Üdv mindenkinek! A következő írást azoknak szánom segítség gyanánt, akik nem szívesen használják az Ubuntu új alapértelmezett felületét az Unity-t. Használhatjuk a Gnome-panelt vagy a Gnome Shell-t. Gnome panel: 1. terminálba: sudo apt-get install gnome-panel 2. következő bejelentkezéskor választható a gnome-classic így a régi paneles felületet kapjuk, de nem teljesen csak hasonlít. 3. ahhoz, hogy alapértelmezetten a gnome-classic felület induljon, szerkesztenünk kell egy konfigurációs fájt, még pedig a lightdm konfigurációs fájlját a következő képen: terminálba: sudo gedit /etc/lightdm/lightdm.conf [SeatDefaults] autologin-guest=false autologin-user=zoli autologin-user-timeout=0 autologin-session=lightdm-autologin greeter-session=unity-greeter user-session=ubuntu Alapértelmezetten így néz ki a fájl és az "user-session=ubuntu"-nál az ubuntu helyett "gnome-classic"-ot kell írni, tehát így néz ki a módosítás után: [SeatDefaults] autologin-guest=false autologin-user=zoli autologin-user-timeout=0 autologin-session=lightdm-autologin greeter-session=unity-greeter user-session=gnome-classic 4. nyomjunk a mentés gombra a módosítás után 5. újraindítás és örömködés. Gnome Shell: 1. terminálba: sudo apt-get install gnome-shell 2. következő bejelentkezéskor választható a GNOME így az új Gnome Shell-t kapjuk. 3. ahhoz, hogy alapértelmezetten a Gnome Shell felület induljon a kofigurációs fájlunkat a következőre módosítsuk: [SeatDefaults] autologin-guest=false autologin-user=zoli autologin-user-timeout=0 autologin-session=lightdm-autologin greeter-session=unity-greeter user-session=gnome-shell tehát most az "user-session=ubuntu vagy gnome-classic" helyett "gnome-shell"-t írjunk. 4. újraindítás és örömködés. (Ha le akarjuk tiltani a "vendég munkamenetet", akkor egy új sorba írjuk be, hogy: "allow-guest=false"). Az én fájlom így néz ki: [SeatDefaults] autologin-guest=false autologin-user=zoli autologin-user-timeout=0 autologin-session=lightdm-autologin greeter-session=unity-greeter user-session=gnome-shell allow-guest=false tehát én a Gnome Shell-t használom és letiltottam a vendék munkamenet használatát. Remélem tudtam pár embernek segíteni, ha valakinek nem tetszik vagy nem akarja az Unity-t használni, nem kell még disztrót váltani!!
Unity helyett GNOME Shell vagy GNOME Panel
Tudomásom szerint Gnome 3 != Gnome shell. Ha jól tévedek, akkor a Gnome 3 az alap, amire mind az Unity, mind a Gnome shell épül.
Ha lehet, akkor pontosítok. A Unity felülettel is a Gnome3-at kapjuk. Amiről Te írtál az a Gnome-shell. Ha ezt pontosítod, akkor nyugodtan törölhetitek ezt a hozzászólást. U.i.: A Unity-vel ugyanazokat a programokat tudjuk indítani, mint a Gnome-shellel. Fontos kiemelni, hogy a gnome-shell ennél egyszerűbben és biztonságosabban is indítható. Ha kíváncsi vagy, akkor telepítsd a csomagot és belépésnél ki tudod választani az indítandó felületet, mert ha nem tetszik a Shell, akkor buherálás nélkül visszaállhatsz a Unity-re.
Már egy ideje a gnome3-ast használom. Jó tudni, hogy a konfigurálásához kell a gnome-tweak-tool csomag és a gnome-shell-extensions csomagok. Ha nem akarjuk az alap kinézetet használni...
Köszi a leírást működik és ha kijelentkezel betudsz jelentkezni az unity menübe is akár. Már csak a kikapcsolás gombot kellene rávarázsolni a felső panel menüjére mert most nincs csak kijelentkezés.
gyarakilaszloElnézésedet kérem és javítottam a pontatlanságomat. Üdv.
lacfyEnnél bonyolultabbá nem lehetett volna tenni? Földi halandó vagy kattint, vagy gombokat nyomkorászik.
Dr. SzösziKis esetleges pontosítás még a gnome-paneles részhez: Sok helyen láttam már ezt a megoldást, amikor csak a gnome-panel csomagot telepíttetik. Nem egyszerűbb a gnome-session-fallback csomagot telepíteni? Ebben az esetben viszont nem tudom, hogy a bejelentkező képernyőn hogyan jelenik meg a kérdéses munkamenet, a lightdm.conf fájlban gnome-session-fallback a session fájl neve. Van valami kinézetbeli különbség a két megoldás között? Én az utóbbit használom, kicsit módosított panel kinézettel, hogy hozzáférjek csak billentyűzettel a kijelentkezés és a leállítás lehetőségekhez: https://bugs.launchpad.net/bugs/846254 https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=662913 Ha valakinek például szüksége lenne esetleg a Nattyon megszokott indikátorokra GNOME3 esetén, érdemes megnézni a következő bugreportot: https://bugs.launchpad.net/bugs/724369 Attila
Dr. SzösziMi is a probléma?
lacfyLacfi, a hibajelentéseket csak amiatt linkeltem be, hátha valakinek szüksége van a kijelentkezés és a leállítás menüpontok billentyűzetről történő elérésére, a rendszerbeállítások beállítóeszköz elindítására, a felhasználói állapot megváltoztatására. Azt hiszem ha valaki egérrel a saját felhasználói nevére kattint, hasonló menüpontok jelennek meg, ezt én nem tudom sajnos kipróbálni, mivel nem tudok egeret használni. A probléma a következő, remélem megoldják a fejlesztők ha még a következő GNOME verzióban támogatva lesz a fallback munkamenet: Ha valaki csak billentyűzettel, képernyőolvasó segítségével használja a GNOME3 fallback munkamenetet, jelenleg az alap panel kinézet nem ad a leírt funkciók elérésére lehetőséget csak billentyűzet használatával. Korábban GNOME2 esetén alapértelmezetten az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomásakor egy három főmenüt tartalmazó menüsor jelent meg (Alkalmazások, Helyek és Rendszer főmenüpontok). GNOME3 fallback munkamenet esetén ha az alap panel elrendezés van beállítva, ha lenyomod az ALT+F1 billentyűkombinációt, az Alkalmazások és a Helyek főmenü elérhető billentyűzetről, viszont a Rendszer főmenüt valamiért eltávolították. Én megvagyok elégedve ezzel a módosított kinézettel is, de jobb lenne az alap elrendezésnél ha elérhetők lennének ezek a fontosabb funkciók csak billentyűzet használata esetén is a főmenün keresztül. Képernyőolvasóval történő használat esetén a módosított kinézetnek egy hátránya van, az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után az első elérhető almenüpont nem kerül kimondásra, és minden funkció egyetlen egyoszlopos menün keresztül érhető el. Attila
Dr. SzösziDr. Szöszi, teljesen egyetértek. Sajnos egy kisalkalmazást nem tudok eltávolítani a panelról billentyűzet segítségével, mert ahhoz használnom kellene az egeret is, ami az én esetemben lehetetlen látás nélkül: https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=662923 Nem értem, miért vezették be ezt az újítást a 3.0 GNOME verzió megjelenésekor, a régebbi GNOME verziók esetén az eltávolítás a panelról menüpont elérhető volt egy kisalkalmazás helyi menüjéből is. Hasznos ez az újítás a látó felhasználók esetén? Remélem, előbb-utóbb visszakapjuk a helyimenübe is ezt a funkciót. Elnézést az offért, ha jónak látjátok, nyugodtan rejtsétek el ezt a hozzászólást, mivel kicsit eltér az eredeti témától. Attila
hammeraNa, ezért jó a Unity, mert ott van leállítás :)
lacfySajna ez az én esetemben nem jött be... a kijelentkezés maradt kijelentkezés --- de már unity esetében is ez volt a helyzet, bár ott leállítás volt írva, mégis csak kijelentkeztetett... (ubi 11.10 -re tegnapelőtt váltottam) A sudo halt se segít igazán, mert a vége a folyamatnak egy olyan képernyő, ahol a közepén az ubuntu felirat és alatta 5 pont látszik. Viszont a sudo poweroff beválik. Apropó, az első megoldás (gnome-classic) esetében eltűntek a felhasználó, a hálózat, valamint minden egyéb ilyen hasznos jelzések is.
Sziasztok! Most telepítettem az ubuntu 11.10-et és valami eszméletlenül idegesítő ez a menünek nevezett dolog a bal oldalon. Megcsináltam a gedittel való szerkesztést és előtte is telepítve lettek a megfelelő dolgok, de ettől függetlenül még mindig ez a menü jelenik meg, holott már uninstalláltam is..... nem tudom felfogni. Ki lehetne esetleg valahogy deríteni, hogy mi lehet a probléma? Köszi előre is!