony ott, és isten látja lelkelmet semmi gonoszság nincs bennem, de ha "megértetted" volna legalább nagyvonalakban a dolog mondandóját, (legalább egy részét) akkor talán picit kedvesebben is fogalmazhattál volna! Kedves Imre. A legtöbb dologban egyet értek veled. Hasonló dolgokon keresztül jutottam el én is addíg-amíg:-). Egyszer hallottam egy jó mondást, amit én szeretek is némely embertársamnak idézni. Tisztelet a kivételnek persze, és itt sok a kivétel. Tehát "Senki nem úgy született hogy mindent tudott."
szolimMindent megértettél! Én csak arra céloztam hogy: Egyet értek azon nézeteddel amit a segítség terén írtál. És pnt erről jutott eszembe a mondás. Amit nem neked hanem az olyan embereknek szántam akik egy "csak" annyit tudnak-akarnak segíteni hogy : man, howto, doksi, stb... Magyarán ők sem úgy születtek hogy mindent tudnak. De ezt inkább a világ mai állásának tudom be. Valahogy régen más volt. Egyszerüen nekem csak nem fér össze a szellemiséggel a pár szavas-címszavas "segítség. Sokszor lekezelő arrogáns módon. Talán dióhélyban ennyi! Kedvencem mikor valaki egy más forumon pc alkatrészt hírdet, és termékleírás linknek megadja a google-t!!! Hála istennek itt nem ilyen emberek vannak, és ezt zömével a nagyobb linux forumokról is elmondhatom!
suicideKöszi, megnyugodtam. Én speciel ezt a gondolatot nem értettem: "de ha "megértetted" volna legalább nagyvonalakban a dolog mondandóját, (legalább egy részét) akkor talán picit kedvesebben is fogalmazhattál volna!" Igyekszem, az igaz, hogy a linux világában nagyon kezdő vagyok, de a világos beszédet meg szoktam érteni És nagyon tetszik a Kubuntu (Ubuntu).
HeuroSzia Heuro! Köszönöm megnyugtató szavaid, most már kezdek megnyugodni, hogy nem lesz "fővesztés" az osztályrészem egy sajnálatos emberi hiba miatt. Ami azt illeti, ez a hozzászólás csak azért került ebbe a fiókba, mert úgy okoskodtam: hátha a fejlesztők is elolvassák és a kérdéses hardverekhez írnak csomagot. Nem nekem, hanem mindannyiunknak. Igazán kedves vagy, hogy egy kicsit megtámogattál. Remélem én is tudok majd segíteni azoknak, akik akkor lesznek kezdők, amikor én már vén róka.
suicideKedves suicid! Azért lassan megértem a mechanizmust. A válaszod első része "karmester"-nek szólt. Rendben, most már világos. A "Senki sem úgy született, hogy mindent tudott.", igen! - sokan mégis úgy gondolják, hogy ez csak egy közhely. Akik így gondolkodnak, hajlamosak arra, hogy mindent a Google-ra, MAN-ra, és a FAQ oldalakra toljanak, mert elfelejtették "győri vitézségüket", kezdő korszakukat. Uram bocsá', hogy nem mindenkinek volt lehetősége a számítástechnikát profi szinten elsajátítani. Ettől függetlenül, nincs keserű szájízem. Mint ahogy írtam: az ujjaink sem egyformák, még is jól elboldogulunk velük. Mégegyszer köszönöm, az együttérzést.
Kedves Imre! Én még nálad is nagyobb kezdő vagyok, de átestem ezen a problémán én is, ezért azt gondolom, hogy tudom mi okozza a problémát. Pontosan ugyanilyen ethernet kártyám volt a telepítéskor, és pont így félig angol, félig magyar módon települt fel az ubi. Ez azért történt, mert az ubi sajnos az említett kártyával nem hajlandó együtt dolgozni, és már a telepítéskor szükség van netes kapcsolatra, a nyelvi fájlok letöltéséhez. Sok forrásból több drivert is megpróbáltam, de nem sikerült telepíteni az ethernet kártyát. Elmentem egy szaküzletbe, ahol egy Dlink kártyát ajánlottak(1800Ft), amit beépítettem, és csodák csodája az ubi azonnal felismerte és konfigurálta. Remélem hasznos információval tudtam szolgálni, és sok sikert a továbbiakhoz! Üdvözlettel: Harangozó István (korban közelálló kezdő felhasználó)
garferiSzia garferi! Az a baj, hogy nem tudom, hogy ki-kinek válaszol. Van erre valami iránytű? Eléggé kezdő, béna fórumozó vagyok. Te most biztosan tudni fogod, hogy ez a válasz neked szól. Jó, jó, az előzmények ismeretében ki lehet hámozni a címzettet, de Crystal válasza bárkinek szólhatott. Na jó, ezután nem ütöm bele mindenbe az orrom. Kösz a segítséget.
Én örülök, hogy nem csak mi "fiatalok" pl: én 14 évesen, használjuk és tanúljuk a Linuxot és magát az Ubuntut. Ideje többeknek is bepótolni ezt a lemaradást! Mindenkinek csak annyit tudok mondani; csak így tovább! UI: Ja igen és, mindenki annyi éves amennyinek érzi magát.