T_chrisDe talán mégis értem.
Mert egészen más, amikor az ember szabad idejében bohóckodik a disztrókkal, kipróbál végtelen változatot, azokon belül is számtalan lehetőséget az ablakkezelőkkel, asztali környezetekkel, és mondjuk van egy, amire azt mondja igen, ezzel lehet dolgozni és "éles rendszert" csinál belőle, amin már mondjuk a kenyér múlik és a lakhatás, majd megy minden a levesbe, a szoftver karbantartója meg széttárja a kezét egy "bocs, szokd meg/használj mást" kíséretében.
Ilyen szempontból a win ezek szerint előrébb jár, mert ott amit a dobozból kivettél némi javítgatás-frissítgetés után, napi használat szintjén még mindig ugyanaz, mint a telepítés után pár perccel, legalábbis nincs lényegi váltás a berögzült rutinban kezelés terén.
Azt különben is megnézem, mikor lesz tablet a háztartásban, mikor sem a munka, amit gépen végzek, sem a szórakozás, amit gépen végzek nem megy klaviatúra és egér nélkül, és nagyon nem is akarnám, hogy menjen, Az a koncepció egy évtizedeken keresztül bevált dolog, javítani nem nagyon lehet rajta, de ezek szerint meg lehet próbálni tönkretenni.
Ha a mostani netbook meghal véletlenül, akkor majd hurcolom magammal a laptopot, talán annak a gyártásával nem állnak le, de gyakorlatilag mindenhez kell a klaviatúra és az egér, aki próbált már tableten egy tisztességesen megformázott levelet, prezentációt összerakni, az tudja, hogy nem holnap lesz, amikor nem kapcsolja be inkább az asztali szörnyet, vagy bármilyen hardveres bevitelű holmit.
A reklámok meg kéretlen tartalmak valahogyan nem érnek utol, persze a böngészőimet tracker-sütik, meg reklámok és átirányítások ellen be szoktam véden i tisztességgel.
Ami halad, azzal menni kell?
Nem halad jó irányban, és véleményem szerint csak idő kérdése, hogy ez kiderüljön.
Nem írnám le az asztali rendszereket. Mert panaszkodnak a nagynevű gyártók, hogy az eladások milyenek már, de persze előre összedobott gépet amúgy is csak az vesz, akinek többé-kevésbé elég a tablet is, persze hogy csökken az ilyen egyben adott gépek piaca. Érdekes módon van 2 nagyobb számítógépekkel foglalkozó cég, akikhez bejárok heti szinten, és ők meg nem panaszkodnak. Aki magának dob össze egy gépet, az kevésbé hajlamos ilyen egyszer használatos, egybeöntött kütyüket megvenni, amelyek mondjuk 2 év múlva elavulnak, ha működnek még egyáltalán, és amiknek az árából aktualizálni tudják a saját hardverüket a PC-ben mondjuk egy erős-közepes erőmű szintjéig, nem mellesleg összehasonlíthatatlanul gyorsabb, alakíthatóbb, kényelmesebb rendszerrel.
Na hogy nem hordozható?
Kövezz meg, de én még hordozás közben értelmes tevékenységet művelő embert nem láttam. Ha kell a gép ott, ahová megyek, viszem, egy konnektor és rendszeremben vagyok. Ha nem megyek hosszabb időre, viszem a laptopot, az úgyis szinkron az asztalival. Ha napi szinten járkálok ide-oda, akkor viszem a netbookot, mert könnyű, igaz lassabb is, cserébe 10-14 órát bír az akksi benne félkemény igénybevételkor, de a komoly dolgokhoz nem azon fogok neki, viszont szöveget szerkeszteni még épp jó, annál komolyabb baj útközben nem érhet.
Van egy telefonom, ha minden lemerül, egy két emailt még megnézek vele, ha nagyon fontos még talán válaszolok is (pedig hw billentyűzete van és most pont androidos), de rohadt kényelmetlen azon a kis lapon vakulni.
Persze nem mi vagyunk ezeknek a lightweight rendszereknek a célközönsége.