Vírus írtó
[törölve]
mborbelyMár megint egy ilyen topic!!! Ááá!!! Amúgy nem kell!
mborbelyha nem is kell többet Windows, attól vírusirtó jófejségből még kellhet. pl. bármilyen fájlt küldözgettek egymásnak Wines haverokkal, Te átnézheted a fájlokat, mielőtt továbbküldöd: én már futottam bele olyan pendriveba, amin volt 10 fájl, ebből 2 fertőzött volt, a nod32 Win alatt ezeket leirtotta. de utána sem lehetett megnyitni 2 fájlt. avast!4Linux-szal Ubuntu alatt persze legyilkoltam még a maradékot. szóval, ahogy Hanzo is írta, a Windowsos állományok átnézésére nem árt. de csak az Ubuntu miatt nem kell.
[törölve]egyfajta megoldás lenne: a 'tartalom beküldése' szándék esetén, ha fórumtémát akar valaki betölteni, feljön egy figyelmeztető szöveg - hasonló módon elsötétítve a hátteret, mint pl. az admin jelszó kérésekor -, hogy átnézted-e már a fórumot hasonló témák, kérdések, problémák és válaszok után kutatva. és magát a kérdést is rövid késleltetéssel kellene engedni a honlapra, előtte egy moderátor vagy valami automatizált folyamat eldönthetné, van-e már ezzel foglalkozó téma, és ha van, akkor egy szöveg jön fel újfent, hogy már van ilyen téma. ennek előfeltétele lenne persze, hogy a címkézés kötelező legyen, esetleg ezt előre beállított választható kategóriákkal is fel lehetne tölteni. szerintem!
[törölve]
Sziráki Tamás+1 Igen. Vagy lehetne olyan is, hogy amikor megadná az új topic címét, akkor legördülne egy menü, benne azokkal a szavakkal amit/amiket megadott és így láthatná, hogy van már olyan topic. Szóval valami olyasmi, mint a mininova vagy a google keresőjénél meg más keresőknél.
Sziráki TamásBizony... Ha a wines haverok tőled kapnak vírust akkor egy idő után számukra a linux egy veszélyes dolog lesz, nem pedig egy alternatívan ugyanolyan jó operációs rendszer... Mert sajnos a linuxos gép lehet vírusgazda és a használó felelőssége hogy másokat ne fertőzzön meg vele. Tehát olyan esetekben amikor van net, és a fájlcsere akár virtuális (ftp, torrent, mail stb) akár fizikális formában (cd, dvd, pendrive, telefonok, médialejátszók) fennáll akkor szerinem igenis szükséges a vírusírtó.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e használni valamilyen víruskereső programot, vagy ez akár teljesen elhagyható? Mi a legjobb megoldás? Egyébként egy hete van ubuntu-m és nagyon megszerettem, minden működik rajta, még a mobil modemem is! Nem is kell többet windows!
T_chrisEn a Nautilus Scan virusirtot hasznalom Ubuntu alatt, de akkor most nem ertem, hogy van a dolog. Tehat az ubuntus virusirto kepes meggyilkolni a windowsos virust, vagy nem? Nekem az a problemam, hogy akikkel kapcsolatban allok, azok windowst hasznalnak, es nem akarom megfertozni oket, es egy komoly virusirtot nem tudtam wine ala telepiteni, mert azt mondja, hogy nem ismeri a windowsnak ezt a verziojat. Akkor most mit csinaljak?
puhoÉn, mint fejlődőképes hiperláma, csak olyat láttam ami törli a fertőzött fájlt. Clamtk-t, Avast-ot próbáltam. Xp-n sok írtóprogi hajlandó megpróbálkozni a javítással, de itt még nem találkoztam vele. Igaz grafikus felületen használom. De terminálba írva a "man irtoprogineve" biztos többet mond nálam.
puhoA Linux alá fejlesztett vírusirtók NEM a Linuxokra írt vírusokat irtják (sok munkájuk nem lenne), hanem ugyan úgy a Windowsra írtakat. Többnyire a Windowsos vírusirtókat portolják Linuxra, elsősorban amiatt, mert pl. levelezőszerverek oprendszere nagyon sokszor valamilyen Linux, és bár a Windowsos vírusok nem fertőzik meg őket, de tovább ne engedjék már a vírusokat. Képes meggyilkolni: leírás itt. nem kell Wine: avast, avg, f-prot, nod32 - bár ez utóbbinál látszik a lényeg: levelezőszerverre való verziót készít, mert csak arra van/volt szükség.
puhoszerintem mivel a wines gépen úgyis van vírus írtó ami folyamatosan fut, majd az úgyis elvégzi a munkát. meg azért szerintem az ember nem szokott random fájlokat letölteni vagy küldözgetni. itt meg olyan nincs mit winen, hogy a levelező magától küldözget :) ráadásul ha linuxozik az ember warezzal sem kell bajlódni ahonnan leszedhetne ilyesmit... szerintem nagyon elhanyagolható az esélye egyrészt annak, hogy valahogy neten átkerülne egy vírusos file egy ismerősöm gépére (igazából elképzelni se nagyon tudom, hogy ezt hogy), de tegyük fel mégis, akkor az ő vírus írtója még mindig ott van. én tuti nem fogok ilyesmivel bajlódni. esetleg egy évben egyszer egy keresést, de nem hiszem :)
[törölve]
T_chrismp3 nem feltétlenül warez!! A divx-et meg nem használom, de szerintem az sem! Én mp3ban legálisan zenét töltök, nem szoktam warezolni, mindent megveszek amiért pénzt kell adni! Ajánlom mindenki figyelmébe!
inigo"szerintem mivel a wines gépen úgyis van vírus írtó ami folyamatosan fut">ebben olyan nagyon biztos azért ne legyél. :)
Most ez nem kotekedes akar lenni, de 1994-ben az informatika tanarom nagyon dicserte a Windowst, es mondta, hogy elobb-utobb at kell allni Dosrol Windowsra, mert az mar elavult, a Windows, pedig olyan jo, hogy az alatt meg virusok sincsenek, mert az operacios rendszer, ezt nem engedi meg. Most mar csak rohogok rajta, de ezt egy informatika tanar mondta, es most ugyanezt mondjak a linuxrol. Egyelore valoban nincs virus...
puhoVan vírus. Vagy legalábbis volt. De a vírusok és a velük szemben álló Linuxok működése, valamint a fejlesztés módja miatt sokkal könnyebben ki lehet javítani a hibákat, amiket a vírusok általában kihasználnak, és ez megnehezíti a vírusok dolgát. Win esetében lehet, hogy hónapokat kell várni egy javításra, vagy külön vírusirtót kell tenni, mire megjavítják a hibát. Itt semmivel sem kell többet. Ráadásul a vírusokat egy adott oprendszerre írják, így még az is esélyes, hogy a te disztródon, vagy saját kezűleg fordított kerneleden nem is fog menni. Diverzitás.
Emberek! Jól figyeljetek, hasznos okosságot írok! Linuxon egy vírusirtó rezidens működése elsősorban a támogatott kernel verziójától függ. Egyetlen antivirus van a piacon ami a legújabb linux kernelt támogatja, az pedig a Sophos Antivirus Linux 6.6. Szó nélkül felmegy az Ubuntu 8.10-re és van GUI-ja, tehát remekül be lehet konfigolni és van valós idejű védelme. Üröm az örömben, hogy áprilisban jön ki a 9.04-es Ubuntu, ami valószínűleg olyan új kernelt fog használni, amit ez a vírusirtó nem fog támogatni, a 8.10-es Ubuntut is csak egy hónapja támogatja. Az az igazság hogy a vírusirtó cégek jelentős lemaradásban vannak a linuxok fejlődésével.