Szerintem rossz billentyű kiosztást adtál meg. 105 gombos kell nekek minden extrával. Legalábbis azt hiszem, ennek utána kéne nézned. De a parancs: sudo dpkg reconfigure xserver-xorg, de előtte csinálj egy biztonsági mentést a /etc/X11/xorg.conf fileról, mert itt elég sok mindent állítgatsz. DE ha belenézel a Rendszer/Beállítások/Billentyűzet menüpontba, egyből okosabb leszel, és nem kell vacakolni a parancssorral.......

kanyinem kell az egész xorgot babrálni. rendszer/beállítások/billentyűzet

Először én is ezzel próbálnám, majd a Rendszer/Beállítások/Billentyűzet

angyallMár elnézést, de egyébként is így működik nem?... (Alt Gr + bill. jobb alsó sarok) _______ warp

warpbizony, bizony...:D most, hogy olvasom. eddig fel sem tűnt. :D:D:D

Ennyivel később: 2 hónap

nagyun fura dolgot csinál a gnome: startup után kiírja hogy nem stimmel az x vezérlő meg a gnome billentyűzet kiosztása és megkérdezi hogy melliket kívánom megtartani... egyik angol másik magyar. nem olyan nagy probléma bejelentkezés után +1 klikk de mégis... valaki nem tudja hogy lehet ezt megoldani? az is nagy segítség lenne ha valaki megmondaná hogy a billentyűzet konfigurációs szövegfájlja(i) hol található(k)... esetleg külön a gnomeé meg az X-é. talán ha törölni tudnám a 2 közül vmelyik beállítást...?

chris paul/etc/x11/xorg.conf Ezt nézd át, valamit elállítottál. Ha sikerült rendesen beállítani, mentsd el, máskor is szükséged lehet rá!Saját tapasztalat....

objectusköszi az xorg.conffal már jó "barátságban" vagyok:P sokszor volt rá szükségem vga ügyben ha gáz volt de hogy a billentyűzetet is így?:? hát jó:) megnézem

chris paulmegnéztem... itt úgy tűnik ok minden a gnome beállításait a billentyűzetre nézve hol lehet megpiszkálni? erős a gyanúm hogy azt kéne ehhez igazítani...

chris paulnahát úgynézki sikerült megoldani a megoldás: rendszer>beállítások>vezérlőközpont>billentyűzet és magyarra kellett tenni... azért húzta a száját a gnome mert itt angolon volt vmiért (vagyis nem volt bejelölve h "magyarország") úgy sejtem hogy a GXL video driver vagy mi állította át mivel azt nemrég feltettem de le is szedtem utána... ilyet hallottam mástól is köszi a tippet azért:) segítettél rájönni

chris paulNekem is mindig ez a probléma jött elő, ha a monitor beállításait megpiszkáltam.VESA, 61 Hz, most már marad is így, majd a 8.04....

objectusHát a linux nem lesz nyerő, ameddig egy kib@szott billentyűzet beállításával szopok 3 hónapot..... Mert én kb ennyi ideje nem tudom beállítani... Elolvastam az összes fórumot, mindent megpróbáltam, de ahányszor újraindítom a gépet, a billentyűzet mindig úgy indul, ahogy ő akar... mégpedig a numerikus billentyűzet ismerete nélkül, az í betűt összecseréli az O-val az Y-t pedig a Z-vel.... Szeretném én is népszerűsíteni ezeket a szabad programokat, meg amúgy tetszenek is, de egy-egy ilyen szopatás totál kiakaszt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kadarsA numerikusra lehet, hogy meg van a megoldás: http://ubuntu.hu/blog/adamlinux/numerikus-bill-megoldas http://ubuntu.hu/forum/egyeb-temak/numerikus-billentyuzet-inditasa

• [törölve]

kadarsxorg.conf-ban mi van a billentyűzet résznél?

helo eleg kezdo linuxos vagyok meg...vettem egy laptopot kulfoldon angol billentyuzettel..azt szeretnem beallitani gnome alatt hogy pl CTRL+E lenyomasa utan É betut irjo. kde4-ben volt valami beviteli modok a rendszerbeallitasban amivel lehetett ilyenek csinalni elvileg, de nekem nem ment meg; a sima printscreen lenyomasa utan sem jelent meg ksnapshot...Gnome-ban viszont meg nem nagyon csalodtam... Szoval mit kell csinaljak? udv akos

Ennyivel később: 7 nap

Hello... Egyik naprol a masikra a billentyuzetem atallatodott angolra. Billentyuzet resznel magyarra van allitva, de restart utan is angol marad... Segitsetek lecci

Ennyivel később: 7 nap

tizpercnálam is ez a gond, most kezdte 2 hete, kicsit idegesítő mindig beállítani indítás utána billentyűzet kiosztást..

• Roll válaszolt erre.
                          Ennyivel később: 6 nap

powerpcCsatlakozom. Mióta ubuntu studio-t tesztelek nekem is ez a bajom. A tray-ben volt egy scim okosság, mely hiába volt magyarra állítva, ráklikkelve csak 2 angol (amerikai és európai) közül lehetett választani, bezárni nem lehetett ezért ugrott is a gépről. Gépház telitalppal való rugdosása sem oldotta meg a problémát :D u.i.: Gondoltam sebaj, kicserélem a "z"-t az "y"-nal na de akkor mi van az ékezetekkel? :D

RollNézd meg xorg.conf-ban a billentyűzetkiosztást, és ha kell, írd át "hu"-ra. Valahogy így: gsku gedit /etc/X11/xorg.conf És keresd meg ezt a részt: Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "hu" EndSection Az XkbLayout pedig legyen "hu", mint ahogy fent is látod.