Sziasztok, Már nem először találkoztam ezzel a problémával, ám csak most sikerült megoldani, biztos vagyok benne hogy nem én vagyok az egyetlen aki ezzel küzd(ött). A probléma: A telepítés nehezen indul, mert nem kapcsol be a kijelző miután a telepítést indítanánk, valamint a telepítés után a rendszer nem kapcsolja be a notebook kijelzőjét, tök fekete minden, semmivel sem tudod életre kelteni normál boot során. A problémát egyébként a kijelző fényerejének az alapértelmezésével van (SZERINTEM) (Ez a gép egy Emachines E275 volt) Megoldás: Telepítésnél az F6-tal kapcsoljuk be az acpi=off és noacpi üzemmódot, majd telepítsük a rendszert. Szuper! Feltelepült a rendszer. Restart (BIOSban állítsd vissza a boot sorrendet majd F10) ám sötétség fogad. Semmi baj! Itt a megoldás. Nekem be kellett kapcsolnom még a BIOSban a bootoláshoz használt eszköz kiválasztásának menüjét (F12 (bocsi a megfogalmazásért)) aztán végre előjött a Grub :) Győzelem! 1. lépés: Indítsd el csökkentett grafikus módban a rendszert, majd miután elindult indíts egy terminált majd írd be: :~$ sudo gedit /etc/default/grub Kubuntu esetén: sudo kate /etc/default/grub Amint elindul a szövegszerkesztő keresd meg a következő sort: GRUB_CMDLINE_LINUX="" majd írd be ezt a helyére: GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux" (ha keresgettetek már előtte neten, láthattatok olyan megoldást, hogy ez a sor elé be volt írva a quite splash acpi=off, ezzel a baj az, hogy letiltja a Wifit és nem lehet bekapcsolni) majd hogy a grub már ezekkel a beállításokkal induljon frissíteni kell. :~$ sudo update grub ezzel azt tudtam elérni, hogy ne kelljen az F12-es rendszerindító menüt használni a gép indításakor és életre lehet kelteni a kijelzőt egy gyorsbillentyű kombinációval. Fn+ a világosságot állító gomb (brightness) A sötétséget meg tudod így manuálisan szüntetni, de mégis mekkora sz~r így indítani a gépet:) Itt következik a második lépés: 2. lépés: PCI eszközök kilistázása: lspci paranccsal. 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 09) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03) 00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03) 00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03) stb. Számunkra a VGA compatible controller ID-je a fontos. ezután adjuk ki ezt: sudo gedit /etc/rc.local a megnyitott fájlban minden ki van kommentelve csak egy exit 0 parancs nem! Az exit 0 elé írjuk be: felhnév@gépnév:/etc$ cat /etc/rc.local setpci -s 00:02.0 F4.B=00 így mentsük el, majd indítsuk újra a gépet (én ezelőtt még frissítettem a grubot a biztonság kedvéért (sudo update-grub)). Ez majd bekapcsolja a kijelzőt rendszer indulásnál. Figyelem: a Grub után ugyanúgy elsőtétül a képernyő, de a bejelentkezésre magához tér:)) Az /etc/rc.local így néz ki kb: dorika@Dorika-Kubuntu:/etc$ cat /etc/rc.local #!/bin/sh -e # # rc.local # # This script is executed at the end of each multiuser runlevel. # Make sure that the script will "exit 0" on success or any other # value on error. # # In order to enable or disable this script just change the execution # bits. # # By default this script does nothing. setpci -s 00:02.0 F4.B=00 exit 0 jó szórakozást a géphez utána! Nem nehéz megcsinálni, csak soknak tűnik, CTRL+C-vel pikk-pakk megvan:) Üdv! http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1744809

Azon gondolkodom (igen, néha szoktam :-) ), hogy ez a leírás nem illik-e jobban a blog részlegbe. Azt pedig végkép csak halkan jegyzem meg, hogy van egy wikink is, ami pont az ilyen megoldások gyűjtőhelye lenne (akarom mondani csak szeretne lenni :-( ). (Remélem nem baj, hogy leírtam amin "gondolkodom".)

ezután adjuk ki ezt:
     sudo gedit /etc/rc.local
    a megnyitott fájlban minden ki van kommentelve csak egy exit 0 parancs nem!
    Az exit 0 elé írjuk be:
    felhnév@gépnév:/etc$ cat /etc/rc.local
    setpci -s 00:02.0 F4.B=00
    Itt jól láthatóan benne maradt egy parazita sor...

Htibite csak ne gondolkodj ez itt egy fórum, ahol vagy alázattal segítesz, vagy kussolsz és csendben elkullogsz

napköziMilyen parazita sor? Mivel én is csak egy leírást követtem ezért lehet benne hiba. Nekem ez a módszer bevált amit leírtam, remélem másnak is segít, hogy mért ide írtam.. majd a kedves adminisztrátorok megoldják hogy wikibe kerüljön és ha hibát találnak benne majd kijavítják. Én adtam egy tippet, lehet vele kísérletezni.

giorgioIgen erről írtam, vagyis nagyon hasonlóról:) Sok sikert hozzá, pls ha bevált írd meg ide!

napköziEkkor (napközi – ma, 8.55) már olvastad a hozzászólásomat, és kellett három óra (napközi – ma, 11.55), hogy rám piríts. Lassulsz. :-D Régebben (doktor korodban :-) ) hamarabb jött a tromf. Alázattal segíteni akartam abban, hogy hol is lenne jó helyen a leírás. :-) Mellesleg, ha senki nem teszi szóvá, honnan ismeri meg a lehetőségeket az egyszerű fórumlátogató?

Htibi"kellett három óra (napközi – ma, 11.55), hogy rám piríts." Amíg voltak igazi kérdések, addig azokkal foglalkoztam. De uborkaszezonban meg kell becsülni minden offot is. "Régebben (doktor korodban :-) )" köszönöm, hogy lesmitteltél

UbuntumutuAz adminisztrátorok nem oldják meg, hogy wikibe kerüljön, ez biztos. Ha pedig becsúszott valami hiba, azt te tudod a legegyszerűbben kijavítani itt, mert te hoztad létre.

UbuntumutuÉbresztő ember! Azt írtam, hogy hegesztés nélkül megy a GMA4500-as szutykommal a legújabb Sabayon, és a frissiben telepített Árcs is müxik! Vége a reszelős korszaknak . Fogsincs, hogyan, mitől, de én nem csináltam semmit és van háttérvilágításom!

Ennyivel később: 10 év