Szerintem: Az oldal kinézete jó. Minden rész passzol az alap kinézethez. A színek illenek egymáshoz. A képek, gombok szépek. Nem találok igazán olyat amiért ronda lenne az oldal. Mégegyszer erősen személyes vélemény: A Drupal szerintem pont jó ehhez az oldalhoz, mivel a Drupal az a CMS ami legkevesebb hibával, legteljesebb fordítással tud szolgálni. Mégis valamiért kicsit kevesebbet írok erre az oldalra, mióta Drupal van a phpBB helyett, és mióta erősen megnőtt az oldalt látogató emberek száma. Ez a rejtélyes ok pedig a sebesség. Tudom ezzel nagyon nehéz mit kezdeni. Kicsit javulnia kellene a sebességnek. Sokszor látom több oldalon, de azthiszem itt is, hogy több "jólkinézőmenő" effekt van. Pl. a képek kinagyításánál, engem az az effekt nagyon idegesít, hogy arra kell várnom míg az a js, vagy flash szkript betöltődik. Szóval az ilyen "létfenntartáshoz nem szükséges" effekteket ki lehetne venni. Ha ilyen nincs az oldalon akkor elnézést kérek, nem szóltam.

• maat válaszolt erre.

[törölve]nem, de nem is elbol elvetni, hogy minek. ez még az igenyfelmeres szakasza, aztán ha megvannak az otletek, akkor lehet majd szemezgetni, szavazni, stb. modon kideriteni, hogy konkretan mi legyen belole.

torosa legjobb az lenne, ha lenne bent ez is, meg az is (állíthato modon mindenki maganak)

• maat válaszolt erre.

charliehajrá :) aztán majd hallgathatjuk a floss zealotokat, hogy mégis hogy képzeli a közösség, hogy nem nyílt forrású megoldásokat használ. mondjuk ha jól tudom, akkor az ubuntuforums.org motorja sem az, de van egy tippem, hogy kinek fogy el előbb a pénze és/vagy a türelme: mark shuttleworth-nek, vagy a magyar közösségnek... (upsz, ez most valóban élből való elutasítás volt, igen. zárt megoldásokat nem vagyok hajlandó támogatni. akkor már inkább a phpbb. vagy egy szavazás, ahol jól megmondja a "nép".)

charlieha rajtam múlik, akkor le fogunk ülni (a jelenlegi web team és akik csatlakoznának szerdától), és végigmegyünk minden egyes felvetett problémán, és megpróbálunk megoldást találni rájuk. természetesen továbbra is fenn áll annak a lehetősége, hogy nem tudjuk/akarjuk az adott problémát megoldani.

Ennyivel később: 4 nap

charlieés kié a szoftver? Ki a jogos felhasználó? Tartok tőle, hogy a számlán nem szerepelhet, hogy magyar ubuntu közösség, mert jogilag nincs ilyen...

szotaNincs jelentősége, proprietary cucc nem lesz...

bibokaA thickbox ízlés kérdése. Ma már nem illik ablakot nyitogatni, az oldal helyett a képet betölteni meg hülyeség, a szervert is terhelné. Az ajaxos válaszküldés meg 3 oldalbetöltést spórol meg, ami a szerver oldaláról igenis jelentős. Az, hogy megmarad az „Új” címke, az hiba, de nehéz lenne javítani, mert akkor az esetleges submit és oldaltöltés közti kommentek eltűnnek. A helyéhez pedig annyit, hogy mindig az adott thread megfelelő szintjének tetején jelenik meg, mert ellenkező esetben egy sokhozzászólásos threadnél azt lehetne hinni, hogy eltűnt. Az, hogy az üresen hagyott textarea összemegy, ha elhagyod, az pedig szerintem jó; majd megbeszéljük.

sdcSzerintem ez nagyon prog.hu-s megoldás. Nekem jobban tetszene egy /. féle értékeléses rendszer. Így meg lehetne köszönni, de azt úgyis 0 alá küldik, így nem zavar senkit. Az értékes választ pedig föltornázzák, így hangsúlyosabban jelenik meg. Nem biztos, hogy egy megoldás van.

harpHiba, de nem foglalkozunk már vele; újra lesz írva a hibajelző rendszer.

kanyiFenti /.-os, digges megoldás e felé mozdítana.

adamlinuxAmíg azt az effektet nézed, töltődik a kép. Arra vársz.

Kinézetre a svédekét javasolnám szerintem áttekinthető és a színek sem térnek el az ubuntu-tól. http://www.ubuntu-se.org/drupal/ És a linkeket úgy kéne megcsinálni hogy ne ebben a lapban nyiljon meg hanem egy új lapon (vagy lehet hogy csak a böngészőt kell így beállítani?), nem kéne ennyit kattinggatni.

maatigen, egymasutan pakolja, de a valaszba nem pakolja be az idezett szoveget, mint pl. phpbb-nel, ipb-nel, meg a forummotorok elsopro tobbsegenel

• maat válaszolt erre.

jasperez nekem is tetszik. a linket lehet böngészőben is állítani (firefoxban a tab mix plus add-on), de nekem hiába van beállítva akkor sem új lapon nyílik. kellemetlen, de nem létszkséglet nálam. nekem inkább az zavaró, hogy a fórumban néha a válaszok kerete már csak egy kis ~5*5 cm-es négyzet. szal nekem ez a svéd forma jobban bejön. de én nem nagyon kritizálgatok, mert örülök, hogy ez is van. mivel a holnalp készítéshez nem értek így sajnos segíteni sem tudok. üdv,

gabenÉn sem kritilzáok :) csak megmutattam hogy örülnék ha olyan lenne mint a svéd oldal. Operát használok mert az gyorsabb és átláthatóbb nekem. A honlap készítéshez én sem értek :)

jasperEz az oldal sok szempontból rosszabb, mint a mienk. Először is tudni kell, hogy az ubuntu.hu aktivitás (és ezzel együtt folyamatos adatbázis lekérdezések) tekintetében kifejezetten az élvonalba tartozik. Jól mutatja ezt az ubuntustats.com, ahol jól látszik, hogy a magyarok élen járnak a friss tartalmak generálásában (LoCos (other languages) doboz). Egy ilyen folyamatos terhelésű, nagy aktivitású oldalnál én nem tartanám jó megoldásnak, ha külön motor felelne a fórumért (phpBB), és a dokumentációkért (wiki), miközben az üzemeltetés, biztonsági követés már így is nagy feladat. Ha megnézed a főoldalt, sokkal kisebb aktivitást mutat (maga a címlap eleve statikus), amit én rossznak tartok közösségszervezési szempontokból. Ráadásul az oldal ránézésre nem kelti azt az érzést, hogy emögött egy erős, aktív közösség állna, amit nagy hibának tartok pont egy Ubuntu esetében. Az oldal színvilága pedig a Dapper előtti artworkhoz igazodik, ami akárhogy is nézzük, több mint két éves már - az Ubuntu.hu sokkal jobban követi a hivatalos vonalat. Egyszóval lehetnek jó részötletek azon az oldalon, de összességében nagyon messze áll attól, amit szeretnénk elérni az Ubuntu.hu-val: Egy aktív, nyitott közösséget építeni, ami át tudja segíteni az új felhasználókat a kezdeti nehézségeken, és összefogja az aktív felhasználókat.