Személy szerint pont a Unity miatt tértem át Kubuntura. Ha még jobban szétcseszik a *buntut, akkor meg letojom és veszek egy windows-t. Jó úton haladnak, hogy a régi felhasználókat elvadítsák az új rendszertől. Másrészt a KDE mérföldekkel előrébb jár a Gnome-hoz képest. A Linux Mint egyébként tényleg nagyon ígéretes rendszer, nekem a legjobban a Debian release jött be eddig.
Unity helyett GNOME Shell vagy GNOME Panel
szeemeeAzért az Ubuntun kívül van még rengeteg más is. Hadd ne soroljam fel...
KálmánbátyámEgy eléggé összeszedett ábra: http://futurist.se/gldt/2011/10/28/gnulinux-distribution-timeline-11-10/ Lehet választani png és svg között.
A gnome-panel-t és a gnome-shell-t is installáltam a leírtak szerint, de a következő indításkor nem volt semmilyen választható lehetőségem. A Unity indult. Hogy alapértelmezett legyen, megváltoztattam a lightdm.conf filet a leírtak szerint "gnome-classic" majd "gnome-shell"-re, de sajna igy sem változott semmi. Mi lehet a kudarc oka? Mit cseszhettem el? Üdv: Ági
Tóth Ágnes>de a következő indításkor nem volt semmilyen választható lehetőségem. A Unity indult. Automatikus bejelentkezés, ugye? Erre az egy időre kapcsold ki, majd a login képernyőn (a neved mellett) van egy fogaskerék, aminek a menüjéből kiválaszthatóak az asztali környezetek. Bejelentkezés után visszakapcsolható az automatikus login, mert megjegyzi (meg kéne neki), hogy mit választottál ki.
Dr. AnonymousKöszi ! Megoldódott a probléma a segítségeddel. Üdv: Ági
Ubuntu 12.04 Lts-t próbálgatom. Kipróbáltam a klasszikus gnome felületet úgy hogy a gnome-session-fallback csomagot feltettem. Sima gnome3 kellett effekt nélkül. Így meglett. Szépen le is ment a RAM igény alapjáraton 170 MB alá. Így már kezdett számomra is használhatónak és szimpatikusnak tűnni az ubi. Elkezdtem hát filózni, miként tehetnék szert olyan ubira, ami csak ezt a felületet adja, más számomra felesleges (unity stb) felület és program (pl közösségi alkalmazások, epiphany, thunderbird, ... stb.) nélkül. Gondoltam, hogy jobb lenne mini.iso-ból ilyet építeni, mint a meglévő fullosat letörölgetni. Nehogy a végén valami fontos is menjen egy szükségtelennel együtt. Szóval: mini.iso-t feltettem, utána xorg, lightdm. Azután szembesültem azzal, hogy ha a gnome-session-fallback-ot akarom feltenni, menne a unity is. A gnome-session is viszi. A gnome-shell unity nélkül fallback-kal, de ott a felesleges shell. Miként lehetne klasszikus gnome-ot tisztán feltenni, úgy hogy a hasznos, szükséges cuccok is felmenjenek, pl printer, fájlkezelő, alap codec-ek, driverek, java, bluetooth, stb. Bocs a vacak felsorolásért, de hirtelen nem is tudom mi az ami feltétlenül fontos, inkább csak azt ami felesleges. Tudom, hülyén hangzik, de talán megérthető. Remélem :) .
shikantazaHasználd az apt-get-hez a --no-install-recommends kapcsolót és azt tegyed fel amit szeretnél.
KendekKöszönöm. Nem ismertem még ezt a parancsot. Van ennek a használatáról valami kezdőknek is használható leírás ? Így a fórumon keresgélve erre a kapcsoló használatra egyenlőre nem találtam érthetően kimerítő leírást. (Mi megy utána, hogyan műkszik stb.) Néztem pl ezt is : http://manpages.ubuntu.com/manpages/lucid/man8/apt-get.8.html de nem elég érthető számomra, hogy hova, miért mit írjak. Maga a gyakorlati használat, és hogy mi törénik ezáltal. Nekem úgy tűnik ez az utasítás a függőséget nélkül telepít egy megadott csomagot. De ha igen, akkor ez talán problémát okozhat. Mi alapján dönteném el, mi az ami kell feltétlenül a működésséhez egy csomagnak, és mi az ami elhagyható igény szerint ? Ködös a dolog jelenleg. Bocs.
shikantazaA telepítendő csomag ajánlásait (és azok függőséget) nem rakja fel, ennyi. Ezzel le is írtam róla mindent. Az ajánlott csomagok nem kellenek feltétlen a kérdéses alkalmazások működéséhez, nincs semmilyen kockázat.
KendekBocs, a két fogalmat az angolban kevertem (ajánlott és függőség). Így már értem. Csak ahogy ránéztem a gnome-panel is húzza a unityt, csak a gnome-shell nem, viszont annál a függőségek közt van a shell a fallback-kal együtt, nem ajánlottként. Tehát úgy tűnik a unityt meg tudom úszni, de a shell-t sehogy sem. Azt hiszem, kénytelen leszek a shell csomagot feldobni, az a legkarcsúbb a lehetőségek közül. Mutter és egyéb shelles sallanggal együtt.
shikantazaFelment a gnome-shell, synaptic, gdebi, update-manager, conky, firmware-b43-installer, firefox. Többi majd. Így 129MB RAM-mal indít (nvidia-driver nélkül, az majd még rak rá), és 1.80 GB az egész. Persze még sok dolog kell, de majd menetközben meglátom, vacakolok-e vele, megéri-e. Ha nem, semmi gáz, ott a fullos. :)
Üdv! Nekem ezt a sort írja csak! pedig klasszikus felületen vagyok nem unity-n [SeatDefaults] user-session=ubuntu greeter-session=unity-greeter Amúgy a panelt hogy lehet szerkeszteni? Alul is van egy meg felül is de nem lehet simán jobbegér és törlés szerkesztés! A 11.04-s még olyan volt.
Dr. SzösziA gnome-shell-extensionsok között úgy emlékszem van olyan, ami ezt a problémát is orvosolja (meg egy csomó hasznos dolog is, pl. működő autoshutdown). Szerintem jó kis felület, csak a gépemmel kicsit lassúnak tűnt a 12.04-gyel, meg a 11.10-zel is (de a Unitynél lényegesen gyorsabb). A sima gnome 10.04-gyel sem sokkal gyorsabb, de épp annyival, hogy most inkább az van fent. Én szeretem, ha kb. pár tized másodpercen belül megnyílik a böngésző meg az egyéb programok, de hát ahhoz biztosan erőmű kell, meg valamelyik Debian stable inkább.
Nekem mindig alapértelmezetten azzal indult, amit utoljára használtam. Nem kellett semmit tenni csak a gnome-panelt feltenni. És egyszer bejelentkezni valamelyikkel, a nem Unityk közül. Nekem használható és kényelmes felület, én annyit tettem, hogy 1-2 hasznos gnome-shell extensiont feltettem, meg kikapcsoltam az automata bal felső sarkot, mivel a windows gomb is ugyan azt csinálja. Fel tettem még a korábban említett tweak-toolst, hogy szép témát állítsak össze. Az ablakok közti váltást azt az ALT-TAB-bal csináltam, simán meg lehet szokni, legalábbis nekem sikerült. Most a 10.04 van fent a sebesség miatt (bár nem sokkal gyorsabb), de kicsit hiány érzetem van a shell után. Mondjuk itt azért több menü lehetőség van, amit amonnan hiányoltam, de nyilván attól függ ki mire használja.
Sziasztok! Én még mindig nem tudtam megszeretni az UNITY-t. Használtam is helyette MINT-es és XFCE-s felületeket. Most azonban olyan programok vannak nálam porondon, amik sajnos csak a GNOME 3 alatt működnek. (például ilyen a Google Earth is) Emiatt most gondban vagyok, hogy a GNOME SHELL-t, vagy a GNOME PANELT válasszam a 12.10-hez. Még hozzáteszem, hogy jó lennének a GNOME2-n megszokott tálca-vidgetek is. Processzor-használat grafikon, hálózathasználat-grafikon, stb. Látom az elmúlt őszi az utolsó bejegyzés. Kérdésem: Most mit tanácsolnátok? Melyiket, hogyan? Mikkel kiegészítve, stb? A válaszokat előre is köszönöm!
Attila55A gnome shell-hez rengeteg kiegészítő-extension-van. Én a gnome shell-t se tudtam megszokni.Ide-oda rángatni az egeret állandóan.Nálam most a cinnamon a nyerő.
nightwalkerKöszi a választ! "Ide-oda rángatni az egeret állandóan." Ez alatt pontosan mit kell érteni? Tudsz esetleg olyan oldalt, ahol ki van részletezve, hogy melyik micsoda és hogy mik a fontos különbségek a látványban és a használatban?