Sziasztok, Már nem először találkoztam ezzel a problémával, ám csak most sikerült megoldani, biztos vagyok benne hogy nem én vagyok az egyetlen aki ezzel küzd(ött). A probléma: A telepítés nehezen indul, mert nem kapcsol be a kijelző miután a telepítést indítanánk, valamint a telepítés után a rendszer nem kapcsolja be a notebook kijelzőjét, tök fekete minden, semmivel sem tudod életre kelteni normál boot során. A problémát egyébként a kijelző fényerejének az alapértelmezésével van (SZERINTEM) (Ez a gép egy Emachines E275 volt) Megoldás: Telepítésnél az F6-tal kapcsoljuk be az acpi=off és noacpi üzemmódot, majd telepítsük a rendszert. Szuper! Feltelepült a rendszer. Restart (BIOSban állítsd vissza a boot sorrendet majd F10) ám sötétség fogad. Semmi baj! Itt a megoldás. Nekem be kellett kapcsolnom még a BIOSban a bootoláshoz használt eszköz kiválasztásának menüjét (F12 (bocsi a megfogalmazásért)) aztán végre előjött a Grub :) Győzelem! 1. lépés: Indítsd el csökkentett grafikus módban a rendszert, majd miután elindult indíts egy terminált majd írd be: :~$ sudo gedit /etc/default/grub Kubuntu esetén: sudo kate /etc/default/grub Amint elindul a szövegszerkesztő keresd meg a következő sort: GRUB_CMDLINE_LINUX="" majd írd be ezt a helyére: GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux" (ha keresgettetek már előtte neten, láthattatok olyan megoldást, hogy ez a sor elé be volt írva a quite splash acpi=off, ezzel a baj az, hogy letiltja a Wifit és nem lehet bekapcsolni) majd hogy a grub már ezekkel a beállításokkal induljon frissíteni kell. :~$ sudo update grub ezzel azt tudtam elérni, hogy ne kelljen az F12-es rendszerindító menüt használni a gép indításakor és életre lehet kelteni a kijelzőt egy gyorsbillentyű kombinációval. Fn+ a világosságot állító gomb (brightness) A sötétséget meg tudod így manuálisan szüntetni, de mégis mekkora sz~r így indítani a gépet:) Itt következik a második lépés: 2. lépés: PCI eszközök kilistázása: lspci paranccsal. 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 09) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03) 00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03) 00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03) stb. Számunkra a VGA compatible controller ID-je a fontos. ezután adjuk ki ezt: sudo gedit /etc/rc.local a megnyitott fájlban minden ki van kommentelve csak egy exit 0 parancs nem! Az exit 0 elé írjuk be: felhnév@gépnév:/etc$ cat /etc/rc.local setpci -s 00:02.0 F4.B=00 így mentsük el, majd indítsuk újra a gépet (én ezelőtt még frissítettem a grubot a biztonság kedvéért (sudo update-grub)). Ez majd bekapcsolja a kijelzőt rendszer indulásnál. Figyelem: a Grub után ugyanúgy elsőtétül a képernyő, de a bejelentkezésre magához tér:)) Az /etc/rc.local így néz ki kb: dorika@Dorika-Kubuntu:/etc$ cat /etc/rc.local #!/bin/sh -e # # rc.local # # This script is executed at the end of each multiuser runlevel. # Make sure that the script will "exit 0" on success or any other # value on error. # # In order to enable or disable this script just change the execution # bits. # # By default this script does nothing. setpci -s 00:02.0 F4.B=00 exit 0 jó szórakozást a géphez utána! Nem nehéz megcsinálni, csak soknak tűnik, CTRL+C-vel pikk-pakk megvan:) Üdv! http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1744809
ACPI=Off és társai, nem működő kijelző életre keltése boot közben
Azon gondolkodom (igen, néha szoktam :-) ), hogy ez a leírás nem illik-e jobban a blog részlegbe. Azt pedig végkép csak halkan jegyzem meg, hogy van egy wikink is, ami pont az ilyen megoldások gyűjtőhelye lenne (akarom mondani csak szeretne lenni :-( ). (Remélem nem baj, hogy leírtam amin "gondolkodom".)
ezután adjuk ki ezt:
sudo gedit /etc/rc.local
a megnyitott fájlban minden ki van kommentelve csak egy exit 0 parancs nem!
Az exit 0 elé írjuk be:
felhnév@gépnév:/etc$ cat /etc/rc.local
setpci -s 00:02.0 F4.B=00
Itt jól láthatóan benne maradt egy parazita sor...Ezt kipróbálom én is!Köszi
napköziMilyen parazita sor? Mivel én is csak egy leírást követtem ezért lehet benne hiba. Nekem ez a módszer bevált amit leírtam, remélem másnak is segít, hogy mért ide írtam.. majd a kedves adminisztrátorok megoldják hogy wikibe kerüljön és ha hibát találnak benne majd kijavítják. Én adtam egy tippet, lehet vele kísérletezni.
giorgioIgen erről írtam, vagyis nagyon hasonlóról:) Sok sikert hozzá, pls ha bevált írd meg ide!
napköziEkkor (napközi – ma, 8.55) már olvastad a hozzászólásomat, és kellett három óra (napközi – ma, 11.55), hogy rám piríts. Lassulsz. :-D Régebben (doktor korodban :-) ) hamarabb jött a tromf. Alázattal segíteni akartam abban, hogy hol is lenne jó helyen a leírás. :-) Mellesleg, ha senki nem teszi szóvá, honnan ismeri meg a lehetőségeket az egyszerű fórumlátogató?
Ubuntumutumijen parazita? amit áthúztam, az! aztatot bene felejtetted
UbuntumutuAz adminisztrátorok nem oldják meg, hogy wikibe kerüljön, ez biztos. Ha pedig becsúszott valami hiba, azt te tudod a legegyszerűbben kijavítani itt, mert te hoztad létre.
UbuntumutuÉbresztő ember! Azt írtam, hogy hegesztés nélkül megy a GMA4500-as szutykommal a legújabb Sabayon, és a frissiben telepített Árcs is müxik! Vége a reszelős korszaknak . Fogsincs, hogyan, mitől, de én nem csináltam semmit és van háttérvilágításom!