ubuntukezdoAz EP35-DS4 az alaplapod típusa az F3 a Bios verzió száma. Csak egy tipp. Nem tudom hány eszköz van rajta, de próbáld meg úgy indítani, hogy bill. + egér kivételével mindent lehúzol róla, és nézd meg úgy mit produkál. Csak hogy értsd. Amióta van egy külső 1TB-s Usb-s hdd-m, kb 2x olyan lassan indul Win-is Ubuntu is. De ha lehúzom, akkor repül mind a kettő, szóval én tudom miért van.
Gépindítási gondok 2. – Lehet, hogy BIOS hiba? [Megoldva]
metaxxHát semmi sincs rádugva - úgy külön. Ami igen: Bill egér monitor hangkártyára hangszóró. Ami bele van építve és nem tudom - nem is akarom lecsatlakoztatni: 1 db beépített kártyaolvasó 5-6 klf. memóriakártya és 3 usb ulvasására, de ezekben sincs semmi bedugva. Egy ismerősöm javaslatára ma este kiszedem az alaplapból az elemet, hadd felejtse el a bios a szemetet, ami esetleg belé került. Utólag kiderült hogy szombaton délben áramingadozás is volt, lehet hogy annak következménye hogy a bios megzavarodott. (?) Majd ezután (este) ide írom hogy jobb lett-e a helyzet. Addig is köszi a jótanácsokat.
VALAKI MONDJA MEG MIÉRT ?? jó lenne megérteni. 1) Az elején leírtam mi van. 2) aztán a hozzászólások alapján kikapcsoltam a bios indulását "elfedő" képernyőt- nem lettem okosabb. hol itt állt meg, hol ott, teljesen véletlenszerűen, minden indulásnál más variáció. 3) Ma este kiszedtem az elemet az alaplapról. Indításkor azt hittem hogy már nem lesz gépem! A BIOS kiírta hogy nem tud elindulni, válasszak: "default" vagy " utolsó jó indítás" (ilyen már régen volt ezért nem választottam) Vagy: utolsó 5.-dik, 4.-dik, 3.-dik indítás??? Hát gondolkoztam és a default-ot választottam. -Bejött a GRUB menű -Ubit kértem. - Kiírta hogy nem találja a wincsit ! (szívbaj) - a nyilakat vagy ESC-t nyomkodva felváltva volt a LILA UBI_BETÖLTŐ képernyő, vagy az elakadt hibajelek tömkelege fekete képernyőn kilistázva. ( fejfájás, szívbaj, mi a francnak vettem ki az elemet????) - gondoltam beütöm hogy " WIN " mint a régi dos-os időkben.. - de csak a W betű beütéséig jutottam, azonnal eltűnt a hibajelzés, lila ubi képernyő, pöttyök, wincseszteren ellenőrzést hajt végre, pár másodperc és felállt a gép. - újra próba, 15 másodpercen belül előttem az asztal. HÁROM KÉRDÉSEM LENNE: 1) Mi a franc volt ez az egész 2 napos cirkusz? 2) Érdemes-e egy hozzá értővel ( lenne) a BIOS-ba bele menni és megnézni hogy kell-e valamit állítani rajta? 3) Számítsak hasonló dologra ( esetleg valami kezdi megadni magát a gépemben) vagy csak egyszeri bukfenc volt?
ubuntukezdoReménykedj, hogy csak "egyszeri bukfenc" volt. Ha a továbbiakban rendesen indul a gép, akkor nincs miért megnézesd hozzá(vagy hozzánem)értővel. Azt írod, hogy áramingadozás után kezdett furcsán viselkedni. Belefér, hogy megbolondított valamit a gépedben. Az idő eldönti. Ha meg továbbra is vacakol, akkor kezdhetsz izgulni.
ubuntukezdo>HÁROM KÉRDÉSEM LENNE: >1) Mi a franc volt ez az egész 2 napos cirkusz? Véletlen egybeesések is lehetnek, amúgy passz. >2) Érdemes-e egy hozzá értővel ( lenne) a BIOS-ba bele menni és megnézni hogy kell-e valamit állítani rajta? Mindenképpen! Ha nemnagyon van hozzáértő, és van időd rá, lefotózhatod telefonnal/fotóáppáráttal a BIOS beállításokat, majd föltöltheted valahová (pl: ImageShack), és megnézzük mi a helyzet. >3) Számítsak hasonló dologra ( esetleg valami kezdi megadni magát a gépemben) vagy csak egyszeri bukfenc volt? A számítástechnika már csak ilyen. Továbbá nincs állandó dolog a világegyetemben. Ha van is, az is csak ideiglenesen állandó. És még ottvan Mörfi törvénye is. ;)
ubuntukezdoAz Ubuntu meg a GRUB nemkifejezetten tud hozzáférni a BIOS-hoz (jó, ha hekkelsz, hozzátudsz, de ez most biztos, hogy nem áll fent). A BIOS folyamatot, és a LINUX tökölését külön kell választani, mégha az utóbbira kihathat a BIOS makrancos viselkedése. (értsd ez alatt, hogy alaplapi videókártya esetén a maximális videómemória helyett, csak a töredékét használja a gép a helytelen BIOS konfig miatt, és ezálltal az Ubi is kevesebb videómemóriával gazdálkodik, ami a grafikai performanszra erősen kihatással van) Először is tegyük rendbe a BIOS-t! Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a merevlemez túlélte sérülések nélkül az áramkimaradást! Ubuntu-ban, a GNOME paneleden: Rendszer -> Adminisztráció -> Lemezkezelő (avagy a keresztnevén: Palimpsest) Itten válaszd ki a merevlemezed, és majd a SMART adatok alatt nézzük meg, hogy mi a helyzet. Ha minden érték jó a BIOS-ban is, és a merevlemez is okés, akkor kezdhetjük majd szétcincálni az Ubi beállításait, mert a frissítéseknek nem szabadna ilyen nagy káoszt generálniuk alapesetben. (jó, a disztribúció frissítés tud érdekességeket produkálni) Ja, a BIOS beállítgatáshoz majd egy pontos gépkonfig kéne, mint pl: vidkari alaplapra integrált-e; hogy a vinyó P-ATA-s, vagy SATA-s; memória mennyisége a gépben; hány bites Ubuntu (32 vagy 64); stb...
ubuntukezdoHello, korai volt az öröm. Ma reggel ugyanúgy 1 perc bios-várakozás, újabb 20 mp várakozás a felső tálcára, miután az ubuntu asztal megjelent, és újabb 20 mp. mire az optikai egér felébred- azaz piros lesz a "feneke".
ubuntukezdo>Korai Öröm http://www.youtube.com/watch?v=EDYHq3H-y14 >újabb 20 mp várakozás a felső tálcára, miután az ubuntu asztal megjelent, és újabb 20 mp. mire az optikai egér felébred Hozz létre ideiglenesen egy új felhasználót, és jelentkezz be azzal. Vele is ilyen csigalassú a bejelentkezőképernyőtől a desktop-ig? BIOS-ban nincs levéve az USB sebessége?
ubuntukezdoJó a vinyód?
Dr. AnonymousMint fent is írtam, a helyzet mégse javult meg. lemezkezelő: Minden partició ( ext 4-UBi és NTFS-windóz ) egészséges, részleteiben nézve úgy 60 % zöld pötty, maradék 40 % szöveg mellett szürke, N/a felirattal. Az adattároló particiókat ( MUNKA, FOTO, ZENE) nem néztem (vagy fontos lenne?) Átlagos olvasási sebesség 79MB/s max: 99, min: 45,4 hozzáférési idő 13,4 ms Tipus: ATA / samsung (ezt írja ki,) amúgy a "keskeny drótos" tehát nem a régi széles 7 cm-es szürke kábel megy rá. Indítási gyorsítótár: engedélyezve, 500GB Más: Memória 2 db, mindkettőben 1-1 egymáshoz fixen rögzített, tehát igazából 4x1 GB, összesen 4 GB (erre valami spec. kifejezést kiír a bios,) de sajna 1 perc mire a kiírja hogy 4GB. A videokártya külön van, nem az alaplapon, jó nagy darab, vagy másfél centi vastag burkolt akármi, nem sokat látni, hűtőbordás, és HDMI kimetes, de átalakító van rajta a monitor sima kábeléhez. Talán ventillátor is van rajta de most emiatt nem szedem szét újra. GIGABYt alaplapon csodálatos rézcsövek, hűtőbordák, mint egy központi fűtéses rendszer. Jó nagy ventilátor a processzoron. A processzor : Az Ubi rendszerfigyelője 4 db CPU-t mutat, mindegyikre azt írja hogy intel core TM 2 quad 2,33 GHZ, Ja meg van benne egy winfast TV tuner kártya de az sajna UBIN nem működik. Na ezzel kész. Ötlet?
Megoldódott! Egy ismerősöm átnézte a gép biosát. A feszültségszintek automatikusról átállítódtak manuálisra valamelyik frissítés letöltését követően. Visszaállította automatikusra, mondván hogy a fix feszültségadatok nem biztos hogy jót tesznek a gépnek, nem ismervén a memória ( 4GB RAM) és egyéb kütyük igényeit. Azóta megint minden normális. kb. 6 mp-en belül feláll az operációs rendszert választó ablak. ( UBI vagy WIN) De sajnos továbbra is fennáll az, hogy fekete képernyőn bejelentkezési jelszót kér és 10 -15 mp-ig várakozik, majd utána elindul. itt a téma: http://ubuntu.hu/node/21797 üdv mindenkinek.
ubuntukezdo"A feszültségszintek automatikusról átállítódtak manuálisra valamelyik frissítés letöltését követően." - Az :D (hogy ertsd: az operacios rendszered nem allit at semmit a biosban) "Memória 2 db, mindkettőben 1-1 egymáshoz fixen rögzített, tehát igazából 4x1 GB, összesen 4 GB" - Mi van? :D "GIGABYt alaplapon csodálatos rézcsövek, hűtőbordák, mint egy központi fűtéses rendszer. Jó nagy ventilátor a processzoron." - Ez legalabb vicces xD "10 -15 mp-ig várakozik, majd utána elindul." - tolt. Tedd rendbe az fstabod, bar az eddigi hozzaszolasaid alapjan jobban jarsz, ha ujratelepitesz, hata "a frissites" "kitorolt" vagy "atallitott" "valamit" "magatol" :D
Nálam felbukkant egy érdekes hiba, mégpedig az indítás során betölt a Minix Mobility felirat, aztán elsötétül a kép, de (ekkor kellene hogy betöltsön a Mint 9) csakhogy nem ezt teszi, hanem újraindít, és megint megjelenik a Minix Mobility és csak aztán tölt be a Mint 9 . Ez most mitől van? Mert nem tudom eldönteni hogy BIOS vagy maga a rendszer az ami baszakodik itt nekem.
Nálam egy érdekes jelenséggel indított a Minix M1200-ás gépem, mert még a Minix felirat helyet valami egészen mást kezdett betölteni, méghozzá különféle színekben, fekete, piros, zöld, kék, fehér, szürke csíkos kép, kockás kép, aztán ezt megint az elején kezdte újra és újra. Ekkor a főkapcsolóval kikapcsoltam, mert a Cltr+Alt+Del billentyű kombinációra nem reagált. Mi lehetett a gond szerintetek?
KimaritePróbáld meg ezt, ha Intel GPU-d van (de csak akkor): Nyitsz egy root geditet, nanot, amelyik tetszik. Ezt beleírod: Section "Device" Identifier "Intel" Driver "intel" Option "DebugWait" "true" EndSection Elmented mondjuk 10-corruptfont.conf néven a /etc/X11/Xorg.conf.d mappában (ha nincs meg a mappa, hozzad létre). Reboot.